Društvo

Mojsilović: Predlog za vraćanje vojnog roka dostavićemo do kraja meseca

Komentari

Autor: Fonet

23/04/2024

-

09:51

Mojsilović: Predlog za vraćanje vojnog roka dostavićemo do kraja meseca
Milan Mojsilović - Copyright Tanjug/Vladimir Šporčić

veličina teksta

Aa Aa

Procenu i predlog za vraćanje obaveze služenje vojnog roka, sa predlogom modela, dostavićemo vrhovnom komandatnu Vojske Srbije i predsedniku Republike Aleksandru Vučiću do kraja meseca, izjavio je načelnik generalštaba Milan Mojsilović.

"Budući da smo zadatak dobili od vrhovnog komandanta, ne bi bilo korektno da pre dostavljanja traženog predloga, u javnosti govorim o njegovom sadržaju", naveo je Mojsilović za današnju Politiku.

On je objasnio da je Generalštab razradio više mogućih modela služenja vojnog roka, sa jasno identifikovanim pozitivnim i negativnim efektima, na osnovu čega je prepoznat i izdvojen optimalan model.

"Pretnju predstavlja samostalno pojavljivanje kosovske policije"

Govoreći o situaciji na Kosovu, Mojsilović je rekao da je zaštita osnovnih ljudskih prava na Kosovu i Metohiji i dalje neadekvatna, i pored prisustva međunarodnih snaga bezbednosti.

"Te napade vidim kao deo operacija zastrašivanja preostalog srpskog stanovništva, koje za cilj ima puzeće etničko čišćenje, odnosno Kosovo i Metohiju bez Srba", dodao je on.

Mojsilović navodi da je bezbednosna situacija u Kopnenoj zoni bezbednosti relativno stabilna, iako bezbednosnu pretnju predstavlja "samostalno pojavljivanje kosovske policije u zahvatru administrativne linije", što nije u skladu sa sporazumima potpisanim sa Kforom.

Vojska Srbije ima profesionalnu saradnju sa Kforom, a cilj je jačanje bezbednosti i postepeno rešavanje svih pitanja, u otvorenom dijalogu i u skladu sa političkim odlukama, dodaje načelnik Generalštaba.

"Kfor vidimo kao jedinu legitimnu oružanu formaciju na Kosovu i Metohiji", poručio je Mojsilović.

Upitan o smrtnom slučaju i pogibiji zastavnika Mijodraga Toškovića na vojnom poligonu Orešac, Mojsilović je rekao da Komisija i dalje radi na rasvetljavanju svih okolnosti tragičnog događaja na kanalu Dunav-Tisa-Dunav.

Pratimo stanje starijeg vodnika Branka Vojvodića, koji se - zahvaljujući pravovremenoj reakciji - uspešno oporavlja na VMA, rekao je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija