Društvo

Miladinović: Mladi su danas inteligentniji i mogu da savladaju vojnu obuku brže

Komentari

Autor: Tanjug

06/01/2024

-

21:27

Miladinović: Mladi su danas inteligentniji i mogu da savladaju vojnu obuku brže
Miladinović: Mladi su danas inteligentniji i mogu da savladaju vojnu obuku brže - Copyright Vojska Srbije

veličina teksta

Aa Aa

General-potpukovnik u penziji Milomir Miladinović rekao je večeras da je četiri meseca obaveznog služenja vojnog roka dovoljno za obuku jer su mladi inteligentiniji i oprema savremenija. 

"Predvojnička obuka je nekad trajala 15 dana, da neko kaže da je obučen da koristi pušku. Danas imamo savremeno oružje i mladi su intelektualno sposobniji. Ranije da bi izvršio artiljerijsko gađanje, pomoćno sredstvo je bilo olovka i papir i neki srednjoškolac ili student koji zna da izračuna elemente. Danas to radi kompjuter i oni znaju da ga koriste", rekao je Miladinović za Tanjug. 

Na pitanje da li će vojska "prevaspitati" omladinu, Miladinović je rekao da smatra da je omladina dovoljno vaspitana kao i da poznaje probleme države. 

"Prema svim anketama najveći broj mladih i starijih su u preko 50 odsto, za služenje vojnog roka", rekao je Miladinović. 

Ističe da je zamrzavanjem obaveznog služenja vojnog roka za 13 godina Vojska Srbije izgubila na masovnosti, i da danas nema omladine koja ima manje od 30 godina starosti a koja se prijavljuje na dobrovoljno služenje. Dodaje da je važan aspekt služenja vojnog roka i disciplina koja se tamo usvaja, ali koja je svakako prema pravilima i propisima. 

"U vojsci se stalno stvara kolektiv i borba da kolektiv bude najuspešniji u okviru svoje jedinice. Tu je i poštovanje autoriteta, i vojna disciplina je zasnovana prema pravilima i propisima", rekao je Miladinović.  

Dodao je da je državi potrebna priprema za odbranu, i snažna vojska, ali da Srbija nije zemlja koja ima u planu da ratuje na tuđim teritorijama i da, koliko god da državu obavezno služenje vojnog roka može da košta, o ceni ne treba da se razmišlja.

"Država mora da bude spremna za odbranu, ne sme da se razmišlja o ceni", rekao je Miladinović. 
 

Komentari (0)

Srbija