Aktuelno

Mojsilović razgovarao sa Filjuolom o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu

Komentari

Autor: Tanjug

19/06/2024

-

18:10

Mojsilović razgovarao sa Filjuolom o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu
Mojsilović razgovarao sa Filjuolom o bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu - Copyright Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

veličina teksta

Aa Aa

Načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović primio je danas u posetu komandanta Združene operativne komande Oružanih snaga Italije general-potpukovnika Frančeska Paola Filjuola, sa kojim je razgovarao o aktuelnoj bezbednosnoj situaciji u regionu i svetu i operativnim aspektima vojno-vojne saradnje.

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

 

Kako se navodi u saopštenju Ministarstva odbrane, Filjuolo je kao komandant Združene operativne komande odgovoran za planiranje, koordinaciju i rukovođenje vojnim operacijama italijanskih oružanih snaga.

General Mojsilović je ocenio da se aktuelni oružani konflikti u Evropi i na Bliskom istoku negativno odražavaju i na stanje bezbednosti u regionu, koje je i pored toga relativno stabilno, navodi se u saopštenju. 

Tanjug/Ministarstvo odbrane/Goran Stanković

 

Kao najveću pretnju po bezbednost istakao je jednostrane poteze privremenih institucija samouprave u Prištini i represiju tzv. specijalnih policijskih snaga nad Srbima u Pokrajini, dodajući da izvesni izazov predstavlja i ilegalni priliv migranata.

 Analizirajući situaciju na Kosovu i Metohiji, ukazao je da se Vojska Srbije dosledno pridržava Vojno-tehničkog sporazuma i da, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija i svim potpisanim sporazumima, Kfor prepoznaje kao jedinu legitimnu oružanu formaciju u Pokrajini, koja može da zaštiti srpsko stanovništvo i naše nacionalno, versko i kulturno-istorijsko nasleđe na prostoru Kosova i Metohije.

U tom smislu je izrazio očekivanje da će međunarodne snage bezbednosti u Pokrajini, u kojima značajnu ulogu ima kontingent italijanskih oružanih snaga, potpuno i nepristrasno sprovoditi svoj mandat i reagovati na svaki pokušaj ugrožavanja bezbednosti građana, navodi se u saopštenju.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija