Aktuelno

Specijalne jedinice kosovske policije u Štrpcu uhapsile deset osoba, Petković: Pokušaj zastrašivanja

Komentari

Autor: Tanjug, RTS

21/12/2021

-

09:26

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U akciji policije i tužilaštva u Štrpcu uhapšeno je deset osoba, među kojima i bivši visoki opštinski službenici, saopšteno je iz Tužilaštva u Uroševcu.

"U vezi sa ovom akcijom, do sada je po nalogu tužioca uhapšeno deset osumnjičenih, među kojima su bivši predsednik opštine Štrpce, direktor urbanizma, još nekoliko funkcionera i vlasnika preduzeća, zbog sumnje da su počinili krivična dela primanje mita, davanje mita i zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja", navodi se u saopštenju.

Kako saznaje Euronews Srbija, po nalogu Osnovnog tužilaštva u Uroševcu zaplenjeni su automobili bivšeg predsednika opštine Štrpce Bratislava Nikolića, jedan džip sa kosovskim registracijama i jedan BMV srpskih registarskih tablica. Desetine planinskih kuća i objekata na Brezovici moguća su meta istrage.

Akcija policije u Štrpcu počela je jutros pre šest časova.

Kako navodi RTS, prema nezvaničnim izvorima akcije je izvedena zbog zloupotrebe službenog položaja i primanja mita, u vezi sa građevinskim dozvolama i radovima na Brezovici.

Prema pisanju pojedinih medija na albanskom, policija je pretresla više od deset lokacija, imanja i kuća bivšeg predsednika opštine Štrpce i drugih visokih opštinskih službenika.

Petković: Novi teror Aljbina Kurtija

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković saopštio je da je kosovska polcija sa specijalcima Rosu, do zuba naoružanim, jutros upala u više srpskih sela u opštini Štrpce i privela više Srba.

On je izjavio da je to još jedan brutalan pokušaj zastrašivanja srpskog naroda u pokrajini i novi teror Aljbina Kurtija.

"Od jutros je opština Štrpce u blokadi, pristupi su onemogućeni, ulice zatvorene, mnoge srpske kuće pretresene, narod zastrašen i onemogućen da obavlja osnovne poslove", istakao je Petković, saopšteno je iz Kancelarije za KIM.

Ukazao je da, pod maskom i izgovorom nekakve borbe protiv korupcije, premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ponovo šalje specijalce Rosu, pod punom ratnom opremom, u srpske sredine, sa jedinim ciljem da Srbe koji su ostali bedem odbrane naših nacionalnih interesa u pokrajini kriminalizuje, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju.

"Kako to da Kurti ne vidi korupciju i kriminal u svojim redovima, kada je i svim međunarodnim faktorima poznato da svi tokovi prljavog novca idu kroz albanske sredine", zapitao je Perković.

Istakao je da je opština Štrpce, kao snažno srpsko uporište i najjužnija tačka srpskog opstanka na KiM, očigledna meta upravo zbog važnosti za naš narod koji je na KiM ostao i opstao, uprkos svim izazovima i poteškoćama.

"Nikakve akcije Aljbina Kurtija neće slomiti srpski otpor i srpsko jedinstvo u pokrajini, oličeno u Srpskoj listi i u tome ćemo istrajati uprkos svim pritiscima", naglasio je Petković.

Ukazao je da do te akcije ne dolazi slučajno, baš u današnjem danu, kada predsednik Srbije Aleksandar Vučić treba da potpiše šest važnih sporazuma u okviru inicijative "Otvoreni Balkan", kao korak u bolju budućnost i da je očigledno da je koordinisana sa sinoćnjim divljanjem ekstremista i paljenjem srpskih zastava u Tirani.

Srpska lista: Prestati s provokacijama kojima se ugrožava mir

Srpska lista najoštrije je osudila "prekomernu upotrebu sile i brutalnu akciju koju su danas u opštini Štrpce sproveli do zuba naoružani pripadnici specijalnih jedinica Prištine".

U saopštenju Srpske liste se ističe da posebno zabrinjava podatak da je prilikom ove akcije, po izjavama sa terena, policija onemogućila kretanje, ulaz i izlaz iz opštine Štrpce, običnih ljudi, među kojima je bilo i onih koji su se jutros uputili u zdravstvene ustanove i kojima je bila potrebna lekarska pomoć.

Takođe, navode da, ako se za primer uzmu slične akcije koje se retko sprovode u albanskim sredinama, u tim situacijama se ne blokiraju ulazi i izlazi iz grada, ne upada se u porodične kuće i ne maltretiraju ukućani.

"Sve to nam daje za pravo da podignemo glas protiv brutalnosti i demonstriranja sile u opštini sa srpskom većinom i da zahtevamo da se prestane sa provokacijama kojima se ugrožava mir i spokojstvo građana", poručuje se u saopštenju.

Vučić: Pravna pomoć uhapšenima

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je da je današnja akcija kosovske policije u Štrpcu, u kojoj je uhapšeno 10 osoba, među kojima i bivši predsednik te opštine, reakcija Prištine i na današnji samit u okviru "Otvorenog Balkana", pitajući kako to Priština uvek nađe kriminalce samo među Srbima.

"Na početku su govorili da je suština da na severu KiM žive kriminalci i vodili su kampanju, sa delom beogradskih medija, i to godinama, a ne mesecima, da su kriminalci sa severa, pa bi rekli - šta god da urade, dozvoljeno je, jer to rade, ne protiv Srba, nego protiv kriminalaca", konstatovao je Vučić.

On je ironično primetio i da su "izgleda kriminalci i na jugu".

"Sve go kriminalac... otišli su u Štrpce, uhapsiše 10 ljudi i svi kriminalci... Ne znam samo kako usput ne nađoše, u Lipljanu, Uroševcu, negde druge, još nekog kriminalca, nego samo među Srbima", rekao je Vučić.

On je ukazao da je premijer privremenih institucija u Prištini Aljbin Kurti to uradio i zbog samita "Otvorenog Balkana", koji je danas održan u Tirani.

"Dobiću više podataka kada se vratim u Beograd i obezbedićemo pravnu pomoć svim ljudima, Srbima, da vidimo o čemu se tačno radi", rekao je Vučić.

Komentari (0)

Srbija