Aktuelno

Muškarac koji je izvršio svirepi zločin u Somboru osuđen na tri godine, a u pritvoru proveo pet meseci

Komentari

Autor: Euronews Srbija

31/12/2021

-

11:52

Muškarac koji je izvršio svirepi zločin u Somboru osuđen na tri godine, a u pritvoru proveo pet meseci
Muškarac koji je izvršio svirepi zločin u Somboru osuđen na tri godine, a u pritvoru proveo pet meseci - Copyright Tanjug/Zoran Žestić/Instagram/Facebook

veličina teksta

Aa Aa

Muškarac koji je nedavno ubio suprugu i ćerke, a potom zapalio porodičnu kuću u Somboru i obesio se, bio je osuđen na tri godine i tri meseca zatvora zbog nasilja u porodici. On nije bio u zatvoru, već je u pritvoru proveo nepunih pet meseci. Nekoliko dana pre tragedije je pušten na slobodu, saznaje Euronews Srbija.

Protiv njega je podneta krivična prijava zbog krivičnog dela nasilje u porodici nakon što ga je bivša supruga prijavila u maju 2020. godine. 

Takođe, u skladu sa Zakonom o sprečavanju nasilja u porodici bile su mu izrečene hitna mera zabrane prilaska i komunikacije i na predlog tužilaštva su produžene rešenjem suda.

On je po prijavi ćerke u julu 2021. uhapšen i sproveden u KPZ Sombor. U pritvoru je bio do pre nekoliko dana, kada je pušten na slobodu, uz izrečene mere zabrane prilaska, sastajanja i komunikacije, kao i meru zabrane napuštanja boravišta.

Zaštitnik građana pokrenuo kontrolu nadležnih službi

Povodom svirepog zločina oglasio se i Zaštitnik građana koji je pokrenuo kontrolu zakonitosti i pravilnosti rada nekoliko insititucija.

Zaštitnik građana zatražio je kontrolu rada Centra za socijalni rad u Somboru, Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova i Ministarstva unutrašnjih poslova.

Od somborskog CSR Zaštitnik građana je zatražio da mu u roku od 15 dana dostavi detaljan izveštaj o postupanju u konkretnom slučaju, a posebno informacije da li su i koje mere preduzeli kako bi ispitali i sprečili nasilje u porodici.

Zaštitnik građana od Pokrajinskog sekretarijata za socijalnu politiku, demografiju i ravnopravnost polova traži da izvrši stručni nadzor i ispita postupanje radnika CSR u Somboru u ovom slučaju i da mu dostavi izveštaj u roku od 15 dana.

"Na koji način je pravljen plan zaštite žrtve"

Na izlazak muškarca ukazala je i Vanja Macanović iz Autonomnog ženskog centra. Ona je u razgovoru za Euronews Srbija rekla da ne zna zbog čega je G.Z. izašao iz pritvora, kao i zbog čega mu je ta mera zamenjena merom zabrane prilaska i kontaktiranja.

"Očigledno je ovom čoveku bio određen pritvor zbog nasilja u prodici, ali takođe ne znamo na koliko. Takođe smo čuli da je doneta odluka da on bude pušten iz pritvora i da se ta kazna zameni blažom merom, tačnije zabranom prilaska i kontaktiranja", kaže Macnović  i ukazuje da nakon ovog slučaja glavno pitanje to da se utvrdi na koji način je pravljen plan zaštite žrtve ove porodice ukoliko je odlučeno da neko ko je procesuiran za porodično nasilje izađe na slobodu.

"Na koji način su žrtve bile obaveštene o tome da je njemu pritvor zamenjen novo merom", pita se Macanović.

Kako kaže, nadozor nasilnika od strane insituticija je veliki problem u Sbiji, jer nakon što on izađe na slobodu niko se ne bavi njegovim daljim postupanjem kao i životom žrtve.

Komentari (0)

Srbija