Aktuelno

Kako je otet i ubijen Milo Radulović Kapetan: Sumnja se da je Belivuk njegovim telefonom "namamio" žrtvu u Beogradu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Vijesti, J.S.

17/12/2021

-

20:08

Kako je otet i ubijen Milo Radulović Kapetan: Sumnja se da je Belivuk njegovim telefonom "namamio" žrtvu u Beogradu
Kako je otet i ubijen Milo Radulović Kapetan: Sumnja se da je Belivuk njegovim telefonom "namamio" žrtvu u Beogradu - Copyright E-Stock, privatna arhiva, Printscreen/MUP

veličina teksta

Aa Aa

Posmrtni ostaci koje su crnogorski istražitelji pronašli u julu ove godine na padinama Lovćena, navodno pripadaju Milu Raduloviću Kapetanu koji je označavan kao pripadnik "škaljarskog klana", saopšteno je nezvanično Vijestima iz više izvora. Poslednjih dana isplivavaju novi detalji o slučaju njegove otmice i ubistva, zbog čega su u Beogradu početkom ovog meseca saslušani i Veljko Belivuk i Marko Miljković.

Sumnja se da je Milo Radulović Kapetan otet 14. oktobra 2020. godine, istog dana kada su u Spužu ubijeni Damir Hodžić koji se takođe dovodi u vezu sa škaljarskim klanom, i njegov zet Adis Spahić. Taj datum je značajan jer je istog dana u Beogradu, prema optužnici protiv Belivukove grupe, ubijen Lazar Vukićević.

Pre nešto više od nedelju dana, uhapšen je Novljanin Petar Đurović upravo zbog sumnje da je učestvovao u otmici i ubistvu Radulovića. Vijesti pišu da Đurovića Specijalno državno tužilaštvo u Podgorici (SDT) sumnjiči da je počinio krivično delo stvaranja kriminalne organizacije, ali i da je saizvršilac u otmici i ubistvu Radulovića.

Slično onome za šta se terete pripadnici Belivukove grupe u Srbiji, Đurović je osumnjičen i da je učestvovao u prikrivanju tragova ovog zločina. Konkretnije, Đurović se tereti da je u periodu od 14. oktobra do 21. decembra 2020. godine, "čuvao" otetog Radulovića dva meseca, a potom ga i ubio.

Jedan od sagovornika Vijesti kazao je da Đurovića sumnjiče da je ubistvo počinio žicom tako što je Radulovića udavio. Nakon što je ovog meseca uhapšen u jednom podgoričkom klubu, on se u policiji branio ćutanjem.

Šta se zna o otmici?

Mediji su ranije pisali da su navodni pripadnik škaljarskog kriminalnog klana Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić nestali 14. oktobra 2020. Porodica Hodžića je za Vijesti rekla da su posle nestanka s prijateljima krenuli u potragu i da su ih snimci sa nadzornih kamera odveli do Spuža, gde im se gubi svaki trag.

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore vodi istragu u vezi sa tim slučajem protiv Veljka Belivuka, Marka Miljkovića i Nebojše Jankovića, ali i protiv 11 svojih državljana.

Tužilaštvo navodi da se osnovano sumnja da su 14.10.2020. godine u Danilovgradu osumnjičeni koji su označeni inicijalima B.V, M.M. i J.N, po prethodnom dogovoru i zajedno lišili života više lica – oštećene H.D. i S.A. Sumnja se i da im je u izvršenju krivičnog dela pomogao Ž.R. tako što je stupio u telefonsku komunikaciju sa H.D. Tvrdi se da je on tražio od oštećenih da dođu u Spuž u opštinu Danilovgrad u kuću koju je koristio.

E-Stock, E-Stock/Miloš Rafailović

 

U saopštenju piše da su osumnjičeni nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i da su došli do pomenute kuće. Navodi se da se sumnja da je Belivuk odmah lišio života Hodžića, tako što je pucao iz vatrenog oružja. Piše i da je istog dana ubijen i Adis Spahić, a da je Milo Radulović odveden na drugu lokaciju.

Belivuk i MIljković su u Beogradu saslušani po zamolnici crnogorskog tužilaštva. Tanjug je tada preneo i pisanje crnogorskih medija da je oteti Radulović premešten na drugo mesto i ubijen, a Vijesti su objavile informacije iz istrage, odnosno da je utvrđeno da je Radulović prevezen do Kotora, i da je navodno par dana bio zarobljen dok su kavčani sa njegovog kriptovanog broja pisali pripadnicima škaljarskog klana.

"Radulovićev telefon korišćen da se namami Vukićević"

Više detalja može se naći u optužnici koja je  protiv Belivukove grupe podignuta u Srbiji, a u koju je Euronews Srbija imao uvid. U delu koji se odnosi na ubistvo Lazara Vukićevića, piše da je on lišen života na svirep način, tako što su Belivuk i MIljković (koji su označeni kao organizatori), odredili vreme ubistva i uloge ostalih učesnika. Navodi se da su oni tada bili u Crnoj Gori i da su koristili kriptovani telefon Mila Radulovića.

Kako stoji u optužnici, oni su se predstavili kao Radulović i Lazaru Vukićeviću su poslali poruku da je Belivuk otet i da ga treba likvidirati. Vukićević je tako namamljen da se sastane sa jednom osobom i doveden je u kuću u Ritopeku gde je mučen i ubijen.

MUP

 

O tome je ranije govorio i specijalni tužilac Crne Gore Saša Čađenović koji je 19. novembra naveo da su zapravo Belivuk i Miljković nasamarili Radulovića kako bi došli do Vukićevića.

"To je oštećeni i uradio, pa je omogućio osumnjičenima da preko njegovog kriptovanog mobilnog telefona i aplikacije Skaj drugim pripadnicima suprotstavljene kriminalne organizacije šalju pisane poruke u ime oštećenog, a sve kako bi ta lica namamili na unapred pripremljene lokacije gde bi ih potom lišili života. Nakon što su po svojoj proceni od oštećenog izvukli sve informacije i podatke koje ih zanimaju, oštećenom su obećali da će ga pustiti da živi u Španiji i da ga neće ubiti iako su znali da to neće učiniti", rekao je tada Čađenović.

Belivuk i Miljković negirali ubistva i otmicu u Crnoj Gori

Nakon što je crnogorska policija u avgustu Specijalnom tužilaštvu u Podgorici podnela krivičnu prijavu, Belivuk i Miljković su 1. decembra po zamolnici Crne Gore saslušani u Beogradu. Povod su bila upravo ubistva Spahića i Hodžića, koji su nestali 14. oktobra prošle godine, kao i otmica Radulovića.

Advokat Dejan Lazarević, branilac Belivuka i Miljkovića, preneo je novinarima posle saslušanja da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore njima na teret stavilo krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo.

"Belivuk, Miljković i Janković su izneli odbranu da nisu izvršili krivična dela i objasnili da tada nisu bili na teritoriji Crne Gore, da su legalno ušli na teritoriju Crne Gore i kada su se vratili u Srbiju", naveo je Lazarević.

Tanjug/Miloš Milivojević, Screenshot

 

On je ukazao da je odbrana dobila samo naredbu o sprovođenju istrage crnogorskog tužilaštva, ali ne i kompletan materijal, izveštaj o DNK i fotografije, pa njegovi branjenici nisu mogli da se detaljno izjasne na navode iz naredbe o sklanjanju tela, krečenju kuće i ukljanjanju tragova.

Nakon saslušanja okrivljeni Belivuk i Miljković su vraćeni u Okružni zatvor u Beogradu gde su u pritvoru od februara i terete se za niz krivičnih dela.

Podsetimo, Viši sud je u Beogradu je, na sednici veća održanoj 27. septembra 2021. godine, doneo rešenje o potvrđivanju optužnice TOK-a, koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i drugih koji su sa njime sarađivali. Optužnica je potvrđena za ukupno 30 osoba za razna krivična dela, među kojima su zločinačko udruživanje, ubistva, silovanje, otmice, trgovina narkoticima i druga dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija