Aktuelno

Preminula pevačica Merima Njegomir

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

20/11/2021

-

09:07

Preminula pevačica Merima Njegomir
Preminula pevačica Merima Njegomir - Copyright E-Stock/Konstantin Bajčetić

veličina teksta

Aa Aa

Poznata pevačica narodne muzike Merima Njegomir preminula je danas, u 69. godini, nakon kraće bolesti.

Vest o smrti Merime Njegomir potvrdila je njena porodica za RTS.

Priznata pevačica nedavno je govorila o svom zdravstvenom stanju, za koje je rekla da je ozbiljno narušeno.

"Zdravstveno se osećam loše, borim se protiv teške bolesti. Sa velikim timom stručnjaka i lekara nadam se da ću se izboriti sa ovom teškom bolešću... Upotrebljavam svu svoju snagu i sve ono što sam prethodnih godina imala, tu moju energiju i da pokušavam da se izborim. Mnogi su se izborili, nadam se da ću i ja, mislim pozitivno", izjavila je Njegomir i dodala da ima veliku podršku svoje dece, kao i prijatelja.

"Uz veliku pomoć i podršku moje dece, kao i prijatelja i kolega koji se javljaju i za koje vidim da me vole, nekako mi ovo lakše pada i nadam se da ću na najbolji način moći da se izborim sa ovim. Šta da kažem... Obolela sam kao i milioni ljudi što obolevaju u svetu, pa eto, i mene je pogodilo, nažalost. Ja koja sam uvek eksplodirala od energije, ali bol se javi i onda ste u stvari, prepušteni sebi i naravno svojima oko sebe, a moje četvoro dece su maksimalno uz mene i bore se zajedno sa mnom, tako da se nadam da ću pobediti sve ovo. Samo mi ostaje borba", poručila je nedavno za Pink Merima.

Merima Njegomir je rođena 9. novembra 1953. godine u Beogradu. Živela je i radila u Beogradu. Ljubav i talenat ka pevanju Merima je nasledila od majke koja je imala izuzetno lep glas i sluh za muziku.

Kritika je nazivala zlatnim glasom srpske estrade. Snimila je više od 25 albuma, a osim komponovanih, njen repertoar čine i izvorne pesme šumadijskog, vranjanskog, crnogorskog i kosovskog melosa, sevdalinke, starogradske pesme, ruske pesme i romanse, kao i pesme na dvadeset stranih jezika. Snimila je veliki broj pesama za arhivu Radio Beograda, kao i više od 30 nosaca zvuka.

Otpevala je neke od bezvremenskih hitova kao što su "Ivanova korita", "Ruzmarin", "Što je lepo kad se neko voli", "Ali pamtim još", "Opilo nas vino", "Kad zaškripi kapija", "Bol bolujem", "Zelene su oči tvoje", "Da nije ljubavi tvoje", i mnoge druge.

Njegomir je dobitnica velikog broja priznanja, medu kojima su: Vukova nagrada za doprinos srpskoj kulturi (jedina od pevača narodne muzike), Zlatna značka Kulturno-prosvetne zajednice i Zlatni mikrofon Radio Beograda, kao i preko dvadeset nagrada na brojnim muzickim festivalima. Dobitnica je ni nacionalne penzije Republike Srbije.

Prva je od pevača narodne muzike održala koncert na Kolarcu. Kao urednica narodne redakcije Muzičke produkcije RTS bila je posvećena projektima vezanim za snimanje, čuvanje i promociju tradicionalne muzike Srbije, navodi se na sajtu javnog servisa.

Peca Popović: Glasom afirmisala našu kulturu

"Otišla je izuzetna umetnica koja spada u najznačajnije interpretatore narodne muzike u Jugoslaviji i Srbiji i koja je afirmisala našu bogatu kulturnu baštinu", kazao je za Tanjug hroničar pop kulture Predrag Peca Popović.

Popović je naglasio da je Njegomir poštovala muziku koju interpretira.

"Od kada je ušla u muziku Merima Njegomir je imala plemeniti odnos prema sopstvenom talentu i bogatoj kulturnoj baštini koju je tim glasom predstavljala. Njen glas je pretvorio neke pesme nastale u drugoj polovini 20. veka u tradicionale koji će ostati besmrtni...", kazao je Popović i dodao da je Njegomir svojim glasom i odnosom prema muzici stala u red sa Predragom Cunetom Gojkovićem, Vasilijom Radojčić, Predragom Živkovićem Tozovcem, Tomom Zdravkovićem...

"To su interpretatori koji su oživljavali najlepše u našoj narodnoj muzici i bili obožavani od naroda i stručne javnosti. Merima Njegomir spada u sam vrh naše narodne muzike", kazao je Popović.

Komentari (0)

Srbija