Aktuelno

Ljubiša Buha u Palati pravde: Ne mogu da svedočim, ugrožena mi je bezbednost

Komentari

Autor: Tanjug

27/05/2021

-

10:14

Ljubiša Buha u Palati pravde: Ne mogu da svedočim, ugrožena mi je bezbednost
Ljubiša Buha u Palati pravde: Ne mogu da svedočim, ugrožena mi je bezbednost - Copyright Alo/Masanori Jošida

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji svedok saradnik tužilaštva Ljubiša Buha Čume izjavio je da strahuje za svoju bezbednost i da ne može da svedoči na suđenju optuženima za razbojništvo uz kidnapovanje studenta Novaka Stevanića 1997. godine, koji se nakon toga ubio.

On je na suđenju u ovom slučaju poznatom kao “prva otmica zemunskog klana” zamolio sud da se isključi javnost sa suđenja jer je, kako kaže ostao bez policijskog obezbeđenja.

"Želim da svedočim, ali ne mogu, dok ne isključite javnost, ugrožena mi je bezbednost. I zbog ovog postupka i zbog svega”, rekao je Buha.

On je dodao da o tome “ima i papir”, ali da se ništa ne preduzima.

Sudija ga je upozorila da ne može da isključi javnost jer je pretres u toku, ali on je nastavio da insiistira, pa je suđenje prekinuto radi pauze.

U nastavku je Buha ponovio svoju molbu i podsetio da je on zaštićeni svedok u procesu protiv “zemunskog klana”, ali da jedini nema obezbeđenje, koje mu je, kako je naveo, dato 2003. godine, a ukinuto kad je otišao u zatvor pre šest sedam godina.

Prethodno su ispitana tri svedoka, koji su rekli da ostaju pri ranijim iskazima.

Za šta se tačno terete optuženi?

U ovom slučaju, koji je poznat i kao prva otmica “zemunskog klana” učestvovao i pokojni Dušan Spasojević, a sada se sudi za krivicno delo razbojništvo dvojici policajaca i još dvojici osumnjilenih.

Optuženi su policajac u penziji Milan Radukić, pripadnik Žandarmerije Saša Ðajić, kao i Nikola Bajić i Goran Ristić.

U nastavku suđenja pred Višim sudom u Beogradu biće pozvan da svedoči još jedan svedok saradnik tužilaštva, Dejan Milenković Bagzi.

Alo/Masanori Jošida

 

Prema optužnici, trojica optuženih su Stevanića na silu ubacili u automobil, a zatim ga držali na nepoznatoj lokaciji gde su ga maltretirali i zahtevali od njega ključeve od stana njegovih roditelja. Navedeno je da su zatim iz sefa u stanu ukrali veću količinu zlata i oko 100.000 nemačkih maraka.

Pored optuženih i pokojnog šefa “zemunskog klana”, u ovom krivičnom delu navodno je učestvovao i tadašnji policajac, kasnije svedok-saradnik u procesu protiv "zemunskog klana", takođe pokojni Zoran Vukojević. Optuženi Ðajić je bio Vukojevićev kum.


Navedeno je da su Stevaniću prišli u Sarajevskoj ulici, pokazali legitimacije i naredili mu da krene s njima. Sumnja se da su ga potom ubacili u "golf 2", za čijim je volanom bio optuženi Ristić i predali ga vođi klana - Spasojeviću, kako bi mu rekao gde su u kući njenovih roditelja sakriveni novac i dragocenosti.

Optuženi policajci su u vreme otmice radili u Policijskoj stanici u Zemunu.

Komentari (0)

Srbija