Aktuelno

Mijailović: U Srbiji osigurano samo 15 odsto poljoprivrednih površina i useva, to je veliki rizik

Komentari

Autor: Tanjug

18/05/2024

-

16:32

Mijailović: U Srbiji osigurano samo 15 odsto poljoprivrednih površina i useva, to je veliki rizik
Promo - Copyright Promo

veličina teksta

Aa Aa

Globos osiguranje je već godinama unazad glavni sponzor novosadskog Sajma poljoprivrede, a predsednik OMR grupe, u čijem sastavu je Globos osiguranje, Ostoja Mijailović najavio je nastavak saradnje i tom prilikom istakao da je u Srbiji osigurano samo 15 odsto poljoprivrednih površina i useva.

Mijailović je u razgovoru za Tanjug naveo da u početku nije bio svestan značaja koji ovaj sajam ima za Srbiju i samu Vojvodinu.

"Kada sam prve godine došao ovde, doneli smo odluku da napravimo dugogodišnju saradnju sa sajmom", rekao je Mijailović.

Podsetio je da je Globos osiguranje, nakon prošlogodišnje oluje, u potpunosti finansirao sanaciju novosadskog sajma.

"Direktor sajma mi je danas rekao da je sajam i veći nego što je bio, odnosno da ima više prostora", kazao je Mijailović.

Naglašava da su prošle godine sva osiguranja u Srbiji pretrpela gubitke na poljoprivrednim polisama.

"Zato što je u Srbiji samo 15 odsto useva i poljoprivrednih površina osigurano. Kada bi se 50 odsto poljoprivrednih površina u Srbiji osiguralo, polisno osiguranje bi bilo znatno jeftinije i osiguranja bi imale manje rizike", naveo je.

Mijailović dodaje da u Srbiji ne postoji kultura kada je u pitanju poljoprivredno osiguranje, kao i da time poljoprivrednici dosta rizikuju.

"Poljoprivrednici treba više da ulaze u osiguranje, a ukupna polisa osiguranja će padati samim tim što veće površine budu osigurane", poručio je Mijailović.

Međunarodni sajam poljoprivrede okupio je u Novom Sadu više od 1.200 izlagača iz 40 zemalja i Srbije.

Fokus je na održivoj poljoprivredi, a posetioce očekuje prezentacija najnovijih tehničkih i tehnoloških dostignuća u agraru, primene nauke u poljoprivredi, izložba organske hrane, kao i one sa oznakama geografskog porekla, bogatstvo domaćeg genofonda, najsavremenija poljoprivredna mehanizacija, proizvodi i usluge iz najudaljenijih krajeva sveta.

Sajam će trajati do 23. maja.


 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija