Aktuelno iz kulture

Nenad Jezdić: Jedini žanr koji za mene postoji je istina

Komentari

Autor: Tanjug/24sedam

28/08/2021

-

08:09

Nenad Jezdić: Jedini žanr koji za mene postoji je istina
Nenad Jezdić - Copyright Tanjug/Dimitrije Nikolić

veličina teksta

Aa Aa

Gran pri Naisa 56. Festivala glumačkih ostvarenja - Filmskih susreta u Nišu pripao je Nenadu Jezdiću za ulogu u filmu "Vikend sa ćaletom".

Publika je u završnici (27. avgusta) festivala u Nišu imala priliku da vidi ovo ostvarenje, a Jezdić je ulogom Kašike, bivšeg boksera i beogradskog kriminalca koji nakon prestanka zabrane prilaska, konačno viđa sina koga pokušava da nauči bitnim stvarima za preživljavanje na ulici, šarmirao publiku, koja ga je odabrala i za glumca šeste festivalske večeri.

"Da bi se nešto zaslužilo i dobilo, prvo treba da se izgubi. Ovu ulogu sam prvo izgubio, a objasniću vam i kako. Još uvek čuvam prepisku sa autorom filma Miroslavom Momčilovićem kada mi je nakon probnog snimanja rekao: `Ti meni ništa danas nisi dao`. Naime, došao sam preterano ambiciozno na snimanje", pričao je Jezdić na konferenciji za novinare u Nišu i dodao:

"Kako ovaj čovek umire od tumora, kako je strastveni pušač i kako strastveno troši život, prvo sam se dogovorio sa Mišom da će on pušiti i dalje i da će i dalje imati to nešto destruktivno u sebi. Na pomenutom probnom snimanju od pola sata doslovce sam popušio pet, šest cigareta, iako nisam pušač. Jako mi se slošilo i nisam mogao ništa da izvedem. Sutradan sam dobio poruku: `Nadam se da nećeš odbiti drugu ulogu u mom filmu.` I ovo vam govorim jer je sve to prosto glumački proces. Vrlo odgovorno i ozbiljno napisao sam Mići: `Nemoj se ljutiti, odbiću svaku drugu ulogu u tvom filmu`.

Jezdić je kazao da mu je do uloge Kašike u ovom filmu i seriji posebno stalo jer je scenario prvi put čitao u prisustvu svoje tri ćerke koje su reagovale "zaista emotivno i burno".

"U jednom trenutku, u trenutku u kojem i publika čini mi se to oseća, postoji ta žal za životom, za takvom sudbinom, kreće ogroman životni promašaj da isplivava. One su to osetile i tako i reagovale. Nekako sam zaista želeo da igram tu ulogu", ispričao je glumac i zaključio:

"Dogodila se ta emocija i empatija, te sam mimo svoje logike, sujete i gordosti Mići odgovorio da možemo da ponovimo probno snimanje. Zaista je bitno da smo imali ispred sebe napisano remek-delo. Scenario sadrži različite žanrove. Nešto nazivamo melodramom, nešto tragedijom, al za mene jedan, jedini žanr koji postoji je - istina. Ona mera istine koju su pisac i reditelj u komunikaciji sa glumcem spremni i sposobni da donesu. To je suština".

Tanjug/Dimitrije Nikolić

Jezdić prima Gran pri Naisa

Primajući Gran pri Naisa, glumac se zahvalio "fantastičnom scenaristi i odličnom reditelju" Miroslavu Momčiloviću i producentu Igoru Turčinoviću, ali posebno kolegi Banetu Vidakoviću, naglasivši da sa njim deli nagradu.

"Večeras sam srećan, radostan, veseo. Ponosan, ali ne i gord. Večeras se raduju moji prijatelji, porodica. Moja radost i sreća ove večeri bila bi čin sebičluka i egoizma, a da se sa posebnom zahvalnošću ne setim svih ljudi koji su radili film, koji su bili iza kamere... Nekako razmišljam kako bi bilo dobro uvesti nagradu `najzahvalniji glumački partner`. Izuzetno sam zadovoljan i srećan što sam imao takvog partnera kakvog sam imao u Vidakoviću. Imam osećaj da je i on nekako igrao moj lik, i da bi moj karakter bio krnji da nije bio partner kakav je bio", istakao je Jezdić.

Komentari (0)

Kultura