Politika

NATO kancelarija u Beogradu: Vojni rok je unutrašnja stvar Srbije, poštujemo njenu vojnu neutralnost

Komentari

Autor: Fonet

10/01/2024

-

18:28

NATO kancelarija u Beogradu: Vojni rok je unutrašnja stvar Srbije, poštujemo njenu vojnu neutralnost
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu saopštila je danas da je pitanje uvođenja obaveznog vojnog roka u Srbiji na srpskim državnim organima.

"NATO će nastaviti da podržava napore Srbije da modernizuje svoje oružane snage u okviru razvijene i obostrano korisne partnerske saradnje", navodi se u pisanom odgovoru NATO za Radio Slobodna Evropa.

U odgovoru se ističe da NATO u potpunosti poštuje vojnu neutralnost Srbije.

"Sve što Srbija i NATO rade zajedno je krojeno tako da ispunjava potrebe Srbije i pomaže joj da unapređuje svoje oružane snage u okviru Parnterstva za mir", navela je NATO vojna kancelarija za vezu u Beogradu.

Inicijativu o ponovnom uvođenju obaveznog vojnog roka je pokrenuo Generalštab Vojske Srbije i predlog je podneo 4. januara predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

U obrazloženju je navedeno da predlog dolazi "nakon detaljnog razmatranja opšte bezbednosne situacije i savremenih izazova sa kojima se suočava Srbija kao vojno neutralna zemlja".

U Srbiji je obavezni vojni rok ukinut 1. januara 2011. godine, od kada u vojsku idu samo oni koji to žele.

Srbija se deklariše kao vojno neutralna, a vojnu neutralnost unela je i u Strategiju odbrane i Stretagiju nacionalne bezbednosti, koje su usvojene u Skupštini 2019. godine. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija