Aktuelno

Slučaj koji je potresao Srbiju: Šta se do sada zna o ubistvu porodice Đokić i koji su pravci istrage

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2021

-

15:46

Slučaj koji je potresao Srbiju: Šta se do sada zna o ubistvu porodice Đokić i koji su pravci istrage
Euronews/Ljiljana Pavlović, M.S., Google maps - Copyright Euronews/Ljiljana Pavlović, M.S., Google maps

veličina teksta

Aa Aa

Nestanak porodice Đokić iz Aleksinca uznemirio je Srbiju prethodne nedelje. Nakon što su njihova tela i automobil pronađeni zapaljeni, zvaničnici su potvrdili da su ubijeni. U toku je istraga koja bi trebalo da pokaže sve okolnosti i motive zločina. 

Za sada je rekonstruisano njihovo kretenje u noći ubistva, a mediji navode da su saslušani i svedoci. Završena je i obdukcija tela koja je potvrdila da su ubijeni iz vatrenog oružja. 

Nestali u nedelju, u utorak alarmirana policija

Tročlana porodica Đokić, Goran (57), Gordana (56) i Lidija (25) iz Aleksinca poslednji put je viđena u nedelju, 26. septembra. Porodica je njihov nestanak prijavila policiji 28. septembra, kada su  shvatili da menjačnica koju su držali, već drugi dan nije otvorena. 

Đokići se od nedelje nisu javljali na telefone, a tog dana su poslednji put bili aktivni na Viberu, izjavila je medijima posle nestanka njihova rođaka.

Od srede 29. septembra o slučaju nestale porodice počeli su da izveštavaju mediji, kada je intenzivirana i policijska potraga. Mediji su preneli da je njihov automobil "folksvagen pasat" crne boje snimila nadzorna kamera na perionici, kod mosta u Žitkovcu. 

Rođaci su svedočili da su Đokići bili kod Goranove majke u selu Moravac, i pretpostavljalo se da su se odatle uputili ka Aleksincu. 

Privatna arhiva

 

"Bili su kod majke na večeri u nedelju i od nje otišli oko 12 sati uveče. U ponedeljak smo ih pozvali na fiksni telefon i niko se nije javio. Juče smo ih opet zvali tri puta i niko se nije javio. Kada sam došla s posla kući pozvala sam ih na mobilni i nisu se javili. Moja ćerka je otišla do njihove radnje, ali nikog nije bilo tamo. Potom smo otišli u policiju da prijavimo njihov nestanak",  navela je tada Verica Đokić.

Kako su dani odmicali, a od Đokića nije bilo traga, policija je intezivirala istragu i apelovala na građane da pomognu u istrazi, ukoliko imaju bilo kakvu informaciju. Objavljen je i broj registarske tablice njihovog automobila. 

Četiri dana potrage

Policija je pretraživala okolna mesta pored kojih su, kako se pretpostavljalo, prolazili Đokići. Angažovani su pripadnici Žandarmerije, a helikopter MUP-a je nadletao područje. 

Pretražen je deo oko Moravskog Bujmira, koje se nalazi na nekoliko kilometara od Aleksinca, kao i okolina Moravca i okolnih sela, s posebnim fokusom na priobalje reke Južne Morave. Ronioci su pretraživali čak i Bovansko jezero.

U četvrtak, 30. septembra, policija je pretražila i stan porodice Đokić, u nadi da će naći neke tragove, ali ništa nije ukazivalo na to da su Đokići otputovali.  U petak su angažovani i vatrogasci, kao i helikopteri i kvadovi.

M.S.

 

Novica Aritonović, rođeni brat nestale Gordane Đokić, rekao je tada za medije da se njegovoj sestri sa porodicom prilikom povratka iz Moravca izgubio svaki trag na potezu od Moravskog mosta ka gradu i da strahuje da ih je možda neko presreo.

"Čuo sam se u nedelju sa sestrom, mi smo išli na neku svadbu porodičnu, a oni kod Goranove majke u Moravac da prave zimnicu. Sve je bilo u redu u tom razgovoru. Krenuli su oko ponoći iz Moravca i poslednji put su ih kamere snimile kod auto-perionice na izlazu iz Žitkovca", rekao je on.

Međutim, dalja istraga je pokazala da porodica Đokić ipak te noći nije išla uobičajenim putem i da nisu skrenuli na prvoj raksrsnici, već su krenuli kontraputem.

Ispostavilo se da ih je kamera poslednji put snimila u selu Tešice, koje je od Moravca udaljeno više od osam kilometara i to dva sata kasnije.

To je u subotu ujutru, četvrtog dana potrage za porodicom, potvrdio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, koji je naveo da su kod sebe telefone imali nestali Goran i Lidija, ali da su oba broja isključena u tri sata ujutru.

"Nestali su u jednoj sekundi, u istom sekundu su im isključeni telefoni", rekao je Vulin i dodao da je istraga sprovedena do tada ukazala da Đokići nisu imali dugove i da nije bilo traga koji bi posebno uputio na nekoga.

Kako su pronađeni automobil i tela?

Nekoliko sati nakon što je ministar unutrašnjih poslova ukazao na sve poznate činjenice i tragove, u ataru sela Tešica, prema Trnavi, desno od puta pored Morave, pronađen je zapaljen automobil, koji je, ispostaviće se, pripadao nestaloj porodici.

Automobil je policija pronašla na nepristupačnom terenu i tada blokirala područje kako ne bi došlo do uništavanja dokaza. U automobilu nisu pronađena tela, te je potraga za Đokićima nastavljena.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Oko 15 časova u subotu, policija je pronašla i spaljena tela članova porodice Đokić, u šipražju u ataru sela Moravac, osam kilometara dalje od automobila.

Po nalogu višeg javnog tužioca u Nišu, tela su odvezena na obdukciju, a policija je od tog trenutka počela da radi na rasvetljavanju ubistva.

"Porodica verovatno oteta od strane jednog ili više lica"

Direktor policije Vladimir Rebić potvrdio je sutradan da je porodica Đokić ubijena, ocenivši to kao "užasan zločin". On je rekao da su oni najverovatnije oteti od strane jednog ili više lica 

"U ovom trenutku ne znamo na koji način su lišeni života, ali znamo da su nakon ubistva njihova tela preneta na drugu lokaciju i spaljena", izjavio je Rebić u za TV Tanjug.

On je ukazao da je pregledom snimaka na sigurnosnih kamera ustanovljeno da je porodica Ðokić nakon posete majci Gorana Ðokića bila oko 20.00 časova u selu Moravac, ali oni nisu krenuli ka svojoj kući u Aleksincu već prema Žitkovcu.

Rebić je predočio da su Ðokići oteti u selu Moravac, da su potom ubijeni i da su sa mesta ubistva odvezeni na drugu, nepristupačnu lokaciju, sa gustom vegetacijom, na kojoj su njihova tela spaljena, a posmrtni ostaci sakriveni ispod otpada.

"Nestanak porodice Ðokić je prijavljen u utorak 18:45 i objektivno potraga je trajala samo tri dana jer mi smo njihova tela pronašli već u subotu ujutru. Ubica je primorao Gorana Ðokića da siđe sa asfaltnog puta i da nastavi da se kreće po nasipu uz Južnu Moravu. Ubica je nakon zločina nastavio kretanje nasipom i došao do sela Tešac i tu ga je kamera snimila kada je prešao most i s druge strane Južne Morave, opet u gustom šipražju, zapalio automobil porodice Ðokić", objasnio je Rebić.

Šta se zna o motivu ubistva?

Direktor policije je dodao da je ubica pokušao detaljno da isplanira zločin. Kako je rekao, policija je iz razgovara sa porodicom i prijateljima saznala da Đokići nisu imali nikakvih problema ili sukoba. 

O motivima ubistva u medijima je bilo mnogo neproverenih informacija i navoda. Rebić je povodom toga naveo: "Mi pretpostavljamo da je motiv ubistva koristoljublje".

Goran je bio vlasnik menjačnice, a njegovi poznanici su rekli da je bio izuzetno obazriv čovek. Mediji su preneli i da je u njegovoj menjačnici 2017. godine došlo do razbojništva. 

M.S.

 

Takođe, pisalo se da je on kod sebe nosio velike količine novca, desetine hiljada evra, kao i da ga je držao u rezervnom točku automobila, ali za te navode nema zvanične ppotvrde. 

Komandant Žandarmerije Dejan Luković rekao je da su svi resursi usmereni na rešavanje ovog ubistva.

On je precizirao da mobilni telefoni oca Gorana i ćerke Lidije koji su isključeni iste sekunde još nisu pronađeni i takođe naveo koristoljublje kao mogući motiv ubistva. 

Potraga za ubicom

Pošto je od ubistva do otkrivanja tela prošlo mnogo vremena, zvaničnici navode da je moguće da je počinilac zločina već napustio Srbiju. 

Čekali su se i rezultati obdukcije tela koja je pokazala da su Đokići ubijeni iz vatrenog oružja. To je potvrdio pomoćnih direktora Zavoda  za sudsku medicinu Miodrag Zdravković, javlja RTS. 

Objavljene su i nepotrvđene informacije da je pronađena i jedna čaura. Prema navodima novinara Pinka Mladena Mijatovića, do sada je tokom istrage saslušano desetak osoba, i sve su prošle poligraf. 

Obavljeno je i veštaćečnje automobila, prilikom čega je pronađen i jedan dokaz.

"Izvršioci su dobro poznavali teren i kretali su se u okolini kako bi uradili logistiku. Niko od građana koji žive u ataru sela Moravac i Tešice nije čuo pucnjavu", naveo je Mijatović. 

On je dodao da se pretpostavlja da su ubice dobro natopile tela pre nego su ih zapalili, i da toliko goriva nije mogao samo jedan čovek da ponese. 

Komentari (0)

Srbija