Aktuelno

Potvrđena presuda Todosijeviću: Predsedniku opštine Zvečan dve godine zatvora zbog izjava o Račku

Komentari

Autor: RTS, Tanjug

24/08/2021

-

17:40

Potvrđena presuda Todosijeviću: Predsedniku opštine Zvečan dve godine zatvora zbog izjava o Račku
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Rade Prelić

veličina teksta

Aa Aa

Apelacioni sud u Prištini potvrdio je prvostepenu presudu Osnovnog suda u Prištini kojom je predsednik opštine Zvečan i poslanik Srpske liste Ivan Todosijević osuđen na dve godine zatvora zbog izjava o Račku, prenosi RTS.

Prvostepenom presudom Todosijević, koji je u to vreme bio ministar administracije i lokalne samouprave u privremenim institucijama u Prištini, osuđen je zbog navodnog "podsticanja na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju" zbog njegovog govora povodom 20. godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu.

Todosijević je smenjen sa mesta ministra zbog izjave povodom 20-godišnjice NATO bombardovanja na ceremoniji u Zvečanu, kada je rekao da je povod za NATO agresiju na SR Jugoslaviju "bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak".

Branilac: Komentarisaću presudu kad je dobijem

Advokat Nebojša Vlajić, branilac poslanika Srpske liste u skupštini u Prištini Ivana Todosijevića, kaže da još nije dobio presudu Apelacionog suda, kojom je potvrđena kazna zatvora od dve godine protiv Todosijevića zbog izjava o Albancima i Račku.


Vlajić je za Kosovo onlajn rekao da je za presudu saznao iz medija i naveo da će moći da je komentariše tek kad je zvanično primi.

"Tek kad primim presudu mogu da komentarišem. Primiću je verovatno za nekoliko dana. Presuda treba da se prevede na srpski jezik i da se dostavi Todosijeviću i meni", rekao je Vlajić.

Srpska lista: Prekršen sporazum o pravosuđu i još jedan šamar EU

Srpska lista smatra da je politički motivisanom presudom članu predsedništva i poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću Priština najeksplicitnije pokazala antisrpsko delovanje kosovskih institucija.

"Ovom presudom, koju je donelo protivzakonito veće jednonacionalnog sastava, a u kome su bile isključivo suduje Albanci, prekršen je i sporazum o pravosuđu koji je garantovao Srbima da će u većima biti dvojica Srba i jedan Albanac, čime je još jednom udaren šamar Evropskoj uniji koja je bila garant sprovođenja sporazuma koji su potpisani u dijalogu koji je vođen pod njihovim pokroviteljstvom", navodi u saopštenju za medije Srpska lista.

Komentari (0)

Srbija