Aktuelno iz kulture

Tamara Dragičević ponela "Caricu Teodoru", Milan Marić "Cara Konstantina", a Gordan Kičič nagradu "Milorad Mandić Manda"

Komentari

Autor: Tanjug

28/08/2021

-

08:11

Tamara Dragičević ponela "Caricu Teodoru", Milan Marić "Cara Konstantina", a Gordan Kičič nagradu "Milorad Mandić Manda"
Tamara Dragičević ponela "Caricu Teodoru", Milan Marić "Cara Konstantina", a Gordan Kičič nagradu "Milorad Mandić Manda" - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

U Nišu je sinoć završen 56. Festival glumačkih ostvarenja - Filmski susreti, a osim Gran pri Naisa, koji je uručen Nenadu Jezdiću, stručni žiri je dodelio i ostale nagrade.

Nagradu "Car Konstantin" dobio je Milan Marić za ulogu Tome Zdravkovića u filmu "!Toma", dok je "Caricu Teodoru" za ulogu Silvane Armenulić u istom filmu dobila glumica Tamara Dragičević.

"Napravili smo film o duši i utkali u njega svoju dušu, emociju i ljubav. I zaista, ovu ulogu sam pravila iz duše i to sam osećala sve vreme. Hvala ekipi filma što mi je ukazala povrerenje da odigram ovakvu ulogu i da vam dočaram lik Silvane", rekla je Dragičević.

Primajući "Cara Konstantina" za ulogu kompozitora i pevača narodne muzike Zdravkovića, Marić je istakao da je mnogo srećan što nagradu dobija baš u Nišu.

"Ovaj festival jeste namenjen nama, ali živi i postoji zbog vas. Čuvajte ovaj festival", poručio je prisutnima na Letnjoj pozornici Niške tvrđave.

Film "Toma" reditelja Dragana Bjelogrlića doživeo je četvorostruki trijumf pošto su, pored priznanja za Dragićevićevu i Marića, u kategorijama za najbolju epizodnu žensku i mušku ulogu nagrade osvojili Sanja Marković za ulogu Tomine supruge Gordane i Andrija Kuzmanović za ulogu menadžera Drnde.

Nagrada "Milorad Mandić Manda" za najbolju komičnu ulogu pripala je Gordanu Kičiću za ulogu Veljka u filmu "Realna priča".

"Veoma sam srećan zato što sam dobio nagradu. Možda mi je ovo najsrećnija nagrada koju sam ikada dobio, zato što je Manda uvek delio sreću među kolegama i privatno", rekao je Kičić, kome je nagradu uručila Mandina supruga, glumica Anastasija Mandić.

Specijalno priznanje žirija Filmskih susreta u Nišu pripalo je ansamblu filma "Oaza", dok je nagradu za najboljeg stranog glumca osvojio Feđa Štukan za ulogu u filmu "Nečista krv - greh predaka".

"Ja se još uvek izjašnjavam kao Jugosloven, pa ne mogu da se naviknem da sam strani glumac. Mama mi je rođena u Nišu", kazao je Štukan.

Poveljom za izuzetnu žensku ulogu nagrađena je Anđelka Prpić za ulogu u filmu "Jedini izlaz", dok je to priznanje u muškoj konkurenciji otišlo u ruke Ivana Tomića za ulogu u ostvarenju "Ne igraj na Engleze".

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Ovogodišnji žiri Filmskih susreta

Nagrada za najbolju debitanstku ulogu na festivalu pripala je Vukašinu Matoviću za ulogu u ostvarenju "Jedini izlaz".

O nagradama je odlučivao žiri koji su činili glumci Branislav Tomašević i Svetislav Bule Goncić, kao i predsednica Ljiljana Dragutinović.

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Vatromet za kraj festivala

Za završnicu 56. Filmskih susreta, krunisanu vatrometom, odabran je dokumentarni film "Glumčina" Vladimira Ristića, posvećen velikom Zoranu Radmiloviću, kao i epizoda dokumentarno-igrane serije "Branilac", u režiji Jelene Svetličić i Gojka Despotovića.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura