Aktuelno

Muškarac iz Sombora kažnjen zbog trgovanja prepariranim pticama

Komentari

Autor: Tanjug

17/12/2021

-

12:10

Muškarac iz Sombora kažnjen zbog trgovanja prepariranim pticama
Muškarac iz Sombora kažnjen zbog trgovanja prepariranim pticama - Copyright E-Stock/Stanislav Nedelja

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac (57) iz Sombora prvostepeno je osuđen na novčanu kaznu od 50.000 dinara, jer je javno izlagao na tezgi i nudio na prodaju po jedan primerak prepariranih ptica, saopštio je Pokrajinski zavod za zaštitu prirode.

On je 26. januara u tom gradu nudio na prodaju po jedan preparirani primerak velike carske šljuke i kopca, kao i običnog galeba, a koji spadaju u zaštićene vrste divljih životinja.

Na osnovu Zakona o zaštiti prirode, zabranjeno je prikrivati, držati, uzgajati, trgovati, izvoziti, prevoziti, otuđivati ili na bilo koji način pribavljati ili javno izlagati životinje uključujući sve njihove derivate i razvojne oblike.

Kako se navodi, Pokrajinski zavod za zaštitu prirode, kao staralac strogo zaštićenih vrsta divljih životinja na području Vojvodine, podržava odluku Prekršajnog suda u Somboru.

Dodaju i da je kažnjivo i strogo zabranjeno ne samo hvatanje i držanje životinja, već i trgovina njihovim preparatima, derivatima i razvojnim oblicima.

"Apelujemo na građane da ne hvataju ptice, da ne kupuju žive primerke, ni preparate, ali i da ne zatvaraju oči ako primete da ih neko hvata ili drži u kavezima već da to prijave inspekciji zaštite životne sredine ili Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode", navodi se u saopštenju.

Komentari (0)

Srbija