Aktuelno iz kulture

VIDEO Pogledajte prvi trejler za film "Toma". O našem najvećem boemu piše i "Varajeti"

Komentari

Autor: Variety

12/08/2021

-

22:22

VIDEO Pogledajte prvi trejler za film "Toma". O našem najvećem boemu piše i "Varajeti"
Milan Marić - Copyright Tanjug/MONIKA HUSAR

veličina teksta

Aa Aa

Film Dragana Bjelogrlića "Toma" o čuvenom pevaču Tomi Zdravkoviću, koji će zatvoriti Sarajevo Film Festival, dobio je prvi trejler, a o njemu piše i čuveni Varajeti.

"'Toma' je portret legendarnog pevača i tekstopisca rođenog u bivšoj Jugoslaviji i bio poznat po svojoj muzici, jednako kao po boemskom načinu života", piše taj magazin.

Film koji će imati svetsku premijeru 20. avgusta pod vedrim nebom, na nekoliko lokacija širom Sarajeva, stiže na tridesetogodišnjicu smrti pevača.

Ispričan kroz paralelne priče, "Toma" prati Zdravkovićev uspon od skromnih početaka u malom gradu do njegovog statusa jednog od najvoljenijih izvođača svog vremena, a prati i njegov odnos sa lekarom koji ga je lečio u poslednjim mesecima života.

"Toma je bio poznat kao 'pesnik duše'. Njegove pesme nosile su posebnu tugu, dok je pevao o svom kontroverznom životu. Napravio sam film na osnovu te specifične emocije, pokušavajući da otkrijem korene te neverovatne tuge", rekao je Bjelogrlić za Varajeti.

Kako piše taj magazin, Bjelogrlić je imao bogatu karijeru glumca, reditelja i producenta, koja se proteže na više od četiri decenije i igrao je u oko 40 igranih filmova i 20 serija. Osnivač je producentske kuće Kobra film, koja je producirala najuspešniji film Srđana Dragojevića "Lepa sela lepo gore". 

Njegove "Senke nad Balkanom" čiji je naziv na engleskom "Black Sun", prva je srpska serija koja će biti dostupna na servisu Amazon Prajm.

Scenario za film "Toma" potpisuju Bjelogrlić, Nikola Pejaković, Zoran Lisinac i Maja Todorović. Tomu igra Milan Marić, a uloge su dobili i Tamara Dragičević, Petar Benčina, Andrija Kuzmanović, Sanja Marković, Paulina Manov, Milan Kolak i Mirjana Karanović. Producenti su Bjelogrlić i Željko Joksimović za Kobra film i Minakord.

Priredila: S. R.

Komentari (0)

Kultura