Aktuelno iz kulture

Reditelj povukao "Južni vetar 2: Ubrzanje" sa Filmskih susreta, festival u Nišu otvara film "Toma", a na programu se neće naći ni "Nebesa"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/08/2021

-

14:24

Reditelj povukao "Južni vetar 2: Ubrzanje" sa Filmskih susreta, festival u Nišu otvara film "Toma", a na programu se neće naći ni "Nebesa"
Reditelj povukao "Južni vetar 2: Ubrzanje" sa Filmskih susreta, festival u Nišu otvara film "Toma", a na programu se neće naći ni "Nebesa" - Copyright Prinstscreen YouTube/ vipmagazin,Južni vetar, Vucko Göteborg

veličina teksta

Aa Aa

Biografska drama "Toma" Dragana Bjelogrlića i Željka Joksimovića otvoriće Filmske susrete, koji će biti održani od 21. do 27. avgusta na Letnjoj pozornici u Nišu.

Iako još nije poznat tačan repertoar ostvarenja koja će biti prikazana, izvesno je da se pred niškom publikom neće naći film "Južni vetar 2: Ubrzanje", kako je ranije planirano i koji je organizatorima ponuđen da otvori festival. Reditelj ovog ostvarenja, Miloš Avramović, saopštio je da organizatori nisu ispunili zahteve koje su tražili.

"Dragi prijatelji iz Srbije, a posebno iz Niša, jako mi je žao što moram da vas obavestim da `Južni vetar: Ubrzanje` neće biti prikazan na festivalu u Nišu. Naš jedini zvaničan zahtev ili uslov od samog početka bio je da otvorimo festival zbog svega što smo uradili za festival i kinematografiju sa prvim delom. Smatram da smo to zaslužili", napisao je na društvenoj mreži Avramović i dodao:

"Umetnički savet festivala je smatrao da ta čast treba da pripadne drugom filmu i mi tu odluku poštujemo. Planirali smo da napravimo veliku `Južni vetar` žurku - koncert sa izvođačima sa saundtreka, ali ništa od toga. Nemate pojma koliko mi je žao, zato što obožavam festival u Nišu i stvarno smo hteli da se odužimo Nišlijama, koje su nas lansirale s prvim delom. Obećavam da ćemo smisliti neki drugi način da se odužimo publici. Molim vas za razumevanje zato što ne mogu da dozvolim da neko ponižava mene, ekipu i da se sprda sa ogromnim trudom koji je uložen u ovaj film".

Član Saveta Filmskih susreta, Dejan Dabić, izjavio je za Južne vesti da su organizatori ponudili da nastavak "Južnog vetra" bude na otvaranju prikazan kao drugi film, ali da taj predlog nije prihvaćen.

"Mi smo hteli da imamo sve filmove u programu, uključujući i `Južni vetar`. Mi smo ponudili njima da budu na otvaranu drugi film, pošto je i `Toma` premijerni film, oni to nisu prihvatili. Oni su u startu rekli da ne žele ovo da prihvate, mi ćemo njima da ponudimo ugovor ako se budu predomislili, ali koliko vidim, nisu se predomislili", kazao je Dabić.

Organizatori Filmskih susreta čekaju i potvrdu Štaba za vanredne situacije koliko će gostiju pozornica moći da primi u skladu sa epidemiološkim merama.

Zbog pomeranja rokova, odnosno početka distribucije na Filmskim susretima neće biti ove godine ni novog filma Srđana Dragojevića "Nebesa", koji će 5. avgusta premijerno biti prikazan u okviru Glavnog takmičarskog programa na festivalu u Lokarnu.   

Pored Dragojevićevog novog ostvarenja u Glavnom takmičarskom programu 74. festivalskog izdanja u Lokarnu u trci je još 16 filmova iz celog sveta. Festival svečano počinje 4. avgusta i okviru festivalskih programa biće prikazana i filmovi "Rampart" Marka Grba Sina i "Vesti" Luke Popadića, saopštio je ranije Filmski centar Srbije (FCS).

Podsetimo, "Južni vetar 2: Ubrzanje" premijerno je prikazan na 68. Pulskom filmskom festivalu, na kom je ekipi ovog filma posebno priznanje dodelio Hrvatski audiovizuelni centar.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Kultura