Aktuelno iz kulture

Reditelj filma "Toma" Dragan Bjelogrlić: Na snimanju smo često pustili suzu

Komentari

Autor: Tanjug/ S. Šulović

20/08/2021

-

18:36

Reditelj filma "Toma" Dragan Bjelogrlić: Na snimanju smo često pustili suzu
Palić Film Festival/Igor Irge - Copyright Palić Film Festival/Igor Irge

veličina teksta

Aa Aa

"Već dok govorim budi se emocija koja me držala sve vreme dok smo radili film. Kod svih nas postoji ta svest da to što je tada bilo, više se nikada neće ponoviti. Ta emocija me, zajedno s Tominim pesmama, držala sve vreme dok sam radio film. Na snimanju smo često imali prilike da pustimo suzu", priznao je Dragan Bjelogrlić danas na konferenciji za medije na Sarajevo Film Festivalu, čije će 27. izdanje večeras zatvoriti premijera filma "Toma".

Za novi film glumca i reditelja Dragana Bjelogrlića pet dana unapred nije bilo karata za tri zakazne projekcije, a vladalo je veliko interesovanje i za konferenciju za medije.

Upitan da li je film baziran na istinitim činjenicama iz života pevača i kompozitora narodne muzike, velikog boema Tome Zdravkovića (1938-1991), Bjelogrlić je istakao da je sa koscenaristima Nikolom Pejakovićem, Zoranom Lisincem i Majom Todorović, tretirao Zdravkovića "pre svega kao dramski lik", u pokušaju da preko njega "ispričaju priču o jednom vremenu".

Priča o vremenu koje se nikada neće ponoviti, naše ikone zaslužuju filmove

"U regionu nismo imali ili jako retko biografske filmove. Bilo mi je zanimljivo da se bavim vremenom koje pamtim, o nekim ljudima koje sam poznavao. Sada se to tretira kao epoha, ne zato što je bilo davno, već zbog svesti da ono što je tada bilo više se nikad neće ponoviti", ocenio je reditelj i dodao da se nada da će "Toma" ohrabriti sada i druge autore da prave filmove o ljudima koji su bi ikone i koje su svi voleli.

Prema njegovim rečima, replike u filmu su "uglavnom fikcija", a u pripremi mu je najviše pomogao Tomin brat, Novica Zdravković (1947-2021), koji mu pričao o intimnim i drugim informacijama o životu njegovog brata, od kojih su neke poslužile samo kao inspiracija, a neke su preslikane u filmu.

E-Stock/Miloš Rafailović

 

Film kao "impresionistički portret" prati uspone i padove u životu boemskog pevača i kompozitora narodne muzike Zdravkovića (1938-1991), poznatog po pesmama "Dotak`o sam dno života", "Dva smo sveta različita", "Ljiljana, "Tužno leto" i drugih.

Kako su odabrani glavni glumci?

U izboru glavnih glumaca, Bjelogrlić je danas otkrio i ko mu je u tome najviše pomogao.

"Nisam znao ko bi mogao da igra Silvanu, ali mi je supruga ukazala na Tamaru i otvorila mi oči, a kod Tome je bilo mnogo dilema - da li naći glumca koji dobro peva, uzeti pevača, naturščika ili dva glumca da igraju pevača u mladosti i starosti. Sin mi je predložio da zovem najbolje glumce na kasting i tako sam pozvao Marića. Ne liči na Tomu niti zna da peva", kroz osmeh je naveo reditelj i dodao da je ulogu doktora ponudio Petru Benčini, pošto ga je video u jednoj predstavi na koju je otišao zbog nekog drugog glumca.

Dok je za ulogu legendarne Silvane Armenulić prvi i jedini izbor bila Tamara Dragićević, koja je istakla da joj je to jedna od najznačajnijih uloga u karijeri i svakako najemotivnije snimanje.

Milan Marić se prisetio kako je marta 2020. godine, kada je prvi put pročitao scenario za film,  shvatio da treba da odigra nečiji život, koji pokriva 35 godina Zdravkovićevog života - od kada je bio klinac u Leskovcu pa sve dok nije umro u Beogradu.

"Sećam se, kada sam uzeo scenario u ruke i postao svestan toga da treba da odigram ulogu o nečijem životu, i to ne bilo čijem, već o životu čoveka o kojem postoje legende, priče, ideja kako je živeo i došao dotle dokle je došao… Nakon svih tehničkih priprema, suština je bila pogoditi tu emociju i sam život, želeli smo da uhvatimo tu zlatnu žicu, šta god ona bila, tu posebna nit koja ga čini", kazao je Marić.

U filmu su prikazani brojni Tomini odnosi s prijateljima, ali i s njegovim lekarom koji je ključna karika za celu priču.

"Bio mi je interesantan taj emotivni put koji je trebalo odigrati od početka do kraja filma, a posebno mi je bilo važno da se shvati da njega, koji je tu da leči Tomu, izlečio Toma. Odnosno, Toma postaje njegov doktor", kazao je Benčina.

Pesma koju Toma i Silvana nikad nisu otpevali...

Svi detalji koji nisu predstavljeni u filmu, razrađeni su i naći će se u seriji.

Producenti "Tome" su kuća Minakord Željka Joksimovića, koji je i kompozitor muzike za filma, i Bjelogrlićev Kobra film, u saradnji sa Telekomom Srbija i Filmskim centrom Srbije.

Joksimović je rekao da je na predlog Bjelogrlića za film napisao pesmu koju Toma i Armenulić "nikad nisu otpevali, a zvuči staro, a da je nova i da je hit", što je učinio na stihove Predraga Živkovića Tozovca (1936-2021).

"Nisam imao tekst, ali sam imao refren. Razmišljao sam ko bi mogao da napiše tekst i na kraju mi je pao na pamet Tozovac. Pozvao sam ga i mi smo je telefonom završili za sat vremena. Toza je svojevremno pisao i za Silvanu. To je lep omaž, a pesma će zaista ostati", ocenio je Joksimović.

Nakon večerašnjeg zatvaranja Sarajevo film festivala, "Toma" će 21. avgusta otvoriti festival Filmski susreti u Nišu, a beogradska premijera je predviđena za septembar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura