Aktuelno iz kulture

Filmski sustreti u Nišu: Ovacije za "Tomu", nagrada za Ljiljanu Blagojević

Komentari

Autor: Tanjug

22/08/2021

-

10:51

Filmski sustreti u Nišu: Ovacije za "Tomu", nagrada za Ljiljanu Blagojević
Filmski sustreti u Nišu: Ovacije za "Tomu", nagrada za Ljiljanu Blagojević - Copyright Wikipedia.org/Aleksić Ivan

veličina teksta

Aa Aa

Srpskom premijerom dugo očekivanog filma "Toma" Dragana Bjelogrlića o simbolu srpskog soula Tomi Zdravkoviću, otvoren je festival "Filmski susreti".

Nakon trijumfa na svetskoj premijeri u Sarajevu i desetominutnih ovacija publike u petak uveče, filmska priča o najpoznatijem jugoslovenskom boemu stigla je pred Nišlije.

Publika je aplauzima dočekala zvezde ovog filma Milana Marića, koji se našao u glavnoj ulozi, kao i Tamaru Dragićević, Petra Benčinu, Andriju Kuzmanovića i ostale. 

Kompozitor muzike za film "Toma" i jedan od producenata Željko Joksimović rekao je za Tanjug da je imao izrazito zahtevan posao u procesu nastajanja ostvarenja.

"Iz vizure kompozitora pokušao sam da pogodim senzibilitet vremena u kojem je Toma živeo i stvarao, dok je producentski posao nešto sasvim drugo. Očekivao sam da će posao kompozitora muzike za film biti mnogo lakši, ali kad radite sa Bjelogrlićem to obično nije tako. Bilo je mnogo inspiracija koje su nas pokretale u nastajanju filma i često smo nešto menjali i u filmu i u seriji i nikada nismo bili kompletno zadovoljni", kazao je Joksimović.

Ispričan kroz paralelne priče, "Toma" prati Zdravkovićev uspon od skromnih početaka u malom gradu do njegovog statusa jednog od najvoljenijih izvođača svog vremena, a prati i njegov odnos sa lekarom koji ga je lečio u poslednjim mesecima života.

Pre projekcije filma na Niškoj tvrđavi, glumici Ljiljani Blagojević uručena je nagrada za životno delo "Pavle Vuisić".

Gradonačelnica Niša Dragana Sotirovski uručila je glumici rad akademskog slikara iz Niša, na koktelu koji je upriličen u čast otvaranja Filmskih susreta u tom gradu.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura