Aktuelno

Kordon razdvajao ekstremne desničare i aktiviste koji su hteli da prekreče mural Mladiću, MUP: Privedeno šest osoba

Komentari

Autor: Euronews Srbija

09/11/2021

-

16:32

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Skup podrške dvema aktivistkinjama koje su bile privedene zbog bacanja jaja na mural Ratku Mladiću večeras je pretio da preraste u incident, kada se s druge strane pojavila grupa ekstremnih desničara koji su skandirali Ratku Mladiću. 

Građani koji daju podršku aktivistkinjama koje su bile privedene su nakon okupljanja na Trgu Nikole Pašića u 19 časova krenuli ka muralu gde su ih dočekala dva kordona policije.

Istovremeno, gotovo u momentu kada su aktivisti krenuli da se razilaze, pristigle su i grupe ekstremnih  desničara koji su druge strane kordona skandirali Mladiću.

Okupljeni s obe strane razišli su se oko 22 časa bez incidenata.

Ministarstvo unutrašnjih poslova saopštilo je večeras da je tokom dana privedeno šest osoba  zbog narušavanja javnog reda i mira u zoni nedozvoljenog javnog okupljanja, a povodom uklanjanja murala Ratka Mladića na Vračaru - J.A., A.Ć. i još jedno lice, koje su dale podršku Inicijativi mladih za ljudska prava, kao i navijači Partizana D.К., L.M. kod kojih su pretresom pronađeni nož i dva biber spreja, i Đ.P.

Kako je MUP saopštio večeras, "pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova su danas svojim postupanjem, striktno poštujući zakon, očuvali javni red i mir u prestonici ne dozvolivši da dođe do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine".

Njih je, saopšteno je, večeras obišao ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin, zajedno sa pomoćnikom direktora policije i načelnikom PU za grad Beograd Veselinom Milićem.

Kako je navedeno u saopštenju, pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova ne štite mural već  javni red i mir od svih koji žele da ga ugroze, bez obzira na to da li se zalažu za uklanjanje murala ili se tome protive. Policija neće dozvoliti da se ugroze bezbednost građana i imovine.

Euronews TV

Napetosti su počele u popodnevnim časovima kada je aktivistkinje Aidu Ćorović i Jelenu Jaćimović privela policija u civilu nakon što su jajima gađale mural sa likom Ratka Mladića na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića.

One su oko 19 časova puštene iz policijske stanice na Vračaru.

Euronews/Pavle Kosić

 

Više aktivista i NVO večeras je u znak protesta zbog njihovog privođenja organizovalo skup na Trgu Nikole Pašića protiv "sveopšteg nasilja u društvu"

Euronews TV

Kako je javio repoter Euronews Srbije, na skupu su aktivisti i pristalice Ne davimo Beograd, Beograd Prajd, Inicijative mladih za ljudska prava, među ušesnicima protesta su i Vesna Pešić i advokat Aleksandar Olenik.

Njima su se, nakon što su puštene iz policijske stanice, pridružile i Aida Čorović i Jelena Jaćimović.

"Danas smo svedoci potpune inverzije vrednosti. Dakle, dve žene su gađale jajima neki mural, ali to nije bio neki, bilo kakav mural. Problem je taj što država dozvoljava da taj mural bude zaštićen", rekla je za Euronews Srbija Aida Ćorović.

Ona je dodala da je mural vodootporan i da ga je teško izbrisati.

Euronews TV

"Država taj mural čisti i čuva taj mura. Onda dve žene koje bacaju jaja budu privedene i to na jako brutalan način. Ja zaista nisam znala da su to policajci. Samo da su rekli, gospođo molim vas da vas sklonimo zbog vaše bezbednosti ... Ja nisam znala ko su oni. Ja sam pokušavala da se uhvatim za prvu banderu, bojala sam se da će me odvući u prvi haustor i prebiti. Samo da su rekli "Ok je, mi zbog vaše bezbednosti reagujemo". Kada su me doveli do jedne grupe policajaca, ja sam shvatila ko su oni. Sve vreme sam ja njih pitala ko su oni, ali ni jednog trenutka nisu rekli ko su. Problem je bio što je upotrebljena prekomerna prekomerna sila, to nije trebalo da se desi", navela je Ćorović.

Demonstranti su nosili transparent "Mural mora pasti". Nakon okupljanja krenuli su u šetnju ka muralu.

Euronews TV

 

U Njegoševoj ulici, zaustavio ih je kordon policije koji ih je sprečio da stignu do murala.

Euronews/Pavle Kostić

 

Organizacije okupljene oko Platforme "Tri slobode" oštro su osudile privođenje mirovnih aktivistkinja Aide Ćorović i Jelene Jaćimović i traže obustavljanje svih postupaka protiv njih.

Euronews/Pavle Kosić

 

 

Na dan borbe protiv fašizma, hapšenje aktivistkinja za ljudska prava i svrstavanje na stranu osuđenih ratnih zločinaca pokazuje pravo opredeljenje vlasti u Srbiji, navodi se u saopštenju.

Među potpisnicima saopštenja su Građanske inicijative, Inicijativa mladih za ljudska prava, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Inicijativa za socijalna i ekonomska prava - A11, Beogradski centar za bezbednosnu politiku, Fondacija Slavko Ćuruvija, Fondacija Helsinški odbor za ljudska prava Srbija, Beogradski centar za ljudska prava, Partneri Srbija.

Euronews/Pavle Kosić

 

 

Privođenje aktivistkinja osudili su i Komitet pravnika za ljudska prava - YUCOM, Žene u crnom, Autonomni ženski centar, Novi optimizam, Centar za praktičnu politiku, Srbija u pokretu, CRTA, Naša zadužbina, Catalyst Balkans, Nacionalna koalicija za decentralizaciju (NKD) i Transparentnost Srbija. 

 

Ministarstvo unutrašnjih poslova (MUP) Srbije saopštilo je ranije danas da policija ne štiti mural već štiti javni red i mir i kontroliše sprovođenje zabrane okupljanja i zbog toga legitimiše sve osobe, bez obzira na njihov odnos prema muralu generala Ratka Mladića.

Procene Policijske uprave za grad Beograd i naređenje ministra unutrašnjih psolova Aleksandra Vulina su se pokazale ispravnim i zabranom svih skupova očuvan je javni red i mir, navodi u saopštenju MUP.

Euronews TV

"Mnogo je onih koji bi da iz Beograda stižu slike razbijenih srpskih glava, na Dan borbe protiv fašizma i antisemitizma. MUP je svojim delovanjem striktno poštujući zakon tu sliku sprečio", navodi se u saopštenju MUP-a.

Podsetimo, za danas je Inicijativa mladih za ljudska prava planirala skup u okviru kog je bilo planirano uklanjanje murala, ali je taj skup MUP zabranio.

U zvaničnom obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu".

Bez obzira na to što skup nije odobren, a organizator je najavio da neće biti ni održan, izvestan broj aktivista okupio se u zakazano vreme kod murala.

Policija u uniformama, ali i u civilu, obezbeđivala je prostor oko murala.

Komentari (1)

Milos

09.11.2021 22:44

Nisam iz Bga, pa me interesuje gde se nalazi ovaj mural ako neko zna? Docicu sa kofom farbe koju cu da koristim umesto jaja.

Srbija