Aktuelno iz kulture

Glumica Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade “Pavle Vuisić”

Komentari

Autor: Tanjug

03/08/2021

-

15:16

Glumica Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade “Pavle Vuisić”
Glumica Ljiljana Blagojević dobitnica nagrade “Pavle Vuisić” - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Glumica Ljiljana Blagojević dobitnica je ovogodišnje nagrade "Pavle Vuisić" za izuzetan doprinos umetnosti glume u domaćem igranom filmu i njemu sličnim medijima, saopšteno je danas iz Udruženja filmskih glumaca Srbije.

Nagradu, koja se sastoji od plakete sa likom Pavla Vuisića, monografije i dokumentarne filmske istorije o dobitniku, biće po tradiciji uručena na otvaranju Festivala glumačkih ostvarenja domaćeg igranog filma "Filmski susreti" u Nišu.

Blagojevićeva je na filmu debitovala 1978. godine epizodnom ulogom u filmu "Boško Buha" reditelja Branka Bauera, a svoju prvu glavnu ulogu ostvarila je u filmu Emira Kusturice "Sjećaš li se Doli Bel" (1981). Do sada je snimila više od 50 filmova.

Godine 1996. postala je prvakinja drame Narodnog pozorišta u Beogradu, a na sceni je odigrala preko 60 uloga iz klasičnog i savremenog repertoara.

Trenutno radi na snimanju filma i serije "Heroji Halijarda" reditelja Radoša Bajića, a pojavljuje se i u predstojećoj kriminalističkoj seriji "Kljun" Jelene Gavrilović i Uroša Tomića.

Dobitnica je brojnih nagrada i priznanja na ovim prostorima, među kojima su Nagrada Žanka Stokić, Sergej Bondarčuk, Carica Teodora, Nagrada Joakim Vujić, Zlatni beočug i Zlatna antena.

Preporuka za vas

Reditelj povukao "Južni vetar 2: Ubrzanje" sa Filmskih susreta, festival u Nišu otvara film "Toma", a na programu se neće naći ni "Nebesa"
Boda Ninković: Film "Heroji Hilijarda" su projekat od velikog značaja
Završena prva etapa snimanja projekta "Heroji Halijarda-Vazdušni most": Stotinu glumaca našlo se ispred kamere tokom blizu 50 dana

Komentari (0)

Kultura