Aktuelno

Nestalo troje od deset niških hakera čije izručenje zahteva SAD

Komentari

Autor: Tanjug

01/09/2021

-

14:54

Nestalo troje od deset niških hakera čije izručenje zahteva SAD
Nestalo troje od deset niških hakera čije izručenje zahteva SAD - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Troje od 10 osumnjičenih niških hakera čije izručenje zahtevaju Sjedinjene Američke Države nisu više dostupni našim pravosudnim organima.

Tanjug prenosi da se oni  nisu javili nadležnoj policijskoj stanici u Nišu, na šta su bili obavezni.

Srpski sudovi su konstatovali da su ispunjene pretpostavke za njihovo izručenje, ali je Evropski sud za ljudska prava stopirao to izručenje do kraja septembra, odnosno do odluke o predstavkama koje su podneli njihovi advokati, a koje se tiču navodnog kršenja prava okrivljenih.

Osumnjičeni za digitalnu prevaru vrednu 70 miliona dolara

Prema optužnici koju je zimus objavila Ambasada SAD u Beogradu, osumnjičeni se terete za digitalnu prevaru vrednu 70 miliona dolara, koja je obuhvatila nekoliko kontinenata i bila usmerena i protiv američkih građana i stranaca.

Optuženi su, kako tvrde tužioci u Teksasu, učestovali u stvaranju i plasiranju više od 20 lažnih investicionih platformi.

Iz svojih baza u Kini, Srbiji i drugih, optuženi su, kako se navodi, ciljali investitore širom planete, uključujući nekoliko na severu Teksasa, navodeći ih da "investiraju" u binarne opcije i rudarenje kriptovaluta.

Tužioci tvrde da su oni na internetu prodavali svoje platforme za binarne opcije predstavljajući se kao "lider na svetskom tržištu binarnih opcija" i hvaleći se prosečnim profitom od ulaganja od 80 procenata i obećavali refundiranje od 20 procenata za svaki neuspešan ulog.

"Koristili lažne ženske profile"

Takođe, u optužnici se navodi da su na platformama za rudarenje kriptovaluta tvrdili da investitori od njih mogu "kupiti bitkoine upola tržišne cene" zahvaljujući njihovim resursima za transakcije koji rade "non-stop širom sveta".

Optuženi su, navodi se, koristili izmišljene, pretežno ženske profile, sa imenima i fotografijama službenika i direktora nepostojećih investicionih kompanija i koristeći čak lažna imena tokom video konferencija da bi potencijalne investitore uverili u legitimnost firme, navodi se u optužnici iz Teksasa.

Komentari (0)

Srbija