Društvo

YIHR: Zabrana skupa 9. novembra slavi dela Ratka Mladića; Vulin: Ne sakrivajte se iza fašizma i antisemitizma

Komentari

Autor: Euronews Srbija

05/11/2021

-

20:23

YIHR: Zabrana skupa 9. novembra slavi dela Ratka Mladića; Vulin: Ne sakrivajte se iza fašizma i antisemitizma
YIHR: Zabrana skupa 9. novembra slavi dela Ratka Mladića; Vulin: Ne sakrivajte se iza fašizma i antisemitizma - Copyright Tanjug/AP/Darko Vojinović; yihr.rs;

veličina teksta

Aa Aa

Inicijativa mladih za ljudska prava u Srbiji je saopštila da je danas od MUP-a Srbije primila rešenje o zabrani skupa prijavljenog za utorak 9. novembra u okviru kog je planirano uklanjanje murala Ratku Mladiću na uglu ulica Njegoševe i Alekse Nenadovića u Beogradu. Oglasio se i ministar policije Aleksandar Vulin koji je rekao da "niko neće kvariti život Beograđana 9. novembra", dok se u saopštenju MUP-a navodi da nijedno drugo okupljanje neće moći da se održi tog dana u Njegoševoj ulici.

U zvaničnom obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu".

"Zabrana našeg skupa predstavlja obračun policije Srbije sa ostacima antifašističke i mirovne tradicije ove zemlje, dok u isto vreme, umesto zaštite sloboda i prava građana i građanki Srbije štiti lik i slavi krivična dela ratnog zločinca Ratka Mladića zajedno sa ekstremističkim grupama", saopštila je Inicijativa.

Ivan Đurić iz Inicijative mladih za ljudska prava za Euronews Srbija kaže da su prisustvo skupu najavila i dvojica ambasadora, a da je skup i uklanjanje murala koordinisano zajedno sa stambenom zajednicom, a na osnovu rešenja o uklanjanju koje je izdala komunalna milicija navela je Inicijativa.

Inicijativa je, dodaje se, "preuzela odgovornost da pomogne u tehničkom uklanjanju murala i pozove ljude slobodarskog duha da se zajedno usprotivimo ratnim zločincima u javnom prostoru".

Uprkos tome, u obrazloženju zabrane skupa navodi se da bi moglo doći do “međusobnog fizičkog sukoba” zbog “okupljanja većeg broja lica koja bi izrazila negodovanje i protivljenje skupu”.

Naime, nakon opsežnih i detaljnih provera, pripadnici Policijske uprave za grad Beograd procenili su da bi ovakav vid okupljanja mogao dovesti do ugrožavanja bezbednosti građana i njihove imovine, jer postoji realna mogućnost da bi pored učesnika skupa moglo doći i do okupljanja većeg broja drugih lica koja bi svojim prisustvom izrazila protivljenje i negodovanje održavanju ovakvog javnog okupljanja.

"Ni oni koji bi da prekreče mural generalu Mladiću, ni oni koji bi da ga čuvaju neće dobiti dozvolu za okupljanje. Pozvati nevladine organizacije iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Žene u crnom i nečega što je najavljeno kao 'Kosovo', a doći u Beograd da bi se krečile fasade je licemerno, podlo i vođeno zlom namerom. Na 9. novembar Međunarodni dan borbe protiv fašizma u Beogradu se neće niko sukobljavati na ulicama i kvariti život našim građanima, i niko neće neprijatelje Srbije obradovati slikama krvavih srpskih glava. Beograd je grad antifašista i pobednika i niko to svojom zlobom neće promeniti. Skup je zabranjen", poručio je ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin.

yihr.rs

 

Inicijativa mladih za ljudska prava je u prvobitnom svom pozivu na skup navela da nije slučajno 9. novembar izabran kao datum uklanjanja murala.

"Pojam fašizma je u domaćoj javnosti u velikoj meri obesmišljen, jer se prečesto koristi za diskvalifikaciju neistomišljenika. Ne smemo ispustiti iz vida suštinu fašizma, mržnju prema drugim narodima i društvenim grupama, toliko snažnu i slepu da je sposobna da motiviše na fizičko eliminisanje grupa i celih naroda. Politkama koje raspiruju mržnju moramo stati na put", rekli su i nastavili:

"Tražimo od institucija da se jasno i nedvosmisleno ograde od svih grupa koje šire mržnju na ulicama i zidovima Beograda i Srbije. Svesni da ekstremno desničarske grupacije imaju u najmanju ruku prećutnu političku podršku i zahtevamo da ona bude povučena i da se njihovom delovanju stane na kraj"

Skup su podržale brojne organizacija i pojedinci, među kojima su Evropski fond za Balkan, Žene u crnom, Regionalna akademija za razvoj demokratije, Centar za kulturnu dekontaminaciju, Ženska solidarnost, Fond za humanitarno pravo, Udruženje žena Peščanik, Vojvođanski građanski centar i mnogi drugi.

"Inicijativa će u najskorijem roku podneti žalbu na ovu zabranu, i sigurno će na sudu u narednim mesecima ili godinama dobiti potvrdu da je zabrana protivzakonita", navedeno je u saopštenju.

 

Komentari (0)

Srbija