Društvo

Prikaz sredstava i naoružanja Vojske Srbije u kasarni Topčider: Šta je sve predstavljeno?

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

30/01/2024

-

09:23

Prikaz sredstava i naoružanja Vojske Srbije u kasarni Topčider: Šta je sve predstavljeno?
Prikaz sredstava i naoružanja Vojske Srbije u kasarni Topčider: Šta je sve predstavljeno? - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić prisustvuje u kasarni Topčider statičkom prikazu sredstva naoružanja i vojne opreme Vojske Srbije.

U obilasku sa predsednikom Vučićem su i predsednik Republike Srpske Milorad Dodik, predsednica Vlade Srbije Ana Brnabić, ministar odbrane Miloš Vučević, načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović i drugi pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije.

Na statičkom prikazu su predstavljeni modernizovani tenk M-84 AS2, modernizovani BVP M-80 AB2, LAZAR-3 BOV OT 4X4, Zastava NTV, MRAP 6x6,  BOV "Miloš-M" 4x4 i BOV "Miloš“ 4x4, HMMWV, BRDM-2MS, KMI-2 (BOV KIV MIP-3), KMI-1 (MIP-1), besposadne platforme "Miloš" (V1, V1 i logistički), STH 155 mm NORA, SVLRM TAMNAVA, digitalizovani "Oganj", modularni "Oganj", UPARS, BOV KIV artiljerijski (sa UPAOS), modernizovana "Gvozdika", modernizovani KOT, PASARS-16 (4-cevac, RS Mistral, Maljutka, Ometač i Radar), OAR modernizovani Žirafa.

Zatim će biti prikazane i bespilotne letelice i dronovi (Pegaz, Vrabac-izviđač, Vrabac-bombarder, Obad, Sistem RVML-02, Naoružani dron, Osica, Komarac i drugi), BL CH-95, LPRS za PVD Mistral-3, PT Antidron ometač – ADRON, FM Antidron sistem, KVAD sa prikolicom, motorne sanke i padobranska oprema, kao i ronilačka i alpinistička oprema.

U prikazu učestvuju i preduzeća odbrambene industrije koje će predstaviti deo asortimana, kao i tehnički remontni zavodi "Kragujevac" i "Čačak".

"Veliko interesovanje u inostranstvu za Lazara 3"

Vučić je izjavio da postoji veliko interesovanje u inostranstvu za najmoderniju verziju srpskog oklopnog transportera "Lazar 3".

"Ovo je najmoderniji Lazar, Lazar 3, to je taj koji sada svi stranci hoće da kupe i  traže od nas", rekao je Vučić tokom obilaska.

Predsedniku je rečeno da transporter ima i svuda postavljene kamere za sve koji njime upravljaju, kao i za mitraljesca, kao i veliki nivo protivminske zaštite.

Istaknuto je da nova verzija transportera ima veliki nivo zaštite ukoliko vozilo upadne u zasedu, kao i da ima jači oklop.

Vučić je naveo i da je danas naručena proizvodnja 80 Lazara, 112 Miloša, kao i da se očekuje da stigne važan sistem iz Ruske federacije koji služi za elektronsko ometanje. Naveo je da su obezbeđena sredstva za 701 sistem naoružanja i da ostaje da se nađu sredstva za još 853 sistema iz domaće industrije.

"Ubrzavamo naoružanje što nije lako finansijski, blizu smo da ga kompletiramo, završavamo još neke stvari. Zaostajemo za točkašima u odnosu na susede, sa guseničarima imamo ogromnu prednost, nadoknađujemo zaostatak. Čekamo važan sistem iz Rusije koji služi za elektronsko ometanje. Ima još novih sistema što će ljudi moći da vide u Nišu za praznike", rekao je Vučić.

Naveo je i da će do kraja godien Vojska Srbije moći da  nabavi veliku količinu dronova-kamikaza koji će biti domaće proizvodnje.

"Verujem da ćemo u saradnji sa brojnim privrednicima i domaćom pameti moći da do kraja godine pokažemo veliku količinu dronova-samoubica ili dronova-kamikaza. Sve će biti domaće proizvodnje i to će predstavljati veliku prednost Srbije u odnosu na okruženje", rekao je Vučić.
 

Analiza stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije

Prethodno je Vučić prisustvovao sastanku na kojem su predstavljeni rezultati analize stanja operativnih i funkcionalnih sposobnosti Vojske Srbije za 2023. godinu.

Vučić je ranije najavio da će 2024. biti godina u kojoj će se najviše do sada ulagati u vojnu opremu koja bi trebalo da stigne do kraja 2026. godine, kao i da se priprema novi paket finansijskih sredstava za tu namenu.

Ministar odbrane Miloš Vučević rekao je ranije da će 30. januar biti veoma važan događaj za Ministarstvo odbrane.

Euronews/Ana Mihaljčić

 

"Toga dana imaćemo prikaz naoružanja i vojne opreme i argumentovano ćemo predsedniku obrazložiti zašto smatramo da treba ukinuti suspenziju obaveznog služenja vojnog roka, kao i to koliko predlažemo da on traje", rekao je Vučević.

Ministar je naglasio da vraćanje obaveznog služenja vojnog roka nije priprema za rat, već je to priprema da se sačuva država i da postoje generacije koje znaju da brane svoju državu.

Generalštab Vojske Srbije pokrenuo je početkom januara ove godine inicijativu i predložio predsedniku ponovno uvođenje obaveze služenja vojnog roka, u trajanju do četiri meseca. U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to dobrovoljno žele.

Komentari (0)

Srbija