Aktuelno

Nastavnik optužen da je davio učenika zbog domaćeg zadatka udaljen iz škole

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

22/12/2021

-

16:07

Nastavnik optužen da je davio učenika zbog domaćeg zadatka udaljen iz škole
Nastavnik optužen da je davio učenika zbog domaćeg zadatka udaljen iz škole - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nadležne institucije reagovale su u skladu sa propisima povodom prijave da je nastavnik istorije u Osnovnoj školi "Gojko Drulović" iz mesta Radoinji kod Nove Varoši fizički napao učenika sedmog razreda tokom časa u petak, potvrdili su za Euronews Srbija iz ove škole ali i iz Ministarstva prosvete.

Incident  se dogodio u petak, tokom časa, kada je nastavnik nasrnuo na učenika zbog domaćeg zadatka i molbe da zbog povrede koju je imao ne stoji tokom odgovaranja na pitanja. Beograski mediji su preneli da se u izveštaju lekara Doma zdravlja Nova Varaš u amanezi opisuje ceo događaj, gde se navodi da je dečak sve vreme posle incidenta plakao, dok se nastavanik smejao, kao i da nisu registrovani znaci fizičkih povreda ali se potvrđuje da dete ima povredu levog kolenog zgloba u vidu nagnječenja koje je, kažu lekari dalje, nastalo usled pada nazavisno od ovog incidenta. 

Kurir prenosi da je problem između dečaka i nastavnika nastao onog trenutka kada je on rekao da upravo zbog bola u nozi ne može da odgovara na času stojeći.

"Pitao sam nastavnika da li mogu da sednem i odgovaram pošto me boli noga, on je ćutao i ja sam seo. Viknuo je da ustanem i dođem do njega. On me je obema rukama, otvorenim šakama, uhvatio za vrat i stegao jako, to je trajalo 10 sekundi, potom me je pustio i još ponovo me jednom rukom uhvatio za vrat i gurnuo prema klupi. Seo sam, a nastavnik je prišao i gurnuo sto skroz do mene, gde me je ivica stola udarila u desnu nogu. Govorio mi je da ovaj razred nikad neću završiti i zahtevao da ponavljam te njegove reči. Tresao sam se od straha", rekao je dečak u policiji.

Naime, da je do incidenta došlo i da je škola reagovala za Euronews Srbija potvridla je i direktorka škole "Gojko Drulović" Ivana Đajić koja je rekla da je škola pokrenula postupak protiv nastavnika u skladu sa Zakonom i da je on udaljen sa posla.

"Učenici su odeljenjskom starešini prijavili incident. Istog dana je održan čas odeljenjskog starešine  i nastavnik istorije je dao pisanu izjavu. Reagovao je Tim za zaštitu učenika od diskriminacije, nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja. Sačinjen je Individualni plan zaštite učenika. Nakon toga je direktor  pokrenuo disciplinski postupak protiv zaposlenog uzimajući u obzir dotadašnja saznanja", rekla je ona i dodala da je u disciplinskom postupku doneto Rešenje o udaljenju nastavnika "zbog sumnje povrede zabrane nasilja" koje će, kaže, trajati do okončanja disciplinskog postupka.

Đajić dalje kaže da do sada nije bilo nikakvih prijava protiv ovog nastavnika i da su se svi problemi, do sada, rešavali na nivou odeljenskih starešina.

Ministarstvo prosvete: Pratimo dalje postupanje škole

Iz Ministarstva prosvete rekli su za Euronews Srbija da su takođe upoznati sa slučajem i potvrdili da je škola reagovala u skladu sa Pravilnikom koji se primenjuje u ovakvim slučajevima.
"U slučajevima bilo koje vrste nasilja postupa škola u skladu sa Pravilnikom o protokolu postupanja u ustanovi u odgovoru na nasilje, zlostavljanje i zanemarivanje procedure postupanja škola u slučaju sumnje ili saznanja o svim oblicima nasilja, zlostavljanja i zanemarivanja i važećim zakonima", navode iz Ministarstva.

Kako su dalje naveli, oni će nastaviti da prate dalje postupanje škole u okviru ovog slučaja.

"Kada je reč o konkretnom slučaju, Ministarstvo je obavešteno da je škola pokrenula disciplinski postupak, kao i da je nastavnik udaljen sa nastave do okončanja postupka. U slučaj je uključen Tim za prevenciju nasilja škole, koji pruža učenicima potrebnu podršku. Ministarstvo osuđuje svaki vid nasilja i sa pažnom prati postupanje škole u ovom slučaju", rekli su iz Ministarstva prosvete za Euronews Srbija.

Sa druge strane, iz Centra za socjalan rad u Novoj Varoši su za Euronews Srbija rekli da povodom ovog slučaja ne mogu da se trenutno da se oglašavaju, jer je direktorka odsutna, a kako su naglasili, jedino ona može da se priča o ovom slučaju.

Komentari (0)

Srbija