Aktuelno

Nova istraga protiv Belivuka, Miljkovića i još tri člana kriminalne grupe zbog još jednog ubistva

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

02/02/2022

-

12:30

Nova istraga protiv Belivuka, Miljkovića i još tri člana kriminalne grupe zbog još jednog ubistva
Nova istraga protiv Belivuka, Miljkovića i još tri člana kriminalne grupe zbog još jednog ubistva - Copyright E-Stock, privatna arhiva, Printscreen/MUP

veličina teksta

Aa Aa

Tužilaštvo za organizovani kriminal pokrenulo je novi istragu protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića, Vlade Draganića, Miloša Budimira i Nikole Spasojevića zbog sumnje da su 1. aprila 2019. godine ubili Gorana Mihajlovića.

Naredba o sporovđenju istrage protiv njih doneta je 1. februara 2022. zbog krivičnog dela teško ubistvo, saopštilo je tužilaštvo. Belivuk i ostali već su otuženi za pet ubistava, a za šesto se vodi istraga. Svi su u pritvoru i čekaju početak suđenja.

Podsetimo, pre desetak dana, Sprecijalni sud produžio je pritvor Veljku Belivuku, Marku Miljkoviću i još 23-ojici optuženih pripadnika njihove organizovane kriminalne grupe. Pritvor im je produžen za još 60 dana, rekla je tada Tanjugu portparol suda Tatjana Tešić. Rešenje o produženju pritvora doneto je 18. januara i na njega postoji pravo žalbe.

Pored ovih 25 optuženih, na optužnici se nalazi još pet osoba, od kojih su dve u kućnom pritvoru, a trojica su odlučila da tužilaštvu otkriju detalje izvršenja krivičnih dela, pa će najverovatnije dobiti status - svedoka okrivljenih. Optužnica protiv njih povrđena je 9. novembra, ali suđenje još nije zakazano jer je ubrzo nakon toga predsednica sudskog veća kojoj je dodeljen predmet otišla na bolovanje.

Optužnicom se ova grupa tereti za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno držanje oružja, silovanje i otmicu. U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi skupljeni preko aplikacije Skaj

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojše Jankovića, Vlada Draganića, Bojana Hrvatina, Dejan Tešića, Nikole Spasojevića, Nemanje Ðurića, Nemanje Lakičevića, Marka Andrića, Vlade Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađane Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikole Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Alekse Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Alekse Dunjića, Vojislava Ðordevića, Alekse Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica nisu u pritoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðordević.

Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu. Slađana Selukulić i Nikola Stefanović su u kućnom pritvoru.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru 2021. godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su, kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet... Naloge su prenosili mahom preko aplikacije "Skaj".

Nedavno je pokrenuta istraga i za ubistvo Nikole Mitića, koja se još uvek vodi protiv Senada Rešovića. On se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

Rešović je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

Nedavno je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih žena i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Protiv Belivuka i Miljkovića istragu vodi i crnogorsko tužilaštvo zbog sumnje na dva ubistva i jednu otmicu.

Uskoro opširnije na Euronews.rs

Komentari (0)

Srbija