Aktuelno

Nakon drame u Novom Sadu, jutjuber odveden u bolnicu: Depresija ili "živi problemi" – okidači mogu da budu razni

Komentari

Autor: B. Gigović Grubić

20/12/2021

-

16:31

Nakon drame u Novom Sadu, jutjuber odveden u bolnicu: Depresija ili "živi problemi" – okidači mogu da budu razni
Nakon drame u Novom Sadu, jutjuber odveden u bolnicu: Depresija ili "živi problemi" – okidači mogu da budu razni - Copyright Tanjug Video

veličina teksta

Aa Aa

Drama u Novom Sadu, kada je jedan muškarac (36), inače poznat jutjuber, pretio da će se ubiti trajala je ceo dan. Ispred njegove zgrade bili su policija i vatrogasci, a ulica je bila blokirana. Pregovarači MUP-a su na terenu bili oko 10 sati. Na kraju, policija je uspela da uđe u njegov stan, a on je zbrinut na neuropsihijatriji Kliničkog centra Vojvodine.

Naime, u stan u kojem živi poznati jutjuber oko 19 sati uletele su ekipe interventne i hitne pomoći, te je na taj način okončana drama koja je trajala više sati. On je dok su ga odvodili, kako je preneo Blic, vikao: "Sve vas volim i Srbe i sve manjine i jako se dobro osećam".

Novosadska policija sinoć je saopštila da je Novosađanin (36) koji je zaključan pretio samoubistvom bezbedno evakuisan iz stana. On je, podsetimo, u jednom trenutku, skrivajući se iza blindiranih vrata, snimao je kako mu policija kuca na vrata.

"Gospodine milicajac, što ste došli? Nećete da kažete, što ste došli? Kako ja da znam da ste vi policajac?", govorio je on.

Inače, sve je počelo u prepodnevnim satima kada je policija došla ispred zgrade u kojoj živi i to na poziv njegove majke koja je rekla da njen sin preti da se ubije. Ovaj mladić na Tik Toku često objavljuje snimke, a ima skoro tri hiljade pratilaca, dok na Instagram nalogu ima oko 40.000 pratilaca.

Jovanović o "nervnom slomu" i "pucanju osigurača"

Govoreći o potrebi da neko preti da će se ubiti i pritom dešavanja oko njegovog stana prenosi na društvenim mrežama, psiholog Nebojša Jovanović za Euronews Srbija, navodi da je teško reći da li je u pitanju narodski rečeno "nervni slom" ili je nešto drugo u pitanju.

"Pravi saomoubica se ne potrudi da svi to znaju i da ima direktan prenos, osim ako hoće nekome da se osveti i nekoga da kazni i poruči: 'Videćete vi kad mene ne bude bilo'... Neko ko prolazi kroz, narodski rečeno, nervni slom, nema ni vremena ni snage da to prenosi uživo. Takvo stanje je gubitak kontrole", kaže sagovornik Euronews Srbija.

Dodaje da se takvi "slomovi" dešavaju kada neki "živi problemi", napetosti i tenzije pređu granicu koju neko može da podnese, odnosno kada "osigurači popucaju". Okidači za ovakve slomove, poručuje, mogu da budu razni, a njima može da vodi i depresija, ali i manični napadi i sve ono što "nas izbaci iz koloseka, iz našeg normalnog funkcionisanja".

Tanjug Video

 

"Svasta može da bude okidač, sve zavisi od osetljivosti, strukture ličnosti... Nekome će nešto malo - da bude previše", naveo je sagovornik Euronews Srbija.

Na pitanje šta dovodi do potrebe maldih da dobre i loše stvari iz života prenose na društvenim mrežama, Jovanović ističe da je to zbog "potrebe da se osete važnima".

On navodi da, kada nemaju druge načine da se istaknu – "bilo da postanu poznati glumac, pisac, naučnik" – pojedini pribegavaju tome da pridobiju pažnju mladih koji na isti način žele da se identifikuju, pa to stvara ideju: "Mogu i ja".

"Kada čovek ne može da dobije priznanje i osećaj vrednosti na neki od društveno prihvatljivi način, onda pribegava društvenim mrežama u želji da se nametne", kaže Jovanović.

Komentari (0)

Srbija