Aktuelno

Agencija za sprečavanje korupcije: Ne mešamo se u izbor predsednika UNS-a

Komentari

Autor: Tanjug

24/05/2021

-

14:09

Agencija za sprečavanje korupcije: Ne mešamo se u izbor predsednika UNS-a
Agencija za sprečavanje korupcije: Ne mešamo se u izbor predsednika UNS-a - Copyright Printscreen YouTube/RTV KIM

veličina teksta

Aa Aa

Agencija za sprečavanje korupcije reagovala je danas povodom saopštenja Udruženja novinara Srbije (UNS) u vezi sa izborom njihovog predsednika navodeći da se nije mešala i da ne namerava da se meša u rad bilo kog udruženja, uključujući i UNS.


U saopštenju, Agencija navodi da je donela mišljenje o kandidaturi Živojina Rakočevića za predsednika UNS-a postupajući po njegovom zahtevu, što je bila zakonska obaveza Rakočevića i na šta je imao pravo.

Navodi se i da to što je Rakočević bio član Odbora Agencije do 1. septembra 2020. nema uticaja na njeno odlučivanje, a da je on kao javni funkcioner, odnosno direktor Doma kulture u Gračanici imao pravo i zakonsku obavezu da od Agencije zatraži mišljenje da li je u sukobu interesa.

Agencija podseća da je jedina u Srbiji ovlašćena da tumači sukob interesa javnih funkcionera, da daje mišljenja i postupa u situacijama kad sukob postoji i da to radi po Ustavu i zakonu, kao i da je u obavezi da odgovori na zahtev javnog funkcionera za davanje mišljenja o sukoba interesa.

Odbio ga UNS, pa se obratio Agenciji

U subotu 22. maja, 12 od 40 članova Uprave UNS-a u saopštenju je navelo da je Agencija za borbu protiv korupcije ocenila da Živojin Rakočević nije u sukobu interesa i da može da bude predsednik UNS-a, odnosno, da nema zakonskih smetnji da pored javne funkcije direktora Doma kulture u Gračanici obavlja dužnost predsednika UNS-a.

Oni u saopštenju napominju da je Rakočević, nakon što je Kandidaciona komisija UNS-a u sredu usvojila prigovore Anela Grbovića i Dragane Pejović na njegovu kandidaturu za predsednika UNS-a, zatražio od Agencije tumačenje da li je u sukobu interesa ukoliko bude izabran.

U saopštenju se navodi i da je Agencija obavestila Rakočevića da kao javni funkcioner nije u kategoriji na koju bi se odnosile zabrane izbora u organe Udruženja, a koje su navedene u Statutu UNS-a.

Usvojena tri, odbijen jedan prigovor na kandidaturu

Kandidaciona komisija UNS je, inače, 19. maja usvojila prigovore na kandidature Živojina Rakočevića, Jovanke Stefanović Stanojević i Rodike Grujesku za organe Udruženja, dok je prigovor na kandidaturu Vladimira Radomirovića odbijen.


Komisija je odlučila da Rakočević zbog člana 20 Statuta UNS-a ne može biti na konačnoj listi kandidata za organe Udruženja.

Izborna Skupština Udruženja novinara Srbije biće održana u subotu 29. maja, a kandidat za predsednika je aktuelni predsednik Vladimir Radomirović.

Komentari (0)

Srbija