Aktuelno

Još bez datuma za pojavljivanje Belivuka i ostalih pred sudom: Pripremno ročiste nije zakazano zbog bolovanja sudije

Komentari

Autor: Tanjug

21/12/2021

-

15:21

Još bez datuma za pojavljivanje Belivuka i ostalih pred sudom: Pripremno ročiste nije zakazano zbog bolovanja sudije
Još bez datuma za pojavljivanje Belivuka i ostalih pred sudom: Pripremno ročiste nije zakazano zbog bolovanja sudije - Copyright Tanjug/Miloš Milivojević, Screenshot

veličina teksta

Aa Aa

Specijalni sud u Beogradu još nije zakazao pripremno ročište pred suđenje organizovanoj kriminalnoj grupi Veljka Belivuka i Marka Miljkovića, jer je predsednica sudskog veća sudija Zorana Trajković na bolovanju.

Sud je inače 9. novembra saopštio da je optužnica protiv Belivukove i Miljkovićeve grupe stupila na pravnu snagu, od kada je počeo da teče zakonski rok od 30 dana za zakazivanje pripremnog ročišta u ovom pritvrskom predmetu.

Kako ročište nije zakazano u zakonskom roku, za Tanjug u sudu kažu da se predsednik suda, obratio postupajućem predsedniku veća u vezi sa nezakazivanjem pripremnog ročišta, u skladu sa odredbama člana 396 Zakona o krivičnom postupku.

"Izvršena je provera u kadrovskoj službi suda gde je utvrđeno da je sudija dostavila potvrdu o sprečenosti za rad, odakle proizilazi da iz opravdanih razloga još nema mogućnosti da se pripremno ročište zakaže i održi. Ročište će biti zakazano nakon prestanka opravdanih razloga, a u skladu sa zakonom", preciziraju iz suda.

Nakon što se zakaže pripremno ročište, na optuženičkoj klupi naći će se ukupno 30 pripadnika ove grupe koju predvode Belivuk i Miljković, a koji su uhapšeni u februaru ove godine.

Optužnicom se ova grupa tereti za pet brutalnih ubistava, trgovinu drogom, nedozvoljeno drzanje oružja, silovanje i otmicu.

U pitanju su ubistva Gorana Veličkovića Goksija, Lazara Vukičevića, Zdravka Radojevića, Aleksandra Gligorijevića Pukija i Milana Ljepoje.

Belivuk je optužen za pet, a Marko Miljković za četiri teška ubistva.

Za ova ubistva optuženo je još 11 pripadnika grupe.

Dokazi protiv ove grupe zaplenjeni su mahom sa aplikacije Skaj za mobilne telefone, među njima audio i video snimci, kao i fotografije brutalnih ubistava, a putem međunarodne pravne pomoći one su iz Francuske dostavljeni našim pravosudnim organima.

Pored Belivuka i Miljkovića ova optužnica tereti i Srđana Lalića, Miloša Budimira, Marka Budimira, Nebojšu Jankovića, Vladu Draganića, Bojana Hrvatina, Dejana Tešića, Nikolu Spasojevića, Nemanju Ðurića, Nemanju Lakičevića, Marka Andrića, Vladu Georgieva, Aleksandra Vučeljića, Milovana Tadića, Filipa Ivanovskog, Željka Kodžića, Slađanu Sekulić, Borisa Karapandžića, Nikolu Stefanovića, Vladimira Greka, Aleksandra Šćepanovića, Aleksu Šejica, Mijata Simeunovića, Miloša Lukića Selaka, Aleksu Dunjića, Vojislava Ðordevića, Aleksu Stošića, Vladimira Dimitrijevića.

Od njih 30, trojica nisu u pritoru. To su Bojan Hrvatin, Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðordević.

Hrvatin je detaljno ispričao kako su izvršena četiri od pet ubistava u Ritopeku za koja je optuženo ukupno 13 pripadnika grupe, među kojima je i on.

Vladimir Dimitrijević i Vojislav Ðorđević su tužilaštvu ispričali na koji je način grupa preprodavala drogu.

Grupa se tereti da je od početka 2019. do hapšenja u februaru ove godine delovala pod velom Partizanove navijačke grupe “Principi”.

Pripadnici grupe su , kako se sumnja, delovali po uputstvima vođa grupe, Veljka Belivuka i Marka Miljkovića koji su im davali naloge gde, kada i na koji način treba da se otme i liši života, kao i gde će se droga stavljati u protmet...

Naloge su prenosili mahom preko aplikacije “Skaj”.

Nedavno je pokrenuta istraga i za ubistvo Nikole Mitića, koja se još uvek vodi protiv Senada Rešovića.

On se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Mitića zajedno sa Belivukom, Miljkovićem i još devetoricom pripadnika grupe.

Rešović je uhapšen sredinom oktobra, kao i Dejan Mihajlović koji se sumnjiči za saizvršilaštvo u ubistvu Zdravka Radojevića, koje je već obuhvaćeno optužnicom protiv ove grupe.

Nedavno je pokrenuta još jedna istraga protiv Belivuka, Miljkovića i Ivanovskog kao i njihovih supruga i Belivukove tašte zbog sumnje da su prali novac koji potiče od kriminalnih aktivnosti ove grupe.

Komentari (0)

Srbija