Aktuelno

Belivuk i Miljković saslušani zbog ubistava u Crnoj Gori – šta se zna o krivičnim delima za koja se terete u toj zemlji

Komentari

Autor: Euronews Sbrija, Vijesti

01/12/2021

-

21:13

Belivuk i Miljković saslušani zbog ubistava u Crnoj Gori – šta se zna o krivičnim delima za koja se terete u toj zemlji
Belivuk i Miljković saslušani zbog ubistava u Crnoj Gori – šta se zna o krivičnim delima za koja se terete u toj zemlji - Copyright E-Stock/Koča Sulejmanović

veličina teksta

Aa Aa

Veljko Belivuk i Marko Miljković, koji se nalaze u pritvoru zbog niza krivičnih dela među kojima su teška ubistva, danas su po zamolnici Crne Gore, saslušani u Beogradu u vezi sa ubistvima Damira Hodžića koga su mediji dovodili u vezu sa škaljarskim klanom i njegovog zeta Adisa Spahića, kao i u vezi sa otmicom Mila Radulovića zvanog Kapetan. Šta je poznato o tom slučaju?

U avgustu je objavljeno da je crnogorska policija Specijalnom državnom tužilaštvu podnela krivičnu prijavu protiv Veljka Belivuka, Marka MIljkovića i još dve osobe zbog sumnje da su ubili Barane Damira Hodžića i Adisa Spahića. Njima se na teret stavlja da su stvorili kriminalnu organizaciju, počinili teško ubistvo i teško ubistvo putem pomaganja. 

Tužilaštvo je u saopštenju navelo više detalja. Istaknuto je da se Belivuk i NN lice sumnjiče da su u drugoj polovini 2020. godine formirali kriminalnu organizaciju "koja za cilj ima vršenje krivičnih dela za koja se po zakonu može izreći kazna zatvora u trajanju od četiri godine ili teža kazna, radi sticanja nezakonite dobiti i moći”, prenele su podgoričke Vijesti.

Kako se dodaje, delovanje te ogranizacije je planirano na duže vreme uz primenu tačno određenih pravila i unutrašnje kontrole i discipline. Tužilaštvo navodi da je svaki član organizacije imao unapred određen zadatak i ulogu.

U saopštenju piše da je Belivuk, kao organizator, u cilju ralizacije kriminalnog plana i vršenja neodređenog broja krivičnih dela ubistvo, teško ubistvo i otmica, za sebe odredio da planira izvršenje krivičnih dela, daje uputstva i naredbe članovima kriminalne organizacije u pravcu izvršenja krivičnih dela, da sam izvršava krivična dela zbog kojih je kriminalna organizacija i formirana.

Kako su izvršena ubistva – šta navodi Tužilaštvo

Tužilaštvo navodi da se osnovano sumnja da su 14.10.2020. godine u Danilovgradu osumnjičeni koji su označeni inicijalima B.V, M.M. i J.N, po prethodnom dogovoru i zajedno lišili života više lica – oštećene H.D. i S.A. Sumnja se i da im je u izvršenju krivičnog dela pomogao Ž.R. tako što je stupio u telefonsku komunikaciju sa H.D. Tvrdi se da je on tražio od oštećenih da dođu u Spuž u opštinu Danilovgrad u kuću koju je koristio. 

U saopštenju piše da su osumnjičeni nelegalnim putem, mimo graničnih prelaza, ušli u Crnu Goru i da su došli do pomenute kuće. Navodi se da se sumnja da je Belivuk odmah lišio života Hodžića, tako što je pucao iz vatrenog oružja. Piše i da je istog dana ubijen i Adis Spahić, a da je oštećeni R.M. odveden na drugu lokaciju.  

Tužilaštvo je saopštilo da je pokrenut krivični postupak i da su nakon ubistava uklanjani tragovi. Specijalni tužilac Saša Čađenović je potom rekao da su izvršeni pretresi na više mesta kao i pretrage trena radi pronalaženja posmrtnih ostataka ubijenih. 

"Iz komunikacija kriptovanih mobilnih telefona jasno i nesporno je utvrđeno da su oštećeni H.D. i S.A. lišeni života, jer komunikacije su eksplicitne u tom delu i to kroz činjenicu da su okrivljeni prema NN organizatoru slali kako slikovne tako i glasovne poruke, pa je tako dana 14.10. 2020. godine B.V. NN organizatoru poslao fotografije, kao i glasovnu poruku iz koje jasno proizlazi da je okrivljeni B.V. odmah lišio života H.D.”, rekao je tada specijalni tužilac Saša Čađenović. 

Prikazane su i fotografije za koje je rečeno da su članovi kriminalnog klana razmenjivali međusobno nakon dvostrukog ubistva u Spužu.

Belivuk i Miljković negirali izvršenje dela

Po zamolnici crnogorskog tužilaštva, Belivuk i Miljković, kao i Nebojša Janković su danas saslušani u Tužilaštvu za organizovani kriminal u Beogradu. Kako je Tanjugu rečeno u njihovoj odbrani, oni su negirali krivična dela za koja se terete i izneli svoju odbranu, tvrdeći da u vreme tih ubistava nisu ni bili na teritoriji Crne Gore i da nemaju nikakva saznanja u vezi sa ubistvima za koja ih tereti crnogorsko tužilaštvo. 

Advokat Dejan Lazarević, branilac Belivuka i Miljkovića, preneo je novinarima posle saslušanja da je Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore njima na teret stavilo krivična dela stvaranje kriminalne organizacije i teško ubistvo. 

"Belivuk ima svojstvo organizatora, a ostali članova. Belivuk, Miljković i Janković su izneli odbranu da nisu izvršili krivična dela i objasnili da tada nisu bili na teritoriji Crne Gore, da su legalno ušli na teritoriju Crne Gore i kada su se vratili u Srbiju", naveo je Lazarević. 

On je ukazao da je odbrana dobila samo naredbu o sprovođenju istrage crnogorskog tužilaštva, ali ne i kompletan materijal, izveštaj o DNK i fotografije, pa njegovi branjenici nisu mogli da se detaljno izjasne na navode iz naredbe o sklanjanju tela, krečenju kuće i ukljanjanju tragova. 

Ko su ubijeni?

Vijesti pišu da su navodni pripadnik škaljarskog kriminalnog klana Damir Hodžić i njegov zet Adis Spahić nestali 14. oktobra 2020. Porodica Hodžića je za taj medij rekla da su posle nestanka s prijateljima krenuli u potragu i da su ih snimci sa nadzornih kamera odveli do Spuža, gde im se gubi svaki trag. Mediji pišu da je istog dana kada su oni likvidirani u Spužu, u Beogradu ubijen Lazar Vukićević. 

Specijalno državno tužilaštvo Crne Gore vodi istragu u vezi sa tim ubistvima protiv Belivuka, Miljkovića i Jankovića, ali i protiv 11 svojih državljana. 

Tanjug prenosi i pisanje crnogorskih medija koji navoje da su otetog Radulovića premestili na drugo mesto i ubili. Vijesti prenose informacije iz istrage, odnosno da je utvrđeno da je Radulović prevezen do Kotora, i da je navodno par dana bio zarobljen dok su kavčani sa njegovog kriptovanog broja pisali pripadnicima škaljarskog klana.

U optužnici koja je protiv Belivuka i Miljkovića podignuta u Srbiji, a u koju je Euronews Srbija imao uvid, u delu koji se odnosi na ubistvo Vukićevića, piše da su se u to vreme oni nalazili u Crnoj Gori i da su koristili Radulovićev kriptovani telefon. Za Radulovića piše da je "visokopozicionirani pripadnik suprotstavljene kriminalne grupe".

Abazović zahvalio "međunarodnim partnerima" na ustupanju dokaza

Potpredsednik Vlade i koordinator bezbednosnih službi Dritan Abazović rekao je 16. novembra da se zahvaljuje međunarodnim partnerima koji su Crnoj Gori ustupili deo dokaza o delovanju kriminalnih klanova u njegovoj zemlji. On je tada poručio da bezbednosni sektor nastavlja snažnu borbu protiv svih kriminalnih grupa.

"Moram da podsetim da je hapšenje kavčana u aprilu istorijska akcija. Setimo se da je ona, međutim, okončana tako što je istražni sudija uhapšene pustio na slobodu, pa su policajci morali u nove potrage za kriminalcima, ali ih tada nisu našli sve. Sve akcije nakon toga pokazuju odlučnost policije da suzbije organizovani kriminal, ali i potrebu da nam u tome pomognu nezavisno tužilaštvo i nezavisni sudovi", rekao je tada za Vijesti Abazović.

Nakon saslušanja okrivljeni Belivuk i Miljković  su vraćeni u Okružni zatvor u Beogradu gde su u pritvoru od februara i terete se za niz krivičnih dela.

Viši sud je u Beogradu je, na sednici veća održanoj 27. septembra 2021. godine, doneo rešenje o potvrđivanju optužnice Tužilaštva za organizovani kriminal, koja je podignuta protiv Veljka Belivuka i drugih koji su sa njime sarađivali. Optužnica je potvrđena za ukupno 30 osoba za razna krivična dela, među kojima su zločinačko udruživanje, ubistva, silovanje, otmice, trgovina narkoticima i druga dela.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Srbija