Reflektor

Film "Toma" i u kultnom prostoru gde je legendarni Toma Zdravković održao 20 "oproštajnih" koncerata

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2021

-

11:49

Film "Toma" i u kultnom prostoru gde je legendarni Toma Zdravković održao 20 "oproštajnih" koncerata
Film "Toma" i u kultnom prostoru gde je legendarni Toma Zdravković održao 20 "oproštajnih" koncerata - Copyright Printscreen YouTube/Zeljko Joksimovic

veličina teksta

Aa Aa

Film "Toma" o legendi narodne muzike Tomi Zdravkoviću, u režiji Dragana Bjelogrlića, nakon svečane premijere 15. septembra u Sava centru, već narednog dana, 16. septembra, imeće drugu premijeru u Velikoj sali Kombank dvorane od 19.30 sati.

Kako podsećaju iz ove ustanove kulture, svoj prvi veliki solistički koncert, Toma Zdravković (1938-1991) održao je upravo u Domu sindikata 1982. godine, a zatim je 1987. imao seriju koncerata i turneju pod nazivom "Oproštajni koncerti Tome Zdravkovića".

Tada je čak 20 puta za redom, napunio Veliku dvoranu Doma sindikata.

Na tom istom mestu, 34 godine kasnije, u Kombank Dvorani, simbolično će u redovnoj distribuciji biti prikazivan biografski film Dragana Bjelogrlića o legendi domaće narodne muzike.

Publika će od 16. septembra imati prilike da gleda ovaj film i u Cineplexx bioskopima širom Sribije, a ulaznice su u prodaji na blagajni bioskopa i putem aplikacije CineplexxRS, najavili su iz Cineplexxa.

Više od biografije

Film predstavlja impresionistički portret Tome Zdravkovića koji prikazuje same njegove početke, kao i vrhunac slave, njegove ljubavi koje su ga inspirisale prilikom komponovanja nekih od najvećih hitova, ali i odnos sa velikim brojem prijatelja u umetičkom miljeu tadašnje Jugoslavije.

Pored Tome, kroz film će publika pratiti i živote poznatih umetnika tog vremena: Zorana Radmilovića, Mike Antića, Predraga Živkovića Tozovca i drugih.

Biografski muzički film prati dve linije radnje, a prva je od 1991. godine - odnos Tome i doktora koji započinje lečenje muzičara i kako se to poznastvo pretvara u prijateljstvo.

Druga linija prati Tomin život - od detinjstva u Pečenejvicma, preko poznanstva sa Silvanom Armenulić, koje će presudno uticati na njegovu karijeru ali i na privatni život, dostizanja neslućene visine popularnosti, i dna života.

Dragan Bjelogrlić, osim režije potpisuje i scenario zajedno sa drugim kolegama - koreditelj filma Zoran Lisinac i Nikola Pejaković Kolja, a takođe je i koproducent ostvarenja ispred svoje kuće "Cobra film" uz pop muzičara Željka Joksimovića i njegove kompanije "Minacord", inače i kompozitora muzike u filmu.

Svetsku premijeru "Toma" je imao 20. avgusta na zatvaranju Sarajevo film festivala, a onda je 21. septembra otvorio Filmske susrete u Nišu.

Glavne uloge u ovom filmu od skoro dva i po sata igraju - Milan Marić, Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak, u ulozi majke - Mirjana Karanović, Marko Janketić, Srđan Žika Todorović, i mnogi drugi.

Sam početak distribucije filma se održava pred 30. godišnjicu smrti Tome Zdravkovića, koja se desila 30. septembra 1991. godine.

"Emocije talasaju u ovom filmu"

Glumica Tamara Dragičević, koja u novom filmu "Toma" tumači lik Silvane Armenulić, nije mnogo znala o životu te čuvene pevačice, iako je dobro poznavala njenu muziku.

Printscreen YouTube/Zeljko Joksimovic

 

"Kad se bavite nekom temom, odjednom mnogo više o njoj znate i više vas zanima. Tako je bilo i sa ovim filmom, sa Tomom i Silvanom... Mislim da mogu negde da shvatim mnogo više njegovu dušu i kakav je to život bio", rekla je Dragičević za Tanjug.

Prema njenim rečima, Armenulić je u sebi "nosila jednu gracioznost, uvek uzdignute glave".

Upitana da li ju je možda neki trenutak u filmu posebno dirnuo, ili čak rasplakao, Dragičević je rekla da je to postiglo više scena u filmu, ali je izdvojila u kafani "Dva jelena" i pesmu "Za Ljiljanu".

"Od te scene skoro ne prestajete da plačete. Ponekad vam malo dođe da podignete času i nazdravite, ali sve vreme emocije talasaju i to je veliki uspeh filma", rekla je Dragičević.

Komentari (0)

Kultura