Aktuelno

Pripadnici kosovske policije upali u ekspoziture Banka Poštanska štedionica na severu KiM, priveden jedan od direktora

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/05/2024

-

15:50

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Šest jedinica Poštanske štedionice u četiri opštine na severu KiM zatvorila je danas kosovska policija, na osnovu izveštaja ''institucija za finansijski monitoring''.

''Kosovska policija, nakon izveštaja institucija za finansijski monitoring, kao što su Finansijska obaveštajna jedinica i Centralna banka Kosova, zajedno sa Poreskom upravom Kosova, na osnovu ovlašćenja nadležnog tužioca, sprovodi policijsku akciju u tzv. Trezoru banke Poštanske štedionice i još pet filijala iste, koje su na ovom području Republike Kosovo radile nelegalno'', navedeno je u saopštenju tzv. kosovske policije na Fejsbuku.

Kako se navodi, akcija je ''prošla bez problema'' a svrha operacije je ''upostavljenje reda i zakonitosti''.

Kada su pripadnici policije ušli u zgrade, radnici su zadržani, i to samo muškarci, rekla je zaposlena za Euronews Srbija.

Inače, kako javlja naša dopisnica sa KiM, u pitanju je koordinisana akcija, u sve četiri opštine u 15 časova.

Tom prilikom zaplenjeno 1,6 miliona evra i više od 74 miliona dinara. Kako se navodi u saopštenju, ''oduzeto je i oko 19.500 franaka, oko 13.800 američkih dolara i oko 40 australijskih dolara'', prenosi Koha.

Podsetimo, u nedelju 12. maja, istekao je prelazni rok koji je Centralna banka u Prištini odredila za početak primene uredbe o zabrani dinara. Prilagođavanje je, prema rečima kosovskih vlasti, izvršeno. Srbi koji žive i severno i južno od Ibra kažu da su u medijima videli pozive da otvore račune u kosovskim bankama, kao i da je ostalo nejasno kako će njihov novac dolaziti u te banke. 

Euronews/Anđelka Ćup

 

Prelazni rok istekao je 11. maja u ponoć, a u Prištini su već najavili da će biti preduzete mere protiv svih onih koji za gotovinske transakcije na KiM koriste druge valute osim evra. U prelaznom periodu nisu izricane kaznene mere, ali su građani informisani o primeni uredbe o gotovinskom plaćanju.

Priveden, pa pušten jedan od direktora Igor Radić 

Kosovska policija je privela direktora jedne od filijala Poštanske štedionice u Severnoj Mitrovici Igora Radića.

Okupljena grupa građana je pokušala da spreči njegovo odvođenje ali je policija napravila kordon i obezbedila da automobil u kome se Radić nalazio, nesmetano prođe.

Euronews Srbija

Kako seaznaje Euronews Srbija, on je pušten posle saslušanja.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Svečlja: Policija izvršila kontrolu i zatvaranje Poštanske štedionice

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svečlja, nakon upada policajaca u poslovnice Banke Poštanske štedionice na severu Kosova, saopštio je da je policija izvršila akciju kontrole i zatvaranja poslovnica te, kako je naveo, "nelegalne finansijske institucije Srbije".

"U cilju utvrđivanja zakonitosti, nakon zahteva nadležnih institucija i ovlašćenja tužioca, Kosovska policija u saradnji sa Poreskom upravom Kosova, u četiri opštine na severu, danas je izvršila akciju kontrole i zatvaranje šest jedinica takozvane Poštanske štedionice (Banka Poštanske Štedionice) kao nelegalne finansijske institucije Srbije na Kosovu", naveo je Svečlja na Fejsbuku.

On je naveo da su vladavina prava i poštovanje zakona i dalje cilj za koji se kosovske institucije zalažu.

Petković: Upad kosovske policije u Poštansku štedionicu pokušaj izazivanja nemira i haosa

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković rekao je danas da je upad tzv. kosovske policije u ekspoziture Poštanske štedionice i trezor na severu KiM eskalatorni potez Prištine koji za cilj ima izazivanje nemira i haosa i ukidanje srpskih institucija na KiM i da će o tome Beograd obavestiti sve međunarodne predstavnike.

"Ja ću se koliko sada čuti sa gospodinom (Miroslavom) Lajčakom, zvaću i predstavnike Kvinte i obavestićemo sve na međunarodnoj sceni o kakvom bezakonju i teroru po nalogu premijera privremenih prištinskih institucija Aljbina Kurtija je ovde reč", rekao je Petković.

Petković je dodao da nije reč o nekom običnom eskalatornom potezu već je reč o nasilnom napadu i na sam dijalog s obzirom na to da je pitanje dinara i rešavanje sudbine Poštanske štedionice postalo sastavni deo dijaloga.

"Aljbin Kurti je sačekao da prođe dijalog i, pošto je doživeo neuspeh za članstvo tzv. Kosova u Savetu Evrope, onda je posegnuo za novim jednostranim potezom koji ima za cilj da izazove nemire i haos. Očigledno da taj čovek - balkanski piroman Aljbin Kurti želi rat i želi stradanje srpskog naroda na Kosovu i Metohiji", ocenio je Petković.

Petković je dodao da Kurti poslednjih meseci pokreće sve akcije na severu KiM, kako bi proterao srpski narod sa tog prostora.

"Mi smo do sada imali sedam sastanaka u Briselu na temu dijaloga i koliko god je naša strana izlazila sa različitim konstruktivnim predlozima koji su kao takvi ocenjeni od strane mnogih na zapadu, prištinska strana nije želela ni oko čega da se dogovori", rekao je Petković.

Ocenio je da je sada jasno da je Priština, kako je rekao, sve vreme simulirala prisustvo i učešće u dijalogu, jer je očekivala da bude nagrađena članstvom u Savetu Evrope. 

"Pošto su sada doživeli neuspeh, onda je jasno da je glavni cilj odluke o ukidanju dinara, ne samo da se zabrane plate, penzije, socijalna davanja, da se ukinu davanja za naše srpske institucije na Kosovu i Metohiji kao što su bolnice, škole, vrtići, nego je namera i da se zatvori Poštanska štedionica - svih pet ekspozitura koje su otvorene 2018. godine", rekao je Petković.

TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC

 

On je naglasio da u bankama Poštanske štedionice radi ukupno 89 osoba.

"Prema informacijama koje trenutno imamo sa terena, kosovska policija je upala u sve prostorije, tamo i dalje protivpravno i nasilno drži zaposlene koji su se tu našli u trenutku upada u ekspoziture banke Poštanske štedionice. Jasno je da ovde nije reč o ukidanju dinara, već proterivanju srpskog naroda i gašenju srpskih institucija na severu Kosova i Metohije", rekao je Petković.

Dodao je da u trenutku upada kosovske policije u banku Poštanske štedionice u ekspoziturama nije bilo dinara, te da i sa tačke gledišta Prištine nije bilo osnova za nasilni upad.

"Aljbin Kurti ne želi nikakav dogovor, niti rešenje koje bi išlo u prilog srpskom narodu na KiM. Sve vreme u Briselu (glavni pregovarač u dijalogu sa Beogradom Besnik) Bisljimi je glumio da želi da se dogovori, da želi rešenje, ali je iz sastanka u sastanak odbijao sve naše predloge i ništa nije želeo da prihvati, čak i kad smo ponudili da isplaćujemo u evrima, čak i kad smo ponudili da formiramo novo privredno preduzeće", naglasio je Petković.

Euronews/Anđelka Ćup

 

Petković je ocenio da je Bisljimi odbio sve predloge, jer je čekao trenutak kada će se završiti sastanak komiteta ministara u Savetu Evrope kako bi Priština krenula sa gašenjem srpskih institucija - u ovom slučaju banke Poštanske štedionice, trezora banke Poštanske štedionice i Pošta Srbije.

"Jasno vam je da taj čovek ne želi dijalog, ne želi rešenje, on samo želi da protera srpski narod sa prostora Kosova i Metohije", naglasio je Petković.
 

Komentari (0)

Srbija