Aktuelno

"Ne idem dok ne saznam istinu": Policija i dalje traga za mladićem iz Splita, prijatelji nestalog ispitani na poligrafu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Index, Slobodna Dalmacija

04/01/2022

-

19:23

"Ne idem dok ne saznam istinu": Policija i dalje traga za mladićem iz Splita, prijatelji nestalog ispitani na poligrafu
Matej Periš - Copyright E-Stock/Časlav Vukojčić, nestali.gov.hr

veličina teksta

Aa Aa

Policija i dalje intenzivno traga za mladićem iz Splita Matejem Perišom (27), koji je nestao u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra. U potragu za njim danas su se uključili i pripadnici ronilačke jedinice Žandarmerije koji su na nekoliko lokacija zaranjali u Savu i sonarom pretraživali dno.

Matejev otac vaterpolo sudija Nenad Periš koji je došao u nedelju u Beograd kako bi pomogao policiji u potrazi, kaže  da će u glavnom gradu Srbije ostati sve dok ne sazna šta se dogodilo njegovom sinu.

"Ja Mateja želim da vratim kući na bilo koji način i do tada ću ostati tu. Sudbina ili ne znam šta je, to se dogodilo. Šta se dogodilo, to niko ne zna. Ja sam spreman na sve i samo želim da saznam istinu i da svoje dete odvedem kući makar mi bilo zadnji put", rekao je Nenad Periš za HRT.

Poslednje saopštenje MUP-a

Povodom misterioznog nestanka Splićanina u utorak se oglasio i MUP Srbije, koji tvrdi da policija danonoćno traga za njim i preduzima sve mere i radnje iz svoje nadležnosti.

"Pripadnici Ministarstva unutrašnjih poslova od trenutka prijave nestanka hrvatskog državljanina Mateja Periša (27) u Beogradu danonoćno tragaju za njim i preduzimaju sve mere i radnje iz svoje nadležnosti kako bi što pre pronašli mladića", navodi se u saopštenju MUP.

U potrazi za neprekidno učestvuju pripadnici svih nadležnih organizacijskih jedinica, među kojima su Uprava kriminalističke policije Policijske uprave za grad Beograd, Policijska ispostava za sigurnost na rekama, sve policijske stanice na teritoriji grada.

Ronioci pretražuju Savu

Ronioci su prvo zaronili u delu reke ispred kluba "Gotik", gde je poslednji put viđen nesrećni mladić, i krenuli i ka Sava promenadi.

Potraga je počela od starog železničkog mosta, a pretražuje se reka oko platoa gde je moguće da je mladić, prema snimcima objavljenim u medijima, krenuo ka vodi.

Prijatelji išli na poligraf

Prijatelji Mateja Periša danas su se vratili u Hrvatsku, a pre nego što su napustili Srbiju, išli su na poligrafsko ispitivanje, otrkio je otac nestalog mladića. 

"Matejevi prijatelji su otišli, prvo za Zagreb pa onda za Split. Koliko ja znam, poligrafski su ispitani. Imam tu informaciju, ali je nisam dodatno proveravao u policiji. Oni su prijatelji, najbolji prijatelji mog Mateja. Poznaju se od srednje škole i ja u njih ne sumnjam. Ne mislim da su oni napravili nešto loše, to vam govorim kao otac", rekao je Nenad za hrvatski portal Index.

Na pitanje jesu li mogli brže, bolje i preciznije da reaguju kada je u pitanju Matejev nestanak, Nenad je za Slobodnu Dalmaciju odgovorio: "U te momke i njihove namere nikada nisam posumnjao jer su to Matejevi najbolji prijatelji iz detinjstva. Video sam tu utučenu decu po dolasku u Beograd, plakali su ispred mene i sa mnom. Nije fer govoriti jesu li mogli bolje ili gore. Postupili su iskreno i kako su mislili da je najbolje, a u njihove namre nikada nisam ni posumnjao".

On je pokušao da objasni ponašanje svog sina koje je uočeno na sigurnosnim kamerama, a na kojima deluje da nije sasvim priseban.

"Iskreno da vam kažem, ne znam više. Moj sin je povučen, sportista... Ne znam kako je došlo do onoga da je izvan sebe što se vidi na nadzornim kamerama Gledajte, vidi se da je pokušao da komunicira, da je zaustavio tog taksistu i s njim kratko razgovarao. Šta mu je bilo u tom trenutku i kuda je krenuo, ne znam. Verujte mi, teško mi je da o tome govorim", dodao je Nenad Periš.

Snimci sa sigurnosnih kamera 

Otac nestalog Splićanina juče je potvrdio da je njegov sin na nekim od snimakaka sigurnosnih kamera na kojima se vidi mladić koji trči po ulici i zaustavlja taksi, ali je naglasio da nikada nije rekao da je Matej Periš na snimku na kojoj nepoznata osoba pliva u reci.

Sinoć se pojavio niz snimaka i isečaka sa sigurnosnih kamera koje su objavili beogradski mediji, ali njihova autentičnost nije zvanično potvrđena. Otac Mateja Periša je rekao da se na nekim od snimaka koje je video u medijima nalazi njegov sin, ali da o tome nije razgovarao sa MUP-om Srbije. Policija se nije zvanično oglasila povodom snimaka. 

Nenad Periš je rekao i da se na društvenim mrežama pojavio niz drugih informacija, pa i snimaka za koje kaže da stvaraju konfuziju i da se na njima ne nalazi Matej Periš, te apeluje da se ne ometa istraga. 

Došli u Beograd da proslave Novu godinu

Podsetimo, nestali Matej Periš je sa prijateljima, koje poznaje još od osnovne škole, došao u Beograd na proslavu Nove godine. Mladić je diplomirani ekonomista i bivši vaterpolista. Visok je 188, ima plavu kosu i plave oči. U trenutku nestanka na sebi je imao crnu majicu, farmerke i crne patike sa belim đonom.

Njegov nestanak prijavljen je beogradskoj policiji 31. decembra u 18 sati, a on je poslednji put viđen u noći između 30. i 31. decembra u klubu "Gotik". Kako su preneli njegovi prijatelji on je oko 2:30h ustao i izašao napolje. Od tada mu se gubi svaki trag, a mobilni telefon je nedostupan. 

Njegov otac, koji je u nedelju popodne stigao u Beograd naveo je da se sa sinom poslednji put čuo 30. decembra oko 17 sati i da nije primetio ništa neobično tokom razgovora.

"Ništa nije ukazivalo da će dogoditi ovo što se dogodilo. Voleo je život, bio je skiper na brodovima, imao je devojku u Splitu", navodi Periš.

On se po dolasku u Srbiju zahvalio policiji koja traga za njegovim sinom i pozvao sve ljude koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave i pomognu u potrazi", rekao je Periš.

Komentari (0)

Srbija