Aktuelno

Nogo saslušan zbog razbijanja glasačke kutije na referendumu - tužilaštvo tražilo pritvor, sud odbio

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

18/01/2022

-

12:56

Nogo saslušan zbog razbijanja glasačke kutije na referendumu - tužilaštvo tražilo pritvor, sud odbio
Nogo saslušan zbog razbijanja glasačke kutije na referendumu - tužilaštvo tražilo pritvor, sud odbio - Copyright Twitter.com/@@DaZivimSan

veličina teksta

Aa Aa

Bivši funkcioner Srpskog pokreta Dveri Srđan Nogo saslušan je danas u prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz čl. 159 Krivičnog zakonika. On je negirao krivicu, saopšteno je iz tog Tužilaštva. Međutim, Prvi osnovni sud odbio je da mu odredi pritvor, pa će se u daljem toku postupka okrivljeni braniti sa slobode.

Portparol suda Bojana Stanković precizirala je za Tanjug da je sudija za prethodni postupak rešenjem odbio kao neosnovan predlog tužioca da prema okrivljenom odredi pritvor, budući da u predlogu nije opredeljeno konkretno na koja lica i na koji način će ometati postupak uticanjem na svedoke.

Na ovo rešenje tužilaštvo ima pravo da uloži žalbu krivičnom vanpretresnom veću suda.

Podsetimo, kako je navedeno ranije u saopštenju tužilaštva, osumnjičeni S.N. je 18.01.2022. godine saslušan u prostorijama Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu u prisustvu izabranog branioca, i tom prilikom je negirao izvršenje krivičnog dela koje mu je stavljeno na teret i izjavio da smatra da svojim radnjama nije ostvario njegova zakonska obeležja, te da je ovakav njegov akt bio "čist politički performans".

Nakon saslušanja osumnjičenog, tužilaštvo je Prvom osnovnom sudu u Beogradu podnelo predlog za određivanje pritvora prema osumnjičenom S.N. jer postoje "osobite okolnosti koje ukazuju da će ometati postupak uticanjem na svedoke".

U daljem toku postupka, tužilaštvo će ispitati svedoke očevice predmetnog događaja, te će nakon razmatranja njihovih iskaza i materijalnih dokaza doneti konačnu odluku.

Podsetimo, 16. januara, po nalogu dežurnog zamenika javnog tužioca Prvog osnovnog javnog tužilaštva u Beogradu, od strane Policijske stanice Savski venac doneto je rešenje o zadržavanju osumnjičenog S.N. u trajanju do 48 časova, zbog postojanja osnovane sumnje da je učinio krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz čl. 159 Krivičnog zakonika.

Prema navodima krivične prijave Policijske stanice Savski venac, osumnjičeni S.N. je dana 16.01.2022. godine oko 14,35 časova, u Bulevaru kneza Aleksandra Karađorđevića br. 29, na biračkom mestu broj 35 u zgradi Mesne zajednice Dedinje, tokom održavanja glasanja na referendumu, svoj glasački listić ubacio u biračku kutiju, a potom istu podigao sa stola i bacio je na pod, usled čega se kutija razbila, a glasački listići se rasuli po podu, što je uzrokovalo prekid glasanja na navedenom biračkom mestu.

Šta se dogodilo

Bivši funkcioner Srpskog pokreta Dveri Srđan Nogo zadržan je u nedelju po nalogu Prvog osnovnog javnog tužilaštva zbog sumnje da je izvrsio krivično delo Sprečavanje održavanja glasanja iz člana 159 Krivičnog zakona, potvrđeno je za Euronews Srbija.

Incident se dogodio kada je nakon glasanja na republičkom referendumu, Nogo razbio glasačku kutiju na glasačkom mestu. Na društvenim mrežama pojavio se i snimak incidenta, na kojem Nogo nakon ubacivanja listića podiže kutiju i baca je na pod.

Vest je istog dana  potvrdila i Republička izborna komisija, koja je saopštila da je glasanje na tom biračkom mestu bilo u prekidu zbog incidenta.

Komentari (0)

Srbija