Aktuelno iz kulture

Tri decenije od odlaska Tome Zdravkovića: Udovica Gordana u zagrljaju Milana Marića

Komentari

Autor: 24sedam, Euronews Srbija

30/09/2021

-

13:07

Tri decenije od odlaska Tome Zdravkovića: Udovica Gordana u zagrljaju Milana Marića
Tri decenije od odlaska Tome Zdravkovića: Udovica Gordana u zagrljaju Milana Marića - Copyright Tanjug/Strahinja Aćimović, WIkipedia.org/ Znameniti Aleksincani.

veličina teksta

Aa Aa

Danas, 30. septembra, navršilo se tačno tri decenije od odlaska legendarnog kompozitora i pevača Tome Zdravkovića. Ovog podneva na Centralnom groblju u Beogradu, pored udovice Gordane Zdravković i članova porodice, poštu stvaraocu brojnih klasika narodne muzike došli su da odaju i brojni prijatleji i kolege. Među prisutnima bili su i glumci i kreatori filma "Toma".

"Bio sam mlad, tek kročio u glumačku profesiju i silno sam želeo da te upoznam. Nisam uspeo u sveopštoj gužvi, samo smo se rukovali i taman kada sam hteo da se predstavim ti si otišao... Upoznao sam te mnogo godina kasnije kroz priče ljudi koji su te veoleli i čuvali sećanja na tebe kroz tvoje pesme koje sam ponovo slušao, konačno shvatajući koliko si u njima pisao svoj život kao i svoju čudesnu tugu i bol koji su te kao sena pratili kroz čitav život", kazao je na početku svog govora Dragan Bjelogrlić, reditelj filma "Toma".

Kako je naveo, tragajući za dušom Zdravkovića pronašao je za trenutak i svoju, a sve to je pokušao da prenese na filmsko platno.

"Ako smo negde pogrešili baveći se tvojim životom, ne zameri. Veruj mi da smo to radili sa puno ljubavi i da smo te mnogo zavoleli. Počivaj u miru, dragi Tomo. Tvoje pesme pevaju se ovih dana ponovo, sa nekim novim zanosom. Pevaju se širom one nekadašnje zemlje koja je umrla zajedno sa tobom. Neka ti je večna slava i hvala", rekao je Bjelogrlić.

Okupljeni su doneli cveće i upalili sveće u znak sećanja na jednog od najvećih imena narodne muzike.

"Nekako smo svi ponovo počeli da živimo kroz taj film i nekako smo ponovo zahvaljujući njemu pronašli dušu. Mislim da svi plačemo gledajući film za onim što smo nekad imali, a pokušavamo da nađemo u nama svih ovih godina", kazao je Željko Joksimović, kompozitor i producent pomenutog ostvarenja.

Posebno emotivan bio je susret udovice Gordane i glumca Milana Marića, koji je na velikom platnu oživeo njenog preminulog supruga i legendarnog muzičara. Kada je Gordana ugledala Milana, odmah se rasplakala i pala mu u zagrljaj.

Tanjug/Strahinja Aćimović

Udovica Tome Zdravkovića u zagrljaju glumca Milana Marića

"Ne bih želela da se setim tog dana. Bilo je strašno. Kad sam stigla tom momenta u bolnicu, on je izdahnuo, tako da sam ga zatekla kao da je zaspao... Doktor je rekao kao da je čekao da dođem, ali me nije sačekao", prisetila se Gordana 30. septembra 1991. godine, kako piše portal 24sedam, a potom istakla:

"Teško je živeti bez Tome, ali se on sad na neki način vratio, oživeo. S jedne strane je to i tuga i radost."

Pomenu su prisustvovali i drugu glumci iz pomenutog filma, između ostalih, Tamara Dragičević, Sanja Marković i Petar Benčina, ali i brojni prijatelji i kolege Zdravkovića.

Toma Zdravković je rođen 20. novembra 1938. godine u Pečenjevcima, kraj Leskovca, gde je kao mladić i započeo muzičku karijeru. Preminuo 30. septembra 1991. godine u Beogradu posle 18 godina borbe sa kancerom.

Na Zdravkovićev izuzetan uticaj i značaj podsetio je upravo Bjelogrlićev film, koji se trenutno uspešno prikazuje u bioskopima Srbije i regiona.

Marić i Dragičević su za svoje uloge dobili glavne nagrade na nedavnom festivalu glumackih ostvarenja Filmski susreti u Nišu.

Glumačka i autorska ekipa filma "Toma" večeras će biti prisutna u Leskovcu, gde je projekcija ovog ostvarenja zakazana za 20 sati, a dva sada pre toga će predstavnici filma sa gradonačelnikom tog grada položiti cveće na bistu koja je u Leskovcu podignuta u čast Tome Zdravkovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura