Aktuelno iz kulture

Miodrag Radonjić: Ponosan sam što "Južni vetar" vole i gledaju mnogi i van Srbije, a svetska premijera u Puli govori u prilog toj činjenici

Komentari

Autor: 24sedam/Euronews

21/07/2021

-

10:29

Miodrag Radonjić: Ponosan sam što "Južni vetar" vole i gledaju mnogi i van Srbije, a svetska premijera u Puli govori u prilog toj činjenici
Miodrag Radonjić - Copyright Promo/Nemanja Miščević

veličina teksta

Aa Aa

Nastavak jednog od najgledanijih filmova tokom proteklih godina kako u Srbiji, tako i u regionu, "Južni vetar 2: Ubrzanje" 19. jula je imao svoju svetsku premijeru u Puli, na čuvenom filmskom festivalu, pred prepunom Arenom.

Publika je novo ostvarenje Miloša Avramovića dočekala sa ovacijama, kao i glumačku ekipu koju su predvodili Miloš Biković i Miodrag Radonjić, sada već legendarni Maraš i Baća iz ovog filma i istoimene serije.

Prikazivanje filma pratilo je ogromno interesovanje publike na festivalu, ali i velikog broja regionalnih i svetskih medijskih ekipa.

Promo/Nemanja Miščević

Karte za "Južni vetar 2: Ubrzanje" rasprodate pet dana uoči projekcije

Jedan od glavnih protagonista u ovom ostvarenju, Miodrag Radonjić je za portal 24sedam podelio svoje utiske sa premijere koja je na njega ostavila snažan emotivni utisak.

"Atmosfera u Puli je zaista bila sjajna, pre svega me je obradovalo to što smo, čim smo došli, saznali da je premijera rasprodata nekih pet, šest dana ranije, i to ukazuje da očigledno ovde postoji veliko interesovanje publike za naš film", istakao je Radonjić i dodao:

"Samo veče premijere je bilo više nego impresvino i poseban je osećaj kada stojite na toj čuvenoj sceni gde su decenijama unazad najveća imena jugoslovenske kinematografije predstavljala svoja ostvarenja i primala nagrade. Sa scene se vidi i more, pa je uz zvezdano nebo, sjajnu publiku i poseban ambijent ceo događaj bio zaista spektakularan i predivan, što svakako u čoveku izaziva najlepše emocije. Posebno sam ponosan na to što je `Južni vetar` na jedan način dobio karakter regionalnog filma, jer ga vole i gledaju mnogi van Srbije, a svetska premijera u Puli govori u prilog toj činjenici".

Promo/Nemanja Miščević

Miloš Biković i Miodrag Radonjić na premijeri u Puli

"Južni vetar 2: Ubrzanje" je jedini film iz Srbije koji se našao u glavnom takmičarskom programu, a u sklopu međunarodne selekcije Pulskog festivala.

Mediji u Hrvatskoj hvale Avramovićevo ostvarenje, a kritičar Jutarnjeg lista Jurica Pavičić posebno izdvaja "jednu hvale vrednu novost".

"Dok su u prvom filmu ženski likovi uglavnom služili da ih se vuče za kosu i šutira u ugao, u ovom jedna od ženskih junakinja (Jovana Stojiljković) ipak biva sporedni, ali aktivni faktor u zapletu. Film je u odnosu na prvi i implicitno političniji. Politika je već odavno ušla u kriminalni milje `Južnog vetra`, pravi mafijaši nisu ulični gangsteri nego država, a državni aparat sam je najkrupnija i najopasnija `banda` u gradu. Kriminal se u `Ubrzanju` više ne vrti oko kovčega s drogom: to je za bugarske hajduke. Pravi se biznis odvija oko naftovoda, vetroparkova i planinskih padina", navodi kritičar Jutarnjeg lista.

Promo/Nemanja Miščević

Ovacijama ispraćena ekipa "Južnog vetra"

Pomenuti kritičar zaključuje da je prvi deo "Južnog vetra" ipak bio bolji, jer je imao balans, koji se gubi u nekim delovima u "Ubrzanju", ali i da nastavak zaslužuje da postane hit jer je "raskošno produciran, vešto režiran, ima ritam i atmosferu, a pun je i vratolomnih obrta koji nisu predvidivi".

Premijera filma pred publikom u Srbiji očekuje se do kraja godine.

Komentari (0)

Kultura