Fokus

Racije širom Sidneja: Policija uhapsila sedmoricu tinejdžera zbog sumnje za ekstemizam

Komentari

Autor: Tanjug

24/04/2024

-

12:14

Racije širom Sidneja: Policija uhapsila sedmoricu tinejdžera zbog sumnje za ekstemizam
Tanjug/James Ross/AAP Image via AP - Copyright Tanjug/James Ross/AAP Image via AP

veličina teksta

Aa Aa

Australijska policija danas je u racijama širom Sidneja uhapsila sedmoricu tinejdžera, optuženih da slede nasilnu ekstremističku ideologiju.

Sedmorica maloletnika, starosti od 15 do 17 godina, bili su deo mreže koja uključuje 16-godišnjeg dečaka optuženog za napad nožem na biskupa u crkvi u Sidneju 15. aprila, rekli su iz policije, prenosi AP.

Petoricu drugih tinejdžera i dalje ispituje Zajednički tim za borbu protiv terorizma, koji uključuje federalnu i državnu policiju, kao i Australijsku bezbednosno-obaveštajnu organizaciju, glavnu državnu špijunsku agenciju i Komisiju za zločine Novog Južnog Velsa, specijalizovanu za ekstremiste i organizovani kriminal.

Više od 400 policajaca izvršilo je 13 naloga za pretres širom jugozapadnog Sidneja jer se smatralo da su osumnjičeni neposredna pretnja za bezbednost, rekao je zamenik komesara policije Novog Južnog Velsa Dejvid Hadson.

Zamenica komesara australijske federalne policije Krisi Baret rekla je da istražitelji nisu pronašli dokaze o konkretnim ciljevima ili vremenu planiranog bilo kakvog nasilnog čina.

Ona je rekla da policijska operacija nije povezana sa danom Anzak u četvrtak, državnim praznikom kojim se odaje počast Australijancima poginulim u ratu, a koji je bio meta ekstremista u prošlosti.

U petak, jedan 16-godišnjak je optužen da je počinio teroristički akt, zločin za koji je predviđena maksimalna kazna doživotnog zatvora, nakon napada nožem u kojem su ranjeni asirski pravoslavni episkop i sveštenik.

Tinejdžer je navodno na arapskom govorio o tome kako neko vređa proroka Muhameda nakon što je nožem izbo episkopa Mar Mari Emanuela i sveštenika Isaka Rojela u crkvi Hrista Dobrog Pastira dok se služba prenosila na mreži.

Sudija Australijskog saveznog suda u ponedeljak je produžio naredbu kojom se zabranjuje platformi X da prikazuje video snimke na kojima je episkop više puta izboden, a naredba je na snazi do 10. maja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet