Reflektor

Milan Marić: Tomu zovu pesnik tuge i meni je bilo zanimljivo da se poigram tim mrakom iz njegovih tekstova

Komentari

Autor: Tanjug

20/08/2021

-

11:17

Milan Marić: Tomu zovu pesnik tuge i meni je bilo zanimljivo da se poigram tim mrakom iz njegovih tekstova
Milan Marić - Copyright Tanjug/MONIKA HUSAR

veličina teksta

Aa Aa

Reditelj Dragan Bjelogrlić izjavio je pred večerašnju premijeru filma "Toma", koji će biti prikazan na zatvaranju Sarajevo Film Festivala, da se nada da će preko njegovog filma gledaoci zavoleti pevača Tomu Zdravkovića.

"Naša je želja, kao što zavolite čoveka preko njegovih pesama, da će ga ovog puta osetiti i zavoleti preko filma. Da li smo uspeli da ispričamo ko je bio Toma? Možda to nije bila naša namera", rekao je Bjelogrlić agenciji Tanjug.

"Toma" će biti prikazan danas u okviru netakmičarskog "Open er" programa festivala u Sarajevu, koji je Bjelogrlićevo ostvarenje najavio kao "impresionistički potret" o počecima karijere, slavi i ljubavima kompozitora i pevača narodne muzike Tome Zdravkovića (1938-1991).

U filmu koji prati uspone i padove muzičara poznatog po pesmama poput "Dotak'o sam dno života", "Dva smo sveta različita", "Ljiljana" ili "Tužno leto", Zdravkovića igra Milan Marić koji je za Tanjug rekao da ulozi nije pristupio imitacijom ili pokušajem da ugodi bilo kome kako bi trebalo da igra Tomu.

Naglasivši da je Zdravković bio kompleksna ličnost, Marić je rekao da je "možda najveću inspiraciju vukao kroz tekstove pesma, a ne kroz njegove nastupe".

"Njega zovu pesnik tuge. Kada čitaš njegove tekstove, imaju neki specifičan mrak i to je meni bilo zanimljivo - da se poigram sa tim mrakom, da to pronađem kod sebe i na taj način počnem da gradim Tomu", rekao je Marić.

Glumac je ocenio da je Zdravković bio "dovoljno inspirativna ličnost da se o njemu napravi film", čiji zadatak nije da nekome promeni mišljenje o muzičaru.

Tominu koleginicu Silvanu Armenulić glumi Tamara Dragičević, a u filmu igraju i Petar Benčina, Milan Kolak, Sanja Marković, Andrija Kuzmanović, Milena Radulović i drugi, dok pevačeve roditelje tumače Mirjana Karanović i Slobodan Boda Ninković.

Pronicanje u Silvaninu dušu

"Znala sam Silvanine pesme i kako izgleda. Tek kad sam dobila poziv za kasting krenula sam da se bavim njenim životom. Kroz to bavljenje čak sam mogla da proniknem u njenu dušu i donela sam svoju verziju Silvane", rekla je Dragićevićeva agenciji Tanjug.

Film scenarista Nikole Pejakovića, Zorana Lisinca, Bjelogrlića i Maje Todorović prati, s jedne strane, Tomin život i karijeru, a s druge dešavanja 1991. kada se Toma tokom lečenja sprijateljuje sa svojim doktorom.

"Doktor je lik koji je postojao, ali je važnim delom i fikcija. Odnos i konfrontacija Tome i doktora je jedna od osovina filma. Ispostavlja se na neki način da Toma leči doktora. Bio je vrlo hrabar u svemu što se događalo", rekao je Benčina agenciji Tanjug.

Producenti "Tome" su kuća Minakord Željka Joksimovića, koji je i kompozitor muzike za filma, i Bjelogrlićev Kobra film, u saradnji sa Telekomom Srbija i Filmskim centrom Srbije.

Joksimović je rekao agenciji Tanjug da je Bjelogrlićev "Toma" "fantastičan, veliki, jugoslovenski film".

"Ovo je film u kome nema `ali...` Kao: 'Dobar je, ali...` Mislim da će ovog puta `ali` da izostane", ocenio je Joksimović.

Prema njegovim rečima, Zdravković je bio "autentičan autor, lik i izvođač", a film o njemu je radila "fenomalna ekipa sa velikom ljubavlju i sa nekim blagoslovom kog su svi osećali".

"Mogu da spremim ljude da je ovo vrlo emotivan i težak film. I ne treba da ih je sramota ako ih emocije obuzmu i reaguju na način na koji se osećaju", naglasio je Joksimović.

Ideja za snimanje filma o Tomi potekla je od muzičkog menadžera Baneta Obradovića, koji je zakonski zastupnik porodice Zdravković, a Tanjugu je rekao da se Bjelogrlićevo ostvarenje "ne bavi biografijom već fenomenom Tome Zdravkovića".

Nakon večerašnjeg zatvaranja Sarajevo film festivala, "Toma" će biti prikazan 21. avgusta na otvaranju Festivala filmski susreti u Nišu, dok su proiducenti beogradsku premijeru najavili za septembar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura