Politika

Lajčak: Sazvaću sastanak o dinaru ako Beograd i Priština pokažu spremnost za dogovor

Komentari

Autor: Tanjug

20/05/2024

-

07:55

Lajčak: Sazvaću sastanak o dinaru ako Beograd i Priština pokažu spremnost za dogovor
Tanjug/STA/Katja Kodba - Copyright Tanjug/STA/Katja Kodba

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni izaslanik EU za dijalog Miroslav Lajčak saopštio je da sastanak sa glavnim pregovaračima Beograda i Prištine koji je održan prethodne nedelje, vidi kao poslednju rundu razgovora o pitanju dinara, ali je ponovio da je spreman da sazove još jedan sastanak na tu temu, pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor.

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajuću proteklu nedelju, naveo da je ugostio glavne pregovarače Beograda i Prištine "na onome što vidim kao  poslednju rundu razgovora o uredbi Centralne banke Kosova".

"Nažalost, dogovor nije postignut i nejasno je kako će to uticati na svakodnevni život zajednica koje su pogođene na Kosovu. Ostajem spreman da budem domaćin još jednog sastanka na ovu temu pod uslovom da strane pokažu istinsku spremnost da postignu dogovor", poručio je Lajčak.

On je dodao da je tokom razgovora dobio "šokantnu vest o pokušaju atentata" na slovačkog premijera Roberta Fica. Najoštrije je osudio taj "gnusni napad" i poželeo brz oporavak Ficu.

Lajčak je naveo da je tokom protekle nedelje boravio i u Helsinkiju radi političkih konsultacija u finskom Ministarstvu spoljnih poslova i istakao da je imao veoma dobru diskusiju o nizu strateških pitanja sa finskim predsednikom Aleksandrom Stubom, kao i radni ručak sa balkanskim stručnjacima, ne samo iz Finske, već i iz Danske, Švedske i Norveške.

Naveo je i da je boravio u Podgorici, na tradicionalnom godišnjem EU regionalnom skupu, na kojem su se okupili zvaničnici EU koji se bave Zapadnim Balkanom.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija