Aktuelno iz kulture

Programski Savet Filmskih susreta: Žao nam je što se festival našao u senci nemilog incidenta u hotelu "Ambasador"

Komentari

Autor: Euronews Srbija, S. R.

24/08/2021

-

19:50

Programski Savet Filmskih susreta: Žao nam je što se festival našao u senci nemilog incidenta u hotelu "Ambasador"
Predrag Gaga Antonijevic i Dragan Bjelogrlić - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić, Twitter/@Pluton45873221

veličina teksta

Aa Aa

Programski Savet Filmskih susreta u Nišu žali što su se "kvalitetan program Festivala i ogromno interesovanje publike, kao i veoma bogat program pratećih manifestacija, u jednom trenutku sasvim neopravdano našli u senci nemilog i nedopustivog incidenta koji se desio u hotelu Ambasador, u ranim jutarnjim časovima 23. avgusta 2021", stoji u zvaničnom saopštenju Saveta.

"Želimo da najoštrije osudimo svaki vid verbalnog i fizičkog nasilja na Festivalu, ili mimo njega, jer su dijalog i normalan razgovor jedini način za rešavanje privatnih i profesionalnih sporova. Pozivamo organe reda da što energičnije reaguju, postupe u skladu sa zakonima i propisima i na taj način jasno pokažu da bilo kakvi nasilni postupci neće biti, ni na koji način tolerisani", stoji u zvaničnom saopštenju Saveta Filmskih susreta.

Savet navodi i da su pojedini mediji izvukli iz konteksta izjavu direktora festivala Srđana Savića o tome da Predrag Gaga Antonijević nije bio gost festivala i "previše slobodno" je interpretirali.

"Poznato je da su na našem Festivalu, svi glumci, reditelji i producenti, više nego dragi gosti. Gospodin Antonijević bio je gost na zvaničnom prijemu i svečanoj večeri na otvaranju Festivala i uvažen je kao ugledan filmski umetnik sa respektabilnom biografijom i rediteljskim opusom", stoji u saopštenju.

Programski Savet Filmskih susreta podseća da je Niš ovih dana, filmska prestonica Srbije, jer se u njemu dešava najstariji i najznačajniji domaći festival, posvećen dugometražnom igranom filmu – 56. Festival glumačkih ostvarenja igranog filma u Nišu, popularni Filmski susreti.

"Velika nam je čast što možemo da ugostimo veliki broj značajnih filmskih glumaca, kao učesnike Festivala, reditelje kao njihove goste, kao i predstavnike najznačajnijih institucija i festivala u Srbiji i regionu. Projekcije se odvijaju pred velikim brojem gledalaca i interesovanje za filmove u zvaničnom programu, a među njima je i nekoliko svetskih i domaćih premijera, izuzetno je i prevazilazi sva naša očekivanja, s obzirom da se festival održava u specifičnim epidemiološkim okolnostima.

Euronews/Ljiljana Pavlović

 

Ovom prilikom pozivamo sve ljubitelje filma da nastave da prate naš Festival jer i u narednim danima slede kvalitetni filmovi sa izvanrednim glumačkih ostvarenjima u jedinstvenom ambijentu Letnje pozornice na Tvrđavi", piše u zvaničnom saopštenju.

Podsećamo, 23. avgusta u oko četiri sata ujutru došlo je do fizičkog sukoba dve osobe u niškom hotelu "Ambasador", potvrđeno je za Euronews Srbija u niškoj policiji. Reditelj Predrag Gaga Antonijević u izjavi za Euronews Srbija tvrdio je da je reditelj i glumac Dragan Bjelogrlić fizički nasrnuo na njega. 

Bjelogrlić je, kako je za Euronews Srbija potvrđeno u Osnovnom javnom tužilaštvu u Nišu, nedugo potom zadržan 48 sati zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo nasilničko ponašanje. Nakon što mu je ukinuta mera pritvora, Bjelogrlić je izjavio da mu je "žao što je naseo na provokacije Predraga Antonijevića koje traju više od godinu dana". 

Bjelogrlić je saslušan u svojstvu osumnjučenog i priznao je izvršenje dela, što je za Euronews Srbija potvrdio zamenik portparola Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu Vladimir Stanojević. 

Bjelogrlić je osumnjičen za krivično delo nasilničko ponašanje.

Euronews Srbija

Komentari (0)

Kultura