Aktuelno

Svetlana Bojković sa građanima brani baru Reva u Krnjači: Ugroženo stanište najvećeg evropskog orla

Komentari

Autor: Euronews

26/05/2021

-

14:43

Svetlana Bojković sa građanima brani baru Reva u Krnjači: Ugroženo stanište najvećeg evropskog orla
Svetlana Bojković sa građanima brani baru Reva u Krnjači: Ugroženo stanište najvećeg evropskog orla - Copyright Twitter.com/@DragoslavicM

veličina teksta

Aa Aa

Već nekoliko dana građani u beogradskom naselju Krnjača dežuraju kod bare Reva, koja je stanište najvećeg evropskog orla (belorepan) i onemogućavaju kamione da tu istovaruju građevinski otpad. Njima se danas pridružila i glumica Svetla Ceca Bojković koja je stala ispred jednog kamiona i nije mu dozvolila da istovari šut kojim je bio natovaren, što su pozdravili okupljeni građani.

Na društvenim mrežama objavljen je video na kojem se vidi Bojković koja je stala ispred kamiona i nije mu na taj način dala da prođe.  

 

 

Građanima, koji su se prvi put okupili pre pet dana, pridružili su se i ekološki aktivisti u sprečavanju istovara građevinskog otpada u ovom delu Krnjače. Blokada je organizovana nakon što je Gradska čistoća pokrila šutom dvadesetak hektara površine, navodi portal "Balkan green energy".

Dodaju da su stanovnici Krnjače naveli da ih vlasti nisu adekvatno obavestile o planovima da se na ovom mestu izgradi postrojenje za preradu šuta te da nema ni table s informacijama o radovima. Kako su istakli, nasipanje šuta je počelo u avgustu i deponija je sada visoka nekoliko metara. Građani su poručili i da su kamioni zatrpavali drveće topole šutom, kao i da prave buku i dižu prašinu.

Stanište za 160 ptica

Bara Reva u Krnjači, koja se nalazi preko puta Ada Huje stanište je 160 vrsta ptica i važan element u zaštiti naselja s leve strane Dunava od poplava, navodi se u saopštenju Udruženja građana "Bela Čaplja 1165". Oni navode i sa se to stanište ptica nalazi na samo na oko devet kilometara od samog centra grada i Trga republike. Naveli su i da se zatrpavanjem stabala otpadom, preko puta Ade Huje "masakrira 80 hektara šume Reva".

 

 

U bliini bare Reva nalazi se tabla na kojoj piše da je to zaštićeno dobro, te da je strogo zabranjeno odlaganje smeća, građevinskog otpada i paljenje vatre. Takođe se na navodi i da se za nepoštovanje ove zabrane izriče novčana kazna propisana zakonom. Na dnu table potpisani su gradska opština Palilula i Udruženje ljubitelja Dunava "Bela čaplja 1165".

Podsetimo, sve je počelo pre pet dana kada je su građani beogradskog naselja Krnjača, Aleksandar Jovanović Ćuta iz udruženja "Očuvajmo reke Stare planine", arhitekta Dragoljub Bakić i članovi više Eko udruženja blokirali deponiju građevinskog otpada u prirodnom staništu Reva.

Pre nekoliko dana aktivisti i građani koji brane baru Revu došli su u znak protesta ispred Skupštine grada Beograda i istovarili džakove napunjene šutom i uzvikivali "ne damo Revu".

Šta kaže Sekretarijat?

Sekretarijat za zaštitu životne sredine Beograda saopštio je ranije da su na levoj obali Dunava, u Revi, u toku radovi na izgradnji postrojenja za tretman, odnosno skladištenje i ponovno iskorišćenje neopasnog građevinskog otpada. Navodi se da se postrojenje gradi u skladu sa Rešenjem o privremenoj građevinskoj dozvoli koje je izdao Sekretarijat za urbanizam i građevinske poslove Gradske uprave Grada Beograda 12. januara ove godine, prenosi N1.

Objašnjava se da je to postrojenje u funkciji pripreme agregata za nasipanje buduće "Slobodne zone Beograda", područje Reva, koja je Planom detaljne regulacije privredne zone između saobraćajnice SMT, Pančevačkog puta i Dunava namenjena privrednim delatnostima.

Planom detaljne regulacije predviđeno je prethodno nasipanje terena u cilju njegovog podizanja do kote visokih voda, uz preporuku da se sa nasipanjem terena u cilju izgradnje započne mnogo pre nego što se teren privede nameni, kako bi se ostvarilo konsolidaciono sleganje tla i nasipa, navodi se u saopštenju.

Ukazuje se da je postrojenje privremenog tipa i omogućava da se zemlja iz iskopa i građevinski otpad odlažu na tu lokaciju, prerađuju i koriste za nasipanje terena, vodeći računa o životnoj sredini.

Komentari (0)

Srbija