Aktuelno

"Izgledalo je kao zemljotres" – srušio se deo stambene zgrade u Zrenjaninu, iseljene tri porodice

Komentari

Autor: Nataša Kovačev

19/10/2021

-

19:16

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Nakon Novog Sada i Beograda, deo stambene zgrade urušio se pored gradilišta i u Zrenjaninu. Incident u kom nije bilo povređenih, dogodio se u nedelju, dok su građevinske mašine na parceli pored mirovale. Tri porodice iseljene su iz bezbednosnih razloga, a u zrenjaninskoj inspekciji za Euronews Srbija kažu da je investitor, kikindska kompanija "Turbo gas", imao sve potrebne dozvole.

Izgledalo je kao zemljotres, a onda je čuo da se nešto ruši, pa se videlo mnogo prašine – tako je za Euronews Srbija opisao ono što se u nedelju dogodilo u Zrenjaninu stanar najbliži urušenom zidu na uglu ulica Petefijeve i Ive Lole Ribara u Zrenjaninu.

Iz bezbednosnih razloga još dve porodice dobile su nalog od inspekcije da se isele. Posle dve noći provedene u privremenom smeštaju, vratili su se kući i sada tragaju za novom privremenom adresom. Pred kamere Euronews Srbija nisu hteli, ali su rekli da na investitora nisu ljuti, jer im je odmah ponudio pomoć. Loše iskustvo sa njim nije imala ni inspekcija.

"Taj objekat je bio non-stop pod kontrolom inspekcije. Oni imaju i urednu građevinsku dozvolu, imaju urednu i prijavu radova i nisu počeli pre nego što su dobili kompletnu dokumentaciju", rekao je za Euronews Milan Jovanov, načelnik građevinske inspekcije Gradske uprave Zrenjanina.

U inspekciji pojašnjavaju da su odmah izašli na teren, da je tamo bila i policija, veštak, te predstavnici Tužilaštva. Pored naloga da se sporni deo ogradi, a ugroženi stanari isele, naložili su i da se otkloni opasnost, kao i da se zabrane dalji radovi na lameli pored urušenog zida. Izgradnju druge lamele budućeg stambeno-poslovnog objekta investitor može da nastavi, jer je inspekcija procenila da radovi ne ugrožavaju ostatak zgrade koja datira s početka dvadesetog veka. Takođe, kako su naveli, još se čeka i konačna ocena veštaka o uzroku urušavanja.

"Mi ne možemo da tačno znamo zbog čega je to došlo, da li je došlo zbog starosti ili zbog izvođenja radova. U svakom slučaju, to će veštak koji je angažovan da utvrdi, kao što će da utvrdi i koje mere treba dalje da se urade da bi taj objekat bio u funkciji", rekao je Jovanov.

Za sada je prioritet, kažu, da se otkloni opasnost od daljeg urušavanja, na čemu radnici na gradilištu najpre rade. U inspekciji dakle kažu, da je investitor imao neophodne dozvole, da će ugroženim stanarima finansirati privremeni smeštaj, kao i da će na sebe preuzeti obavezu da sanira oštećeni objekat, čak i pre zvaničnog izveštaja veštaka.

Vlasnik kompanije "Turbo gas" iz Kikinde, koja na ovoj parceli gradi novu stambenu zgradu, međutim, nije se odazvao pozivu da na ovu temu govori za Euronews Srbija. Kakva je njegova odgovornost za događaje od nedelje još je jedno pitanje koje će zavisiti od procene veštaka.

Komentari (0)

Srbija