Aktuelno

Hašim Tači zvanično angažovao advokata Anta Gotovine

Komentari

Autor: Tanjug

29/05/2021

-

11:16

Hašim Tači zvanično angažovao advokata Anta Gotovine
Hašim Tači zvanično angažovao advokata Anta Gotovine - Copyright E-Stock/Petar Jovanović

veličina teksta

Aa Aa

Bivši kosovski predsednik i nekadašnji glavni komandant takozvane OVK, haški optuženik Hašim Tači angažovao je advokata hrvatskog generala Anta Gotovine, Luku Mišetića, objavljeno je na sajtu Specijalizovanih veća Kosova u Hagu.

"U skladu s pravilom 26. Pravilnika, registar obaveštava pretpretresnog sudiju da se gospodinu Tačiju odobrava angažovanje savetnika Luke Mišetića", navodi se u obaveštenju na sajtu.

U utorak je sudija Specijalizovanih veća Kosova sa sedištem u Hagu odobrio zahtev Tačija da mu bude postavljen novi glavni branilac, advokat Gregori Kiho, koji je ranije branio Anta Gotovinu, takođe pred Haškim tribunalom.

Tači se nalazi u haškom pritvoru od 5. novembra 2020. pod optužbom da je sa još četiri nekadašnja komandanta OVK, Kadrijem Veseljijem, Jakupom Krasnićijem i Redžepom Seljimijem, počinio niz ratnih zločina i zlocicna protiv čovečnosti.

Sva četvorica se terete za zločine u 40 mesta u kojima su ljudi neosnovano lišavani slobode, mučeni i ubijani, a za koje im preti kazna doživotnog zatvora.

U optužnici se navodi da su krivična dela koja im se stavljaju na teret izvršena u periodu najkasnije od marta 1998. do septembra 1999. na više mesta na Kosovu, kao i u Kukešu i Čahanu, u severnoj Albaniji.

Prema navodima optužnice, ta dela su izvršili pripadnici OVK protiv stotina civila i lica koja nisu bili aktivni učesnici u neprijateljstvima, a žrtve su mahom bili Srbi, ali i Albanci nelojalni OVK.

Komentari (0)

Srbija