Aktuelno

Poništena presuda Ivanu Todosijeviću, naloženo ponovno suđenje

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2021

-

16:22

Poništena presuda Ivanu Todosijeviću, naloženo ponovno suđenje
Ivan Todosijević - Copyright Tanjug/Zoran Žestić

veličina teksta

Aa Aa

Vrhovni sud u Prištini ukinuo je pravosnažnu presudu predsedniku opštine Zvečan i poslaniku Srpske liste Ivanu Todosijeviću, kojom je bio osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o Račku.

Todosijevića je Osnovni sud u Prištini osudio na dve godine zatvora za, kako je navedeno, izazivanje nacionalne, rasne, verske ili nacionalne mržnje, razdora ili netrpeljivosti.

"Vrhovni sud je usvojio zahtev za zaštitu zakonitosti osuđenog branioca I.T, i poništio presudu Osnovnog suda u Prištini i presudu Apelacionog suda i vratio predmet prvostepenom sudu na ponovno suđenje“, navodi se u saopštenju, prenela je Koha.

Presuda je ukinuta i naloženo je ponavljanje suđenja i to po zahtevu za zaštitu zakonitosti koji je podneo njegov branilac Nebojša Vlajić.

U izjavi za Tanjug, Vlajić kaže da još nije dobio tu odluku Vrhovnog suda i da je vest saznao iz albanske štampe.

"Verujem da je to istina, jer je to jedino rešnje koje je bilo moguće. Presuda je bila toliko manjkava i morala je biti ukinuta i iz formalnih i materijalnih rtazloga i nije mogla ostatina na snazi", napomenui je Vlajić.

Podsetio je da je tokom suđenja odbrana dokazivala da to za šta je Todosijević optužen, nije krivično delo i da spada u dozvoljenu slobodu govora.

Siguran je, kako kaže, da će to i sud sada uvideti.

Todosijević je osuđen na dve godine zatvora zbog izjave o događajima u Račku, On je povodom 20 godina bombardovanja SR Jugoslavije u Zvečanu izjavio:

"Povod za agresiju na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na prostoru Kosova i Metohije, izmišljeni Račak, a upravo su ti šiptarski teroristi koji su sve to izmislili, činili najveća zlodela na Kosovu i Metohiji, za koja niko do dan danas nije odgovarao. Činili su zločine pre NATO agresije, ubijali dobre srpske domaćine na svom radnom mestu. Svoj krvavi pir nastavili su i tokom agresije, a nakon toga i dolaskom takozvane mirovne misije na Kosovo i Metohiju".

Optužnica mu je na teret stavljala delo "podsticanje na nacionalnu, rasnu, versku mržnju, nemir ili netoleranciju".

Nakon presude, zbog ovog slučaja, Srpska lista je dovodila u pitanje učešće na lokalnim izborima na severu Kosova koji su održani u oktobru

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je tada, povodom pravosnažne presude na dve godine zatvora predsedniku opštine Zvečan Ivanu Todosijeviću zbog izjava o Račku, da je u tom slučaju brutalno prekršeno pravo na slobodno mišljenje i na pravično suđenje i pozvao Evropsku uniju da ukažu Prištini da moraju da se pridržavaju onoga što su potpisali i prihvatili.

"Srbin sa severa Kosova i Metohije, Ivan Todosijević, pravosnažnom presudom osuđen je na dve godine zatvora samo zato što je rekao istinu. Istinu o Račku, istinu o svemu što se zbivalo srpskom narodu", istakao je Vučić u video snimku objavljenom na instagram profilu "Budućnostsrbije".

Komentari (0)

Srbija