Aktuelno

Petković: Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva "poruka mira", reagovala i Srpska lista

Komentari

Autor: Tanjug

15/06/2024

-

21:25

Petković: Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva "poruka mira", reagovala i Srpska lista
Tanjug/Jovana Kulašević - Copyright Tanjug/Jovana Kulašević

veličina teksta

Aa Aa

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković ocenio je danas da je "iživljavanje Kurtijevih specijalaca nad srpskom omladinom" u Leposaviću još jedna potvrda da operacije Prištine na severu Kosova i Metohije nemaju za cilj uspostavljanje reda i mira ili vladavine zakona, već da je cilj samo jedan – teror bez uzdržavanja i granica, kako bi se Srbi primorali da napuste svoja ognjišta.

"Ničim izazvano nasilje specijalne policije nad srpskom omladinom je zastrašujući simptom ideološke ostrašćenosti i šovinističke prirode režima u Prištini, i ilustracija same suštine Kurtijeve politike mržnje i nasilja", rekao je Petković povodom privođenja dvojice srpskih maloletnika u Leposaviću uz upotrebu sile i suzavca.

Prema rečima Petkovića, ovaj strašni događaj u Leposaviću nije incident, već predominantna politika, i nije prekomerna upotreba sile, već svakodnevna matrica policijskog postupanje na severu Kosova i Metohije. 

Potezanje dugih cevi i upotreba suzavca protiv dece je Kurtijeva poruka mira i demokratije, ili je tako očigledno čitaju oni koji za ovakvo postupanje Prištinu žele da nagrade članstvom u međunarodnim organizacijama, navodi se, saopštila je Kancelarija za KiM.

"Krajnje je vrema da se pogleda istini u oči i prizna da je svaka podrška Kurtijevim šovinističkim akcijama saučesništvo u stvaranju tamnog vilajeta u srcu Evrope, gde je svaka logika poništena i svaka pozitivna vrednost prerasla u sopstvenu suprotnost", ističe Petković.

Beograd još jednom najozbiljnije i sa velikom zabrinutošću apeluje na odgovorne činioce u međunarodnoj zajednici da spreče Kurtija u kampanji mržnje i nasilje protiv srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, jer bez toga su stabilnost i mir u regionu zapadnog Balkana na ivici provalije, poručio je Petković.

SL: Napadi na srpsku decu deo represije Prištine sa ciljem progona Srba

 Terorisanje srpske dece od strane Kurtijevih parapolicijskih jedinica je sramno, neprofesionalno, nedopustivo i neljudsko ponašanje koje izaziva najoštriju osudu srpskog naroda na Kosovu i Metohiji, a koja bi morala da izazove reakciju i međunarodne zajednice koja se nedavno "hvalila uspesima ovakavog kosovskog društva koje su, po sopstvenom priznanju, podržali u prethodnim godinama", saopštila je večeras Srpska lista.

Napadi na srpsku decu, uz upotrebu suzavca, pretnju oružjem i psiho-fizičko zlostavljanje je deo institucionalne represije režima u Prištini čiji je plan progon svega srpskog i sticanje jeftinih političkih poena kod albanskog stanovništva kojem osim mržnje prema Srbima Kurti ništa drugi nije pružio za tri godine.

"Zahtevamo od međunarodnih bezbednosnih snaga, da prestanu da budu nemi posmatrači zlostavljanja srpskog naroda i servis koji reaguje isključivo na pozive kosovskih institucija, već da se aktivno uključe u obezbeđivanju mira i sigurnosti svim građanima, pa i našem narodu na Kosovu i Metohiji čija se prava svakoga dana krše od strane režima u Prištini", saopštila je Srpska lista.

Apsolutno je nedopustivo da se nad Srbima sprovodi represija bez ikakvog povoda, i nemo posmatra kako Srbi napuštaju svoja vekovna ognjišta, dodaje se. "Isto tako očekujemo od međunarodnih predstavnika da se aktivnije uključe i vrše direktan nadzor nad radom kosovske policije koja sprovodi ogoljeno nasilje nad Srbima", zaključuje se u saopštenju Srpske liste. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija