Na EU paviljonu na Poljoprivrednom sajmu u NS u fokusu AI i proizvodnja vina
Komentari
18/05/2025
-22:51
Usvajanje novih tehnologija, poput veštačke inteligencije (AI), kontrole kvaliteta hrane i organske proizvodnja vina, bili su u fokusu na paviljonu EU drugog dana 92. Međunarodnog poljoprivrednog sajmu u Novom Sadu.
Dan je obeležio panel o tehnološkom napretku u oblasti poljoprivrede, pre svega se fokusirajući na to koliko se nova rešenja primenjuju, koliko poljoprivrednici žele da eksperimentišu i koji su glavni izazovi na ovom polju, saopšteno je iz Evropske kuće.
Jedan od pionira korišćenja bespilotnih letelica u poljoprivredi u Srbiji Momir Alvirović iz kompanije Agrodron, naveo je da je usvajanje novih tehnologija prirodan razvoj koji dolazi između generacija.
"Kao što je u moje vreme došlo do uvođenja kombajna. Današnja generacija poljoprivrednika ima na raspolaganju moderne moćne alate da svoj rad učini produktivnijim i ekonomičnijim. Njima su digitalne tehnologije dostupne, one su se u međuvremenu razvile, uključujući i granu robotike i bespilotnih sistema. Svi ovi alati ne menjaju osnovnu filozofiju, već daju priliku modernim proizvođačima da ih akumuliraju brže i da ih preciznije primene, kako bi proizveli više sa manje troška", rekao je Alvirović.
Srđan Tadić iz komanije Atfield, koja radi sa vinogradarima i pomaže im da pomoću senzora i veštačke inteligencije bolje razumeju klimatske uslove i zemljište, istakao je da tradicionalni pristupi, kao što je kalendarsko vođenje agrotehničkih mera, zahtevaju najviše rada i izdvajanja, a nemaju uvek dobre rezultate.
"Mi smo radili analizu tokom tri godine sa troje korisnika, nekih pedesetak hektara. Dobili smo da je smanjenje hemijskog tretmana bilo do 30 procenata. Moglo bi teoretski da bude i više, ali to je teže izvesti. Takođe, recimo, najaviti ljudima mraz nekoliko dana ranije, to je jako bitno. To je investicija koja im se vraća odmah, možete spasiti nečiji rod", kaže Tadić.
Milan Banić iz kompanije Agar - Coming naglasio je da poljoprivrednicima nisu potrebna samo uveravanja, već su im potrebni konkretni rezultati kako bi prihvatili napredne tehnologije uz obaveznu edukaciju.
"Moramo da imamo dosta demonstracija i ogleda, gde mi imamo konkretne rezultate, i onda je najbolja reklama 'od usta do usta'. Kada imamo jednog zadovoljnog poljoprivrednika, posle godinu dana imaćemo tri nova korisnika. Podaci iz sveta pokazuju da čak i do 25 posto operativnih troškova možemo da smanjimo u poljoprivredi. Neka je u realnosti i polovina od toga ušteda, to vas opet čini konkurentnijim, i ako ne koristite ovakve tehnologije, uskoro vas neće biti", naveo je Banić.
Direktor Instituta BioSens Vladimir Crnojević kaže da je obrazovanje i kod nas i u svetu jako tromo i da su to sistemi koji se teško menjaju, a da se stvari veoma brzo menjaju.
"Mislim da će za obrazovanje u ovom domenu, i usvajanje novih stvari i inovacija, sadržaj koji je dostupan onlajn biti važan izvor infomacija. Fakulteti su tromi i spori i moraće da se menjaju i na globalnom nivou. To nije samo moje mišljenje, već mnogo veći filozofi od mene kažu da će morati da se pređe na koncepte, pošto su promene veoma brze", napominje Crnojević.
Kako je navedeno, u razgovorima sa stručnjacima, fokus je bio na kontroli kvaliteta i bezbednosti hrane, pa su posetioci i poljoprivrednici mogli da čuju savete koji im pomažu u proizvodnji, ali i svakodnevnom životu.
Profesor Poljoprivrednog fakulteta u Novom Sadu Bojan Blagojević istakao je, da kako bi hrana životinjskog porekla bila bezbedna, ona mora da se drži u hladnom lancu.
"To znači da je veoma važno da je što pre stavimo u naš frižider. Kod pripremanja, važno je da izbegnemo unakrsnu kontaminaciju od drugih namirnica, pre svega između termički obrađene i neobrađene hrane. Jako je važno da primenimo adekvatan termički tretman, pa na primeru mesa, koje se smatra jednom od najrizičnijih hrana, potrebno je ga držimo na 72 stepena u dubini najmanje dva do tri minuta", naveo je Blagojević.
U saopštenju dodaju, da je EU kuhinja ovaj put ponudila nešto mnogo drugačije - jestive snek insekte, a da je ove zanimljive i za mnoge neočekivane grickalice pripremio Naučni institut za prehrambene tehnologije u Novom Sadu.
"Najmlađi posetioci EU paviljona danas su mogli da postanu Eko-detektivi i da anauče zašto je važna zaštita životne sredine. Za one malo starije, organizovana je degustacija vina iz organske proizvodnje vinarije Kovačević, koju je podržala Evropska unija", dodaje se u saopštenju.
Komentari (0)