Aktuelno

Snimak hapšenja kriminalne grupe: Falsifikovali više od 400 javnih isprava, privedeno 17 osoba, umešana i službena lica

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/04/2024

-

20:42

Tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Policija je uhapsila 17 osoba, pripadnike dve organizovane kriminalne grupe, zbog sumnje da su falsifikovali dokumenta, dok se četiri osobe terete za zloupotrebu službenog položaja, navodi se u saopštenju MUP-a.  

U saopštenju se navodi da su osumnjičeni u periodu od aprila 2023. godine do danas, u ilegalnoj štampariji na teritoriji Beograda napravili više od 400 lažnih javnih isprava - ugovore, punomoćja, diplome srednjih, viših, i visokih školskih ustanova, u nameri da ih naručioci upotrebe u pravnom saobraćaju kao prave i stečene na zakonit način.

Na ovaj način, kako se sumnja, pribavili su protivpravnu imovinsku korist u iznosu više od 12 miliona dinara.

Uhapšeni su R. B. (65), A. B. (36), B. D. (48), S. K. (40), B. Đ. (61), D. G. (70), S. K. (63), I. D. (30), M. B. (73), M. P. (68), Z. V. (62), M. N. (62), S. B. (51), N. G.(56), N. P. (55), V. S. (40) i L.R.S. (56).

Među uhapšenima su dva lica zaposlena u Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, kao i jedno lice zaposleno u Ministarstvu unutrašnjih poslova, koji se sumnjiče da su iskorišćavanjem svog službenog položaja vršili provere kroz zatvorene baze matičnih službi i MUP-a, za lica za koja su se falsifikovana dokumenta izrađivala.

Takođe, uhapšena je jedna osoba zaposlena u Ministarstvu prosvete, za koju postoje osnovi sumnje da je iskorišćavanjem svog službenog položaja sa ovim izrađenim falsifikovanim dokumentima zapošljavala lica u državne institucije za određeni novčani iznos.

Osumnjičeni će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni nadležnom Javnom tužilaštvu za organizovani kriminal.

Hašpenje su sproveli pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova, UKP, Službe za borbu protiv organizovanog kriminala, po nalogu Javnog tužilaštva za organizovani kriminal.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija