Aktuelno

Nastavlja se potraga za nestalim mladićem iz Splita: MUP proverava sve informacije, koriste se sonari i termovizija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

11/01/2022

-

12:14

Nastavlja se potraga za nestalim mladićem iz Splita: MUP proverava sve informacije, koriste se sonari i termovizija
Nastavlja se potraga za nestalim mladićem iz Splita: MUP proverava sve informacije, koriste se sonari i termovizija - Copyright Euronews/Lana Lukić,nestali.gov.hr, Tanjug/Tara Radovanović, Strahinja Aćimović, E-Stock

veličina teksta

Aa Aa

Potraga za nestalim Splićaninom Matejem Perišem (27) u Beogradu, kome se izgubio svaki trag u noći između 30. i 31. decembra u klubu Gotik smeštenom uz reku Savu ulazi u 12. dan. Ovim povodom danas se oglasio i ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin koji je rekao da policija nastavlja da traži nestalog mladića kao i da se sve obale i dalje pretražuju.

"Pripadnici MUP-a iskreno i uporno rade na ovome, voleli bismo da ga nađemo živog i zdravog. I danas pretražujemo Savu, delove Dunavskog akvatorijuma, uključili smo sonare, termoviziju, ronioce", rekao je Vulin za Pink. On je takođe istakao da potraga nije prekidana ni za Novu godinu, ni za Božić i da će biti nastavljena, jer je svaki sekund je važan, kao i da se proveravaju sve informacije koje o ovom slučaju stižu do MUP-a.

Da policija ne prekida potragu juče je za Euronews Srbija potvrdio i otac nestalog mladića Nenad Periš koji je rekao da očekuje sastanak sa predstavnicima policije, što se zapravo i obistinilo jer je on juče popodne prisustvovao sastnaku koji je održan odmah nakon što je visoka delegacija Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Hrvatske stigla u Beograd. Inače, Hrtvatska policija je u Srbiju stigla kako bi se informisala o radu srpske policije i daljem toku istrage. Njih je primio ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin i načelnik Policijske uprave za grad Beograd i pomoćnik direktora policije Veselin Milić.

"Juče sam razgovarao sa Nenadom Perišem i članovima visoke delegacije hrvatskog Ministarstva unutrašnjih poslova koji su došli da se upoznaju sa slučajem", potvrdio je Vulin i dodao da se nada da su pripadnici hrvatskog MUP-a zadovoljni istragom koja se sprovodi u Srbiji.

"Vulin mi je obećao nastavljanje istage, nemam informacija o signalu na mobilnom telefonu"

Da je razgovarao sa ministrom Vulinom, potvrdio je sam Periš koji je rekao da mu je srpski ministar lično obećao da će istraga o ovom slučaju biti nastavljena istim intenzitetom. To mu je, kaže, ponovio i načelnik Policijske uprave Beograda.

"Nije jednostavno pod ovakvim uslovima raditi, ali dobili smo takvo obećanje i video sam njihov angažman u tome da se postupak dovede do kraja, kakav god on bio", rekao je Nenad Periš za hrvatski portal Dnevink.

Rekao je i da nema nikakve informacije da je pronađen signal ili Matejev mobilni telefon, kako su o tome pisali neki beogradski mediji.

"Nemam informaciju da je pronađen mobilni, bio sam juče s beogradskim policajcima, bio je i ministar unutrašnjih poslova Srbije Aleksandar Vulin, dva predstavnika MUP-a Hrvatske iz krim-policije, oni su me upoznali sa svim postupcima koji se obavljaju i istražnim radnjama", rekao je Nenad Periš za Dnevnik.

 

Plenković: U potrazi za mladićem radimo na dva koloseka

Inače, tokom nedavne posete Splitu hrvatski premijer Andrej Plenković odgovarao je na pitanja novinara o Mateju Perišu i potvrdio da je on insistirao da pripadnici hrvataske policije odu u Beograd.

"Zatražio sam od ministra unutrašnjih poslova Davora Binovića da u Beograd pošalje ekipu napih predstavnika. Sve ovo vreme radimo na dva koloseka, jedna se odnosi na direktne razgovore sa policijom dok se druga odnosi na diplomatsko-konzularske aktivnosti i zato želim da pre svega zahvalim na dosadašnjim naporima policije u Beogradu i svima koji se bave ovom temom. U ovom slučaju naglasak je na zajedničkim aktivnostima u potrazi za Metejem Perišem", rekao je Plenković a prenosi Slobodna dalamcija. 

 

Nestali mladić se traži i na kopnu

Sa druge strane, Nenad Periš je za Slobodnu dalmaciju ranije rekao da ne postoji nikakav realan dokaz da je njegov sin zaista ušao u reku Savu jer, kako kaže, nije pronađen ni jedan fizički dokaz koji bi na to ukazivao.

"Nema dokaza da je završio u reci, ali reka se nalazi uz područje na kojem je on bio prisutan, ali takođe to je deo koji nije lako istražiti. Znam da se pored reke istražuje i kopno", rekao je Periš i dodao da ga policija do sada nije pozivala ni na kakvo prepoznavanje u vezi sa ovim slučajem.
Kaže da je čuo da je pre njegovog nestanka upao u verbalni sukob sa nekoliko mladića, ali kako kaže, nema informaciju da je to moglo da eskalira toliko da on nestane.

"Što se tiče navodnog sukoba sa ljudima iz Zadra, u tom klubu, koliko su mi rekli njegovi prijatelji, nije to bilo ništa ozbiljno. Više se radilo o nekvom verbalnom sukobu. Nemam saznanja da je u klubu bilo bilo kakvog fizičkog sukoba", rekao je on.

Izašao iz kluba i od tada mu se gubi svaki trag

Podsetimo, Matej Periš poslednji put je viđen 31. decembra oko 2.30 sati ujutru kako izlazi iz beogradskog kluba Gotik kod Beton hale. Od tada mu se gubi svaki trag, kao i signal na mobilnom telefonu. Prijatelji sa kojima je došao u Beograd na proslavu Nove godine prijavili su njegov nestanak 31. decembra u 18 sati.

Njegov otac, koji je odmah nakon što je saznao da mu je sin nestao, došao u Beograd naveo je da su se poslednji put čuli 30. decembra oko 17 sati i da nije primetio ništa neobično tokom razgovora.

"Ništa nije ukazivalo da će dogoditi ovo što se dogodilo. Voleo je život, bio je skiper na brodovima, imao je devojku u Splitu", navodi Periš. On se po dolasku u Srbiju zahvalio policiji koja traga za njegovim sinom i pozvao sve ljude koji imaju bilo kakvu informaciju da se jave i pomognu u potrazi.

Matejev otac je tada izjavio za hrvatske medije da će se iz Beograda vratiti sa sinom, i da svi koji imaju decu razumeju o čemu govori.

Komentari (0)

Srbija