Aktuelno

Građani dežuraju kod bare Reva u Krnjači, najavljena krivična prijava

Komentari

Autor: Tanjug

28/05/2021

-

17:54

Građani dežuraju kod bare Reva u Krnjači, najavljena krivična prijava
Građani dežuraju kod bare Reva u Krnjači, najavljena krivična prijava - Copyright Tanjug/Tanja Valić

veličina teksta

Aa Aa

Stanari okolnih naselja i ekološke organizacije već više od nedelju dana neprekidno dežuraju kod bare Reva u Krnjači i sprečavaju istovar građevinskog otpada, a sutra će informisati o podnošenju krivične prijave protiv odgovornih za zatrpavanje bare Reva.


Kako je za Tanjug izjavila Ana Džakić iz Udruženja građana "Bela Čaplja 1165", problem je nastao prošle godine kada je na području zaštićenog prirodnog dobra "Bara Reva" počeo istovar šuta.
tanjug

Ona je naglasila da je ubrzo gomila šuta počela da se širi velikom brzinom, a buka kamiona koji su istovarali šut je smetala i stanarima naselja "Braća Marić".

"Kada smo izašli na teren i kada smo videli šta se ovde zapravo događa, to je postalo alarmantno. U pitanju je nasipanje šutom i različitim vrstama građevinskog otpada, koje je svakog dana dovozilo na stotine kamiona", rekla je Džakić.

Tanjug/Tanja Valić

 

Ona je dodala da su stanari okolnih naselja početkom maja napravili protestnu šetnju da bi ukazali na problem u svom komšiluku.

"Međutim, kada se završila protestna šetnja, u roku od 15 minuta kamioni su ponovo počeli da dolaze, što je bilo poprilično uvredljivo za sve nas. Tada je rešeno da istovar šuta mora da se zaustavi i da se kamioni blokiraju", rekla je ona i dodala da blokada traje od prošlog petka.

Prema njenim rečima, svako ko dođe, prođe i vidi šta se dešava pruži im podršku u blokadi.

"Od javnih ličnosti imali smo čast da nam dođe Svetlana Ceca Bojković, danas je bila divna Vesna Čipčić, imamo podršku od Dragoljuba Bakića, pokreta Odbranimo reke Stare planine, Savskog nasipa, Ne davimo Beograd, udruženja iz Pančeva, Zemuna, Čuvara vatre, frilensera, različitih eko udruženja, planinara", dodala je Džakić.

Tanjug/Tanja Valić

 

Ona je rekla da sutra planiraju da dovedu još veći broj ljudi, da ih upoznaju sa situacijom i daljim koracima.


"Dajemo predlog da se ovde napravi Dunavski park, da od ovog rugla bude nešto korisno i lepo", rekla je Džakić.

 

 


Stanovnik naselja "Braća Marić" Petar Matunović kaže da je pravni problem u tome što se nasipanje bare Reva vrši bez dozvole.

"Područje bare Reva spada u predeo izuzetnih odlika i on uživa međunarodnu zaštitu IBAs, područje značajno za život ptica. Sva udruženja ljubitelja ptica su se oglasila ovim povodom i protestvovala zbog zatrpavanja bare Reva koje važi za jedno veliko stanište ptica", rekao je Matunović.

 

 

Tanjug/Tanja Valić

 

Prema njegovim rečima, u bari Reva živi više od 100 strogo zaštićenih vrsta ptica.


"Pravna problematika je to što neko bez ikakve dozvole i plana izvršio prosipanje preko 100 hiljada kamiona u područje bare Reva. Sav ovaj šut je potencijalno toksičan", rekao je Matunović i dodao da bi ispiranjem šuta toksične materije mogle završiti u vodotokovima.
tanjug

Organizatori protesta sutraplaniraju celodnevni "Šutstok na Revi", festival aktivizma, solidarnosti i ljubavi prema prirodi.

Kako su najavili, u popodnevnim časovima će predstaviti svoje zahteve, inicijativu za trajnu zaštitu Reve i informisati o krivičnoj prijavi protiv odgovornih za zatrpavanje bare Reva,

Komentari (0)

Srbija