Aktuelno

Crni dan na putevima Srbije: Od sinoć najmanje četiri žrtve u tri teška udesa, stručnjaci otkrivaju moguće uzroke

Komentari

Autor: Euronews Srbija, J.S.

29/01/2022

-

12:22

Crni dan na putevima Srbije: Od sinoć najmanje četiri žrtve u tri teška udesa, stručnjaci otkrivaju moguće uzroke
Crni dan na putevima Srbije: Od sinoć najmanje četiri žrtve u tri teška udesa, stručnjaci otkrivaju moguće uzroke - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Na putevima Srbije od sinoć do jutros u 10 sati, dogodile su se tri saobraćajne nesreće u kojima su živote izgubile četiri osobe, dok se za jednom se i dalje traga, a više njih je povređeno.

Prva nesreća se dogodila jutros oko pola sedam, u Pepeljevcu, nadomak Kruševca, kada su u sudaru putničkog i teretnog vozila poginule dve osobe a više njih je povređeno. Kako su jutros iz MUP-a za Euronews Srbija rekli, policija i dalje ispituje sve okolnosti koje su prethodile ovoj nesreći.

Ubrzo nakon nje, dogodila se još jedna. Ovog puta kod Vranja, tačnije na auto-putu Vladičnin Han - Predejane kada je automobil marke "golf 5" u kojem su se nalazile četiri devojke sleteo u Južnu Moravu. Policija je potvrdila da je do nesreće došlo, kao i da su dve devojke povređene i zbrinute u bolnici u Vranju, da jedna devojka je poginula i da je njeno telo pronađeno 500 metara od mesta nesreće, dok se za četvrtom i dalje targa. Zbog toga, rekli su iz policije, angažovano svo raspoloživo ljudstvo policijske stancie Vladičin Han. I u ovom slučaju, kako su dodali, još uvek nije poznato koji je uzrok i šta je nesreći prethodilo.

"Crnom bilansu" doprinela je i nesreća koja se sinoć oko 22 sata dogodila u mestu Kusadak kod Smederevske Palanke u kojoj je jedna osoba izgubila život, a više njih je povređeno. Kako navodi Blic, sudarili su se automobili marke "škoda" i "ford", a do nesreće je došlo kada je vozač "škode" preticao u krivini preko pune linije. Nastradao je vozač "forda", dok je drugi vozač u automobilu povređen a bio je sa dva deteta starosti četiri i 11 godina. Deca su povređena, ali nisu životno ugrožena. 

"Svaka saobraćajna nesreća ima nešto po čemu se razlikuje"

Milan Božović, stručnjak za bezbednost saobraćaja kaže za Euronews Sbrija da nije zahvalno komentarisati svaku nesreću posebno, naročito zbog toga što okonosti zbog kojih je do njih došlo nisu razjašnjene i policija radi na njima.

"Nesreće su se dogodile u različitim delovima zemlje. Generalno ako pogledate sada, uslovi za vožnju su u redu. Vidljivost je zadovoljavajuća, gotovo da nema poledice na putevima, ali ponovo, na to treba obratiti pažnju konkretno na mestima na kojima su se nesreće dogodile", objašnjava Božović.

Kaže da nesreće ne treba genralizovati, kao i da na osnovu prvih inforamcija nije dobro odmah je okarakterisati.

"Svaka nesreća ima svoje detalje koji je po nečemu odvajaju od ostalih. Ne treba ih gledati generalno, jer je važno da se ispitaju svedoci, sagleda taj deo puta, proveri da li je automobil bio u redu. Nezahvalno je da na osnovu prvih informacija odmah okarakteristati delo. Na primer, može lako da se desi i da je osoba bila u alkohlisanom stanju, ali da je uzrok nesreće sasvim neka treća okolnost", objašnajva on i dodaje da je pre svega važna, često i presudna, odgovornost svakog učesnika u saobraćaju.

Ovo je ranije za Euronews Srbija potvrdio direktor Komiteta za bezbednost saobraćaja Damir Okanović koji je rekao da je svaka saobraćajna nezgoda zapravo posledica nepoštovanja nekog propisa, ali i dodao da u svemu presudnu ulogu ima policija koja treba da utvrdi sve okolnosti nesreće. Okanović je ukazao i na činjenicu da se veliki broj mladih života završi upravo u saobraćajnim nesrećama.

"Treba znati da su upravo saobraćajne nesreće vodeći uzrok smrti mladih u Srbiji, i to se odnosi na one starosti od 15. do 30. godine. Znači to nisu ni narkomanija, ni samoubistva ili neke teške bolesti", kaže Okanović.

On objašnjava da je jedan od vodećih razloga taj što oni u školama nisu dobili odgovarajuće znanje o tome kako da se tačno ponašaju u saobraćaju.

"Kada oni sednu u atuomobil, onda imamo problem. Ne možete vi nekog ko dođe u auto-školu da učite kako da se tačno ponaša u saobraćaju. On već ima izgrađene određene stavove", smatra Okanović.

Kako dodaje, iza svake saobraćajne nezgode stoji i neka greška sistema uprkos apelima, koji su po njemu nedovoljni.

"Važna je i lična odogovnost. Pitajte vozače da li ljudi koji sede na zadnjem sedištu vezuju pojas. Većina to ne radi. Ne možete vi da utičete na nečiji pogrešno izgrađen stav. Kazne za to postoje, ali je činjenica da se desi da prođete pored patrole da vas ne zaustavi. Ne postoji taj stepen kontrole. Mi ljudima moramo da napravimo policajca u glavi, a ne da ga plašimo njime na putu i zato je obrazovanje o tome važno", smatra Okavnović.

 

Komentari (0)

Srbija